Riksteatern

Årets sista musikfestival på turné med Riksteatern

Dela

[image]

Riksteatern bjuder in till Decemberfestivalen, ett stjärnspäckat slut på året där ljus, värme, dans och musik från världens alla hörn förenas för att mota bort decembermörkret. Startskottet går i Lidköping den 12 december.

- Efter fjolårets stora succé på Södra Teatern är vi glada över att nu kunna lansera ett turnerande koncept av festivalen där några av världens starkast lysande stjärnor besöker scener runt om i landet, säger Riksteaterns vd Magnus Aspegren.

Under Decemberfestivalens 10 spelningar kommer publiken mötas av ett riktigt musikpotpurri. Allt från turkisk pop- och folkmusik i orkesterformat till Egyptisk softrock och modern sevdalinka från Bosnien-Hercegovina.

Festivalen besöker totalt fem städer med start i Lidköping den 12 december, för att sedan avslutas med en helkväll på Södra teatern i Stockholm den 20:e december.

Information om artisterna:

· Öykü (https://www.youtube.com/watch%3Fv=92kBL6KgqhY) - den turkiska popstjärnan som slog igenom 2007 på Youtube med flera miljoner visningar av låten Evlerinin Önü (https://www.youtube.com/watch%3Fv=_mUSqRQcTTM). I sin musik blandar Öykü västerländsk musiktradition med österländska toner, som passar lika bra i en konsertlokal som på nattklubb.

· Niyaz (https://www.youtube.com/watch%3Fv=kII5nCc9W28) - den iransk-kanadensiska gruppen, som med en mix av elektroniskt groove, inspiration från både persisk och indisk musiktradition och sång på farsi, dari, azeri och urdu, kryssar fram och tillbaka över århundraden av musikaliska uttryck, rytmer, instrument och toner.

· Kardeş Türkülers (https://www.youtube.com/watch%3Fv=gxbhm90ZMCk) - folkmusik i orkesterformat. Gruppen har ett sound med rötter i armenisk, kurdisk, azerbajdzjansk och turkisk tradition. I hemlandet Turkiet är Kardeş Türkülers kontroversiella och tar uttalat ställning för jämlikhet och demokrati i sina låttexter. Internationellt sett är gruppen mest känd för soundtracket i Ridley Scotts storfilm Kingdom of Heaven från 2005.

· Mostar Sevdah Reunion (https://www.youtube.com/watch%3Fv=VaEmGcqPVuU) - bandet från Bosnien-Hercegovina som efter 14 släppta album har fans över hela världen. Musiken är en blandning av den traditionella balkanmusiken ”sevdalinka”, musikgenren som är nära besläktad med flamenco, fado och blues, och en mer nutida, modern stil.

· Wust El Balad (https://www.youtube.com/watch%3Fv=245PJAy8ank) - softrockgruppen från Egypten vars medlemmar träffades på undergroundscenen i centrala Kairo. Kännetecknande för deras sound är mixen av musikstilar där traditionell arabisk musik blandas med västerländska influenser.

Samtliga artister kommer inte medverka på alla stopp under turnén. För information om en specifik stad se riksteatern.se (http://www.riksteatern.se/forestallningar/decemberfestivalen-2015/%3FpOneId=35117e9b-8f93-4a05-8c11-67d57cae31f6).

.

Medverkande: Mostar Sevdah Reunion (12/12 Lidköping, 18/12 Kalmar, 19/12 Malmö, 20/12 Stockholm). Kardeş Türküler (16/12 Gävle, 19/12 Stockholm). Öykü (18/12 Stockholm, 20/12 Göteborg). Niyaz (18/12 Göteborg, 19/12 Stockholm). Wust El Balad (20/12 Stockholm)

Arrangör: SPEKTRUM teater- och konstförening Producent: Riksteatern

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye