Riksteatern

Familjedrama om frustrerade drömmar och svart kamp när Riksteatern gör Broadwayklassiker

Dela

[image]

Den 5 februari är det premiär för en av pärlorna ur Riksteaterns vårrepertoar, En druva i solen av Lorraine Hansberry. Pjäsen utspelar sig i medborgarrättsrörelsens Chicago och är en av de moderna amerikanska klassikerna. Nu 57 år efter den sensationella Broadwaypremiären sätts den för första gången upp på svensk scen med bland andra Kayode ”Kayo” Shekoni, David Lenneman, och Anna Thiam i huvudrollerna.

Författaren Lorraine Hansberry var 26 år när hon skrev ”A Raisin in the Sun”. Med den blev hon den första svarta kvinnan som fick en pjäs uppsatt på Broadway (1959), den första svarta dramatikern, den femte kvinnan och den yngsta någonsin som fick det åtråvärda priset ”The New York Drama Critics’ Circle Award for Best Play of the Year”.

Sedan Broadwaypremiären med Sidney Poitier i rollen som Walter Lee Younger är Hansberrys pjäs en del av den amerikanska klassikerrepertoaren och har även blivit både musikal, film och tv-film.

Dramat utspelar sig i 50-talets Chicago med medborgarrättsrörelsens kamp mot rasism och segregation som fond. Men framförallt är det ett verk som med humor och medkänsla skildrar människans tidlösa dröm om ett bättre liv och hennes skilda strategier för att nå sina drömmar.

Riksteaterns premiär innebär även en nordisk premiär för pjäsen. En händelse som är unik på flera sätt då det är första gången Hansberry spelas på en svensk scen och då ensemblen - med ett undantag - består av en enbart afrosvenska skådespelare.

- Historien klingar bekant även idag. En druva i solen bekräftar en viktig del av historien om oss som människor och som svarta. Den visar upp de minnen, de framgångar och bakslag som burits fram genom generationer. Pjäsens föreställningar kring fattigdom och segregation har sin plats även i dagens Sverige, säger den kritikerrosade och prisbelönta regissören Josette Bushell-Mingo som står bakom uppsättningen och fortsätter: - Det här är en historisk händelse som kommer göra att hundratals svarta skådespelare, konstnärer och regissörer kan kliva rakryggade ut i solen.

Pjäsen har översatts av Lisbeth Grönlund som har gjort en pionjärinsats både i Sverige och i USA i arbetet med att bevara Lorraine Hansberrys arv till eftervärlden.

En druva i solen har vunnit sex Tony Awards som både pjäs och musikal och den manliga huvudkaraktären har spelats av bland annat Denzel Washington och Danny Glover. Pjäsens titel är hämtad ur Langston Hughes dikt Harlem: ”What happens to a dream deferred? Does it dry up like a raisin in the sun?”

Lorraine Hansberry var vän med sångerskan Nina Simone och inspirerade med en av sina texter Simone till sången ”To be young, gifted and black”.

Nordisk premiär den 5 februari 2016 på Riksteatern, i samarbete med Dalateatern, Norrbottensteatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg.

För fullständig turnélista: http://www.riksteatern.se/forestallningar/en-druva-i-solen

I rollerna:

Lena Younger - Kayode Kayo Shekoni Walter Younger - David Lenneman Ruth Younger - Anna Thiam George Murchison, Bobo - Måns Clausen Mr Lindner - Carl Jacobson Asagai - John-Alexander Eriksson Travis Younger - Adam Högblom Beneatha Younger - Asha Ali

Samarbetspartners till Riksteatern som möjliggör och tillhandahåller seminarier, nätverk och kunskap:

CinemAfrica Black Coffee Tryck ABF Sensus Afrosvenskarnas riksförbund Sveriges radio

För mer information kontakta

Isabelle Kåge Vik. Pressansvarig Riksteatern 073 541 2858

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye