Riksteatern

Dissekering av rasism i nyskriven teaterhappening

Dela
Riksteatern fortsätter sin framgångsrika satsning på scenkonst för barn och unga. Efter succéföreställning Ingen fattar utom vi, bland annat utvald till Scenkonstbiennalen 2015, är Nora Nilsson tillbaka på Riksteatern med en ny föreställning. Denna gång med nyskrivna Vad är det som händer?, en dissekering av rasism, fördomar och vårt historiska arv. Urpremiär i Stockholm på Kulturhuset Stadsteatern Fri scen 7 oktober.
foto-Urban-Jören
foto-Urban-Jören

I Vad är det som händer? får vi följa med på en maktresa genom historien till idag där rasism, fördomar och vårt historiska arv dissekeras. Med hjälp av experiment, sketcher, specialeffekter, hårda fakta och inte minst humor skapar Vad är det som händer? utrymme för tankar och reflektioner och utmanar invanda åsikter. För finns det egentligen någon som är helt fördomsfri?

- Min utgångspunkt i det är arbetet var riksdagsvalet 2014. "Vad är det som händer" var en fråga som ekade i mitt huvud när jag såg hur den nya politiska kartan bredde ut sig, säger Nora Nilsson. Jag vill med den här föreställningen väcka frågor kring rasism och hur den strukturella rasismen ser ut men jag vill också att vi i Sverige ska titta på vår egen roll i allt det här, fortsätter hon.

Om Vad är det som händer? I Vad är det som händer? möter publiken ett gäng excentriska forskare från det fiktiva Gaggenholmuniversitetet i Schweiz, medlemmar i ”kommittén för utredande av världsliga tillstånd”. Med sina mer eller mindre kontroversiella metoder forskar de i ämnen som styr våra liv och vårt samhälle; som fördomar, strukturer, hjärnan, hypnos, ekonomi, psykologi och alternativ juridik. Vad är det som händer? är en teaterhappening för högstadiet, gymnasiet och unga vuxna och är skriven av Erik Holmström med scenbild och kostym av Zofi Nilsson.

Om regissören: Nora Nilsson har tidigare regisserat föreställningar som Ingen fattar utom vi (Riksteatern), Lolita (Stockholm Stadsteater), Ursäkta skulle ni kunna svälta lite tystare vi försöker faktiskt skapa ekonomisk tillväxt härborta (Profilteatern), Bitterfittan (Smålands Musik & Teater), Vintertid (Göteborgs Stadsteater) och Det normala livet (Borås Stadsteater). Medverkande: David Rangborg, Anja Rajic, Jonatan Rodriguez, Simon Rodriguez, Frida Stavnes (Praktikant Malmö Teaterhögskola), Wayra Monasterio (Praktikant Malmö Teaterhögskola).

Turnéplan: 7-9 oktober Stockholm, 12-13 oktober Skellefteå, 19-22 oktober Söderhamn, 2-3 november Strömsund, 13 november Östra Göinge, 16-19 Växjö, 23-27 november Trollhättan, 30 november Vara, 1-2 december Vara, 4 december Halmstad, 7 december Göteborg

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/vad-ar-det-som-hander).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/vad-ar-det-som-hander).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Urban-Jören
foto-Urban-Jören
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye