Riksteatern

Riksteatern ger The Dark Mountain Workshops: om konstens roll i klimatkrisens tid

Dela
Klimatkrisen har kallats för vår tids största ödesfråga och kulturen har anklagats för att blunda för utmaningen. Nu skapar Riksteatern The Dark Mountain Workshop, en ny konstnärlig mötesplats där 14 scenkonstnärer samlats runt klimatfrågan tillsammans med filosofen och konstnärlige ledaren Dougald Hine. Varje månad möts gruppen under en heldagsworkshop tillsammans med en internationell konstnär och på kvällen öppnas workshopen upp för allmänheten i öppna plattformen The Village & The Forest. Första tillfället är 12 oktober på Kägelbanan i Stockholm med sagoberättaren och mytografen Martin Shaw som gäst.

Vad gör vi som konstnärer som lever i en tid då klimatförändringar kommer tvinga oss alla att ifrågasätta vårt sätt att leva? Frågan ställdes i The Dark Mountain Manifesto (2009) och blev startpunkten till en litterär tidskrift och ett kulturellt nätverk som enligt New York Times ’förändrar miljödebatten i Storbritannien och resten av Europa’. 2015 bjöd Riksteatern en av manifestets författare, Dougald Hine, att samla en grupp scenkonstnärer i samtal som utgår från krisens kulturella rötter och konstens roll i människans bemötande av klimatkrisen. Bland gruppen finns dramatiker, koreografer, skådespelare, regissörer och musiker och många har arbetat med klimatfrågan och upplevt svårigheter med att anpassa sina konstnärliga metoder till ett så stort tema som just klimatet.

- De mänskliga berättelser som vi är vana vid att se iscensatta kan verka så otroligt triviala mot bakgrund av att den epok som omfattar hela människans civilisationshistoria håller på ta slut, säger Dougald Hine. Jag tror att konsten har en viktig roll i att öppna rum och överbrygga gapet mellan falsk optimism och total uppgivenhet och förtvivlan, och jag hoppas att The Dark Mountain Workshop och The Village & The Forest kan bli ett sådant rum, fortsätter han.

Om Dougald Hine: Tillsammans med Paul Kingsnorth skrev Dougald Hine Uncivilisation: The Dark Mountain Manifesto och är grundande redaktör till tidskriften Dark Mountain. Han började sin karriär som radiojournalist på BBC. 2012 flyttade han till Sverige och sedan januari 2015 arbetar han på Riksteatern som konstnärlig- och publik utvecklingsledare.

Om Michael Shaw: Varje månad ansluter en internationell gäst till The Dark Mountain Workshop. I oktober välkomnar vi sagoberättaren och mytografen Martin Shaw, som också grundade Westcountry School of Myth and Story och även initierade The Oral Tradition programme på Stanford. Tillsammans med Martin kommer vi att utforska myternas roll i hur vi hanterar de krafter som ligger utom vår kontroll och förståelse.

Medverkande: Anders Duus, Ida Lod, Måns Lagerlöf, Ayesha Quraishi, Andreas Kundler, Andrea Hejlskov, Ruben Wätte, Liv Elf Karlén, Patrik Qvist, Emelie Enlund, Jesper Weithz, Ninna Tersman, Clara Bankefors, Lisa Färnström.

Läs mer om The Dark Mountain Workshop här (http://www.darkmountain.se/sv/).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye