Riksteatern

Sîlan Diljen på Riksteaterturné med #minflykt

Dela
Sîlan Diljen gjorde den uppmärksammade P1-dokumentären Min flykt om sin flykt från Kurdistan till Sverige som 4-åring. Ämnet flykt är mer aktuellt än någonsin och under hösten kommer hon tillsammans med Riksteatern turnera med #minflykt som föreläsning för ungdomar på högstadie- och gymnasieskolor i hela Sverige.
foto-Martina-Holmberg
foto-Martina-Holmberg

Sîlan Diljen nominerades till Stora journalistpriset för dokumentären, radioprojektet och flyktingberättelserna #minflykt. I samband med radiodokumentären fylldes sociala medier med personliga flyktberättelser under hashtagen #minflykt. Det blev flera hundra viktiga historier om det nutida Sverige som lyfte människorna bakom siffrorna. Nu tar Sîlan Diljen tillsammans sin och publikens flyktberättelser till högstadie- och gymnasieskolor i hela Sverige.

- Flyktberättelser är så viktig del av vår nutidshistoria. Varje dag skapas ny historia genom människor som söker sin tillflykt till Europa och Sverige. Vi här är en del av allt. Det känns extra angeläget att vi tar #minflykt till skolor i hela landet just nu och jag ser fram emot att möta den unga publiken och prata om flykt, säger Sîlan Diljen. Riksteaterns vd Magnus Aspegren om #minflykt:

- Ämnet flykt är smärtsamt aktuellt idag, och en av vår tids viktigaste frågor. Därför känns det så angeläget och viktigt att Riksteaterns kan vara med och lyfta dessa berättelser om flykt bland unga människor i hela landet. Nu är det så viktigt att vi lämnar de ekonomiska tabellerna och kommer nära de människor som det drabbar, människor som lever i samma värld som du och jag, säger han.

Om #minflykt: I P1-dokumentären Min flykt berättar Sîlan om hur hennes mamma höll henne i handen genom taggtråd, över bomullsfält och kulregn. 30 år senare reste Sîlan tillbaka i flyktens spår och insåg hur starkt flykten fortfarande lever kvar inom henne. Hör dokumentären Min flykt här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/280892?programid=909

Om Sîlan Diljen: Sîlan Diljen är nominerad till Stora journalistpriset i kategorin ”Årets förnyare” för dokumentären, projektet och flyktingberättelserna under hashtaggen #minflykt. Hon har varit journalist på Sveriges Radio de senaste tio åren, bland annat som reporter och programledare på Konflikt, Studio Ett i P1 och Radio Sweden. 1 januari tillträdde hon som chef för P3 Stockholm.

Turnéplan: 16 september Mörbylånga, 17 september Borgholm, 13 oktober Överkalix, 14-15 oktober Gällivare, 16 november Vimmerby, 18 november Östra Göinge, 30 november Söderhamn, 1 december Söderhamn

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/minflykt).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/minflykt).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Martina-Holmberg
foto-Martina-Holmberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye