Riksteatern

Riksteatern och Folkets Hus och Parker presenterar årets sommarrepertoar – med barnen i fokus

Dela
Barnens favoriter, blandat med kända namn och queer nycirkus. Riksteatern, i samarbete med Folkets Hus och Parker, satsar på bredd i sitt sommarutbud. I sommar kommer tusentals barn runt om i landet få hänga med hundarna i Bakgårdens Orkester med musik av Jojje Wadenius, barnens tv-favoriter Daniel & Yankho underhåller i en show med Sveriges mest oväntade nummer och Cirkus Saga skapar en lekfull, vild och galen varietéföreställning som handlar om att våga tro på det omöjliga.

Bredden och kvalitén i utbudet är som alltid viktig. I hyllade föreställningen Skärvor får publiken njuta av magi, skratta och fundera över livets skörhet tillsammans med Carl-Einar Häckner. I sommar kommer han att uppträda på våra mest intima folkparksscener där man kommer riktigt nära. Brolle fortsätter att göra publiken lycklig i sommar också, i år tillsammans med Nanne Grönvall och The Boppers. Den mycket aktuella frågan om att befinna sig på flykt tas upp i familjeföreställningen Bagageresan - en fysisk föreställning som på ett lekfullt sätt berättar om två barns olika livsvillkor.

- Riksteatern arbetar för att stärka barnkulturen säger Magnus Aspegren, vd för Riksteatern. Vårt mål är att alla barn ska få uppleva inspirerande scenkonst oavsett var i landet man bor. I sommarens utbud finns det något för både barn och vuxna, säger han.

Riksteatern långvariga samarbete med Folkets Hus och Parker (http://www.fhp.nu/) fortsätter och resulterar i år i 12 gemensamma produktioner.

Produktioner som turnerar i folkparkerna i sommar:

Brolle (http://www.riksteatern.se/brolle) - Rock’n Roll On Tour med Nanne Grönvall och The Boppers. Succéturnen för fjärde året i rad. Brolle med gäster har gjort publiken lycklig och flera publikrekord har slagits under de här åren, rekord som har stått sig ända sedan 80-talet.

Skärvor (http://www.riksteatern.se/skarvor) - en magisk föreställning med Carl-Einar Häckner Trolleri, monologer, poesi och massor av humor framfört på det underfundigt briljanta sätt som bara Carl-Einar Häckner kan.

I år firar Jenny Lind-stipendiet 50 (http://www.riksteatern.se/jennylind) och i år tilldelas stipendiet Sara Swietlicki - en exceptionell talang med framtiden för sig. 2015 fortsätter det framgångsrika konceptet att ha en manlig sångare som matchar Jenny Lind-stipendiaten med på turnén, i år står Hannes Öberg, baryton, vid stipendiatens sida.

Redline Workshop (http://www.riksteatern.se/redline) - (http://www.riksteatern.se/redline%20) Salla och Masse demonstrerar hur man bygger en låt från grunden. Sveriges hetaste hiphop producenter har exklusiv workshop för ungdomar i rap, artistskap och hur man bygger en låt. I år deltar också Linn Segolson, rapparna Stor och Momo från Mohammed Ali.

Workshop med Cirkus Cirkör i nycirkus och parkour Hyllade och omtalade Cirkus Cirkör ger sig ut på turné i sommar igen. Alla är välkomna att vara med oavsett förutsättningar.

Bakgårdens Orkester (http://www.riksteatern.se/bakgardensorkester) - en hundmusikal av Lotta Olsson och Jojje Wadenius. En spännande och varm berättelse om kompisgänget där hundarnas olika personligheter och fördomar ibland spelar dem spratt.

Bagageresan (http://www.riksteatern.se/bagageresan) ­- En del barn får åka utomlands på semester. En del barn måste fly till ett annat land. En fysisk föreställning som på ett lekfullt sätt berättar om två barns olika livsvillkor och erfarenheter.

Peka Trumma Dansa (http://www.riksteatern.se/pekatrummadansa)En föreställning fritt efter Eva Susso och Benjamin Chauds böcker Binta Dansar, Lalo trummar och Babo Pekar.

Kom och se: Esters varieté (http://www.riksteatern.se/estersvariete) - en föreställning med clown och tuba. Med fart och fantasi, om att göra något stort av det lilla och enkla.

Ankensteins monster (http://www.riksteatern.se/ankensteinsmonster) - en mikromusikal för alla som inte är som alla andra En musikal för alla dem som ibland är ensamma, som har ett monster i garderoben eller någonstans djupt inom sig.

Upp med fötterna! (http://www.riksteatern.se/uppmedfotterna) en familjeföreställning i varietékostym med Cirkus Saga Med finurliga tricks, hisnande jongleringskonst och livsfarlig akrobatik förvandlar de spännande karaktärerna scenen till en magisk plats där allt kan hända. En genusmedveten föreställning om att våga tro på det omöjliga.

Daniel & Yankho Live (http://www.riksteatern.se/danielochyankho)En glad show med knasig rekvisita och oväntade nummer med två av Sveriges charmigaste profiler för barn och familj.

Filiokus Fredriks Trollericirkus Allt det bästa av Filiokus Fredrik i en och samma show. Folkparksveteranen ger sig ut för trettonde året i rad på turné.

Turnéinformation om produktionerna uppdateras löpande.

Pressbilder för alla föreställningar finns i Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/category/forestallningar/sommaren-2015).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye