Riksteatern

Riksteatern och Fröken Julie till Shanghai International Art Festival

Dela
Riksteatern och Anna Petterssons hyllade Fröken Julie har blivit inbjudna till Shanghai International Art Festival, Kinas största kulturfestival där deltagare från hela världen deltar.
foto Elisabeth Ohlson Wallin
foto Elisabeth Ohlson Wallin

Anna Petterssons kritikerrosade nytolkning av Fröken Julie har tagit världen med storm. Nu får även den kinesiska publiken chans att upptäcka Strindberg när föreställningen i Riksteaterns regi blivit inbjuden att delta i Shanghai International Art Festival.

- Det finns i Kina ett stort intresse för svensk scenkonst som vill pröva nya vägar där Anna Petterssons föreställning Fröken Julie är ett mycket bra exempel på hur scenkonst kan ta nya vägar och utryck, säger Mattias Lafolie som är Sveriges kulturråd i Peking.

Anna Pettersson om möjligheten att spela i Kina:

- Att få pröva min föreställning och mina forskningsfrågor i andra kulturer skapar för mig nya möjligheter till utveckling och kritiskt granskande och på det sättet nya möjligheter att få syn på den svenska kontext jag verkar inom.

Om Fröken Julie: Rakkniven och ridstövlarna är på plats, men tack vare Anna Petterssons medverkan och regi har uppsättningen getts en helt ny dimension. Hon gestaltar växelvis, med humor och briljans, Fröken Julie, Jean samt Kristin. Uppsättningen startade som ett forskningsprojekt på Stockholms dramatiska högskola med premiär på Strindbergs Intima Teater 2012. I oktober 2013 spelades den 100:e föreställningen och Fröken Julie har även varit ute på en omfattande världsturné i nio länder och fyra världsdelar.

Om Anna Pettersson: Anna Pettersson är tidigare känd för sina roller i Stockholms Stadsteaterns föreställningar Arne Anka och Hedda Gabler. På Dramaten har vi sett Anna Pettersson i bland annat Boston Marriage. På Riksteatern har Anna Pettersson medverkat i Titta en älg, Personkrets 3:4, Pizzeria Gasolino samt sin egen föreställning Nästan ensam. Som regissör är Anna just nu aktuell med kritikerrosade Vildanden på Dramaten. Till hösten sätter Anna upp Alice i underlandet på Göteborgs stadsteater.

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto Elisabeth Ohlson Wallin
foto Elisabeth Ohlson Wallin
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye