Riksteatern

Vårens första premiär är Broadwaysuccén Katt på hett plåttak

Dela

[image]

Riksteatern presenterar i samarbete med Västmanlands Teater den Pulitzervinnande Broadwayklassikern Katt på hett plåttak. I den här uppsättningen återvänder vi till en ocensurerad version av Tennessee Williams mästerverk, en berättelse om sexualitet, begär och sociala konventioner. Föreställningen har premiär den 23 januari i Skinnskatteberg.

- Jag är intresserad av hur vi gör våld på oss själva för att få vara med och för att passa in, och hur hårda och dömande vi är mot de som bryter mot normen. Jag är intresserad av hur familjen, som ska vara den plats där vi får vara oss själva, ofta är den plats som är mest fördömande och ogästvänlig, säger Carl Johan Karlson, regissör för Katt på hett plåttak.

Katt på hett plåttak utspelar sig i 1950-talets amerikanska söder och rymmer explosiva teman som sexualitet och begär. Kanske mest känd är berättelsen från filmatiseringen 1958 med Elizabeth Taylor och Paul Newman i huvudrollerna, ett manus vars homosexuella teman och referenser ansågs för radikalt och censurerades. År 2013 gjorde den åter succé, men denna gång på Broadway med Scarlett Johansen i en av huvudrollerna.

I Riksteaterns uppsättning återvänder vi till pjäsens grundteman. En originalversion av pjäsen finns inte då Tennessee Williams fram till 1974 skrev hela tre olika versioner av materialet.

Under februari spelas Katt på hett plåttak i Västmanlands Teaters regi, för att sedan gå vidare på Sverigeturné tillsammans med Riksteatern.

- Katt på hett plåttak är en av vår tids stora klassiker men samtidigt en pjäs som belyser högaktuella frågeställningar om heteronormativitet och könsroller i samhället. Därför är vi väldigt stolta över att ta uppsättningen på Sverigeturné, säger Riksteaterns VD Magnus Aspegren.

Om pjäsen

Förmögne Big Daddy firar stort sin 65-årsdag på plantagen som familjen kallar hem. Han är den enda i familjen som inte vet om att han är döende och att detta är hans sista födelsedag i livet. Han vet inte heller om att kampen om arvet redan börjat. Men i kväll är det fest! Maggie, gift med Big Daddys son Brick, har bara ett mål: att bli gravid så att ägorna tillfaller henne och hennes man. Men Brick är inte med på noterna, han är upptagen med att sörja förlusten av Skipper, hans bästa vän i livet. Det som de i hemlighet hade var något annat, något mycket större och sannare…

Regi: Carl Johan Carlson

Carl Johan Karlson är utbildad regissör vid Dramatiska Institutet/STDH. Han har regisserat på bland annat Stockholms Stadsteater, Det Norske Teatret i Oslo, Ung Scen Öst och är sedan 2015 husregissör på Riksteatern. Han har också varit verksam som skådespelare och dramatiker, och arbetade under flera år som skolinformatör på RFSL.

- Katt på hett plåttak sätter fingret på ett normsystem som jag känner igen mig i, ett system som vi alla upprätthåller trots att det försvårar för oss att leva de liv som vi egentligen vill och förtjänar. Jag har länge varit intresserad av Tennessee Williams dramatik och dragits till passionen som finns i hans verk, med vilken kraft han tar sig an tematik som sexualitet, girighet och sociala konventioner. Jag gillar hur alla karaktärers relationer till varandra skapar en sluten värld där alla är instängda men ändå fundamentalt ensamma. Slutligen hoppas jag att publiken får en helkväll på teatern och att de känner sig befriade och inspirerade att våga leva sina liv som de innerst inne vill och önskar, säger Carl Johan Karlson.

På scen: Frida Beckman, Jesper Feldt, Bill Hugg, Lisa Larsson, Erik Magnusson, Ulla Tylén, Björn Wahlberg.

Frida Beckman har medverkat i flera uppsättningar för Radioteatern och setts på TV ibland annat i Fjällbackamorden: Strandridaren. Hon är just nu aktuell i filmen En underbar jävla jul i regi av Helena Bergström med premiär hösten 2015.

Jesper Feldt har varit verksam bland annat vid Uppsala stadsteater, Turteatern och Romateatern. På Västmanlands Teater har Jesper bland annat medverkat i Ett Drömspel (http://vastmanlandsteater.se/forestallningar/tidigare-forestallningar/ett-dromspel/), Kvinnan som gifte sig med en kalkon (http://vastmanlandsteater.se/forestallningar/kvinnan-som-gifte-sig-med-en-kalkon/), (http://vastmanlandsteater.se/forestallningar/tidigare-forestallningar/kvinnan-som-gifte-sig-med-en-kalkonsoppa/) Kung Markatta (http://vastmanlandsteater.se/forestallningar/kung-markatta/), Allt är Helenas fel, (http://vastmanlandsteater.se/forestallningar/tidigare-forestallningar/allt-ar-helenas-fel-en-grekisk-tragedi-2/) Barn och deras barn (http://vastmanlandsteater.se/forestallningar/tidigare-forestallningar/barn-och-deras-barn/) och Släpp fångarne loss, det är vår!

Bill Hugg har bland annat spelat på Malmö Stadsteater, Unga Teatern och Riksteatern. Han hade rollen som Terje iden svenska uppsättningen av Mamma Mia! För de flesta är han känd som den snälle Rasmus Fagerlind i SVT:s dramaserie Andra Avenyn.

Lisa Larsson har tidigare arbetat på Stockholms stadsteater där hon bland annat spelat Lotta i Lotta på bråkmakargatan, Skaka galler och i parkteaterns Kåldolmar och Kalsipper. Lisa har också medverkat i radioteaterns Motståndets estetik på P1 och SVTs Minimello på Barnkanalen.

Erik Magnusson har bland annat jobbat på Dramaten, Uppsala Stadsteater, Byteatern i Kalmar och på Dramalabbet i Stockholm.

Ulla Tylén har tidigare varit verksam bland annat vid Riksteatern, Byteatern Kalmar Läns Teater, Unga Klara, Malmö Dramatiska Teater, Smålands Musik & Teater, Regionteatern Blekinge Kronoberg och Dalateatern. Ulla har vidareutbildat sig vid Statens Scenskola Malmö och S.I.T.I Summer School USA.

Björn Wahlberg har medverkat i ett femtontal uppsättningar på Radioteatern och känns igen från Beck - Moneyman, Anna Holt eller Torka aldrig tårar utan handskar.

Producent: Riksteatern

Presskontakt: Anna Anderberg anna.anderberg@riksteatern.se Tel: 070-597 58 02

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye