Ett barn på flykt och önskan om ett hem
[image]
Var är mitt hem är en av Riksteaterns turnéer denna vår och berättar en historia som i dag är verklighet i de flesta städer i Sverige. I monologen Var är mitt hem berättar Danjin Malinovic om när hans lyckliga barndom i forna Jugoslavien förvandlades till något helt annat när inbördeskriget bröt ut, allt från ett barns perspektiv. Föreställningen har Riksteaterpremiär på Södra teatern den 7 mars.
Det går inte en dag utan att dystra rapporteringar om människor på flykt från krigsdrabbade områden tränger sig in på bara skinnet. Hur känns det att vara stämplad som en illegal människa? Hur lätt är det egentligen att starta ett nytt liv i ett nytt land? En situation som är svår nog för en vuxen och kanske ännu svårare för ett barn. I Danjin Malinovics föreställning Var är mitt hem berättar han om hur hans flykt från en lycklig barndom i forna Jugoslavien har påverkat honom och hur det är att leva som illegal.
Humor blandas med största allvar i Malinovics monolog där publiken får en unik inblick i världen som invandrarbarn i Sverige.
- Jag tror att det är svårt för någon som inte upplevt det själv att förstå hur det är att vara tvungen att fly från krig som barn. Jag var bara sex år gammal, men jag visste vad en mina var för något. Och när jag kom till Sverige fick jag inte vara som alla andra, jag ville också vara ett vanligt barn som gick till skolan med ryggsäck, men jag var ju illegal, säger Danjin om sin egen flykt från före detta Jugoslavien.
Var är mitt hem är lika aktuell idag. Många barn kommer idag ensamma till Sverige utan att deras röster hörs i debatten. I Var är mitt hem ställer sig Danjin Malinovic upp och ger en röst åt dessa barn.
- Barnen som kommer är ju väldigt oskyldiga, och därför tycker jag att det är bra att vi kan visa hur världen ser ut för ett barn som kommit till ett nytt land och varit med om traumatiska saker, säger Danjin Malinov och fortsätter, många kommer till Sverige idag och vi pratar mycket om hur vi, hur Sverige, påverkas av det här. Men vi pratar förvånansvärt lite om de barn som faktiskt kommer hit. Hur mår dem och hur kan vi hjälpa? Jag hoppas att föreställningen ska få fler att börja reflektera och skifta fokus.
Danjin är skådespelare och har arbetat på Helsingborgs Stadsteater där han jobbat tillsammans med regissören Michael Cocke. En dag berättade Danjin om sin barndom och om sin flykt till Sverige. En berättelse som berörde regissören Michael djupt vilket i sin tur resulterade i föreställningen Var är mitt hem.
Var är mitt hem spelas runt om i hela Sverige med premiär på Södra Teatern i Stockholm den 7 mars. För full turnéplan se http://riksteatern.se/forestallningar/var-ar-mitt-hem/
Om pjäsen: Var är mitt hem är en sann historia om lycka, krig, flykt och hopp, berättad av huvudpersonen själv. Danjin och hans familj flyr från Jugoslavien när han var sex år gammal, flykten är lång och farlig och när han äntligen kommer till Sverige tvingas han att i två år leva som illegal. Danjin ser andra barn gå till skolan, leka och leva helt vanliga liv medan han själv längtar efter ett hem och trygghet.
Regi:
Michael Cocke började sin bana på Musikteatergruppen Oktober. Han har därefter regisserat föreställningar för både vuxna och barn på olika fria grupper, läns- och stadsteatrar runt om i landet. Michael har bland annat regisserat uppmärksammade föreställningarna Elektras systrar, Elektras Bröder och Elektra Show som ur olika perspektiv berättade om hur det är att leva i hederskulturer i Sverige. Michael har även arbetat med scenkonst på teckenspråk och har regisserat Lars Noréns Natten är dagens mor på Riksteatern Tyst Teater 2005.
På Scen: Danjin Malinovic. Danjin är skådespelare och har arbetat på Helsingborgs Stadsteater där han har medverkat ibland andra Möss och människor och Trettondagsafton.
Producent: Riksteatern
Presskontakt
amanda.borg@riksteatern.se
Tel: 073 541 28 58
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Ny kommunikationschef på Riksteatern10.12.2024 09:01:33 CET | Pressmeddelande
Sara Camursoy blir Riksteaterns nya avdelningschef för Förening, försäljning och kommunikation. Hon tillträder tjänsten den 1 januari 2025. Sara Camursoy har tidigare bland annat arbetat med marknadsföring, kommunikation och digitalisering inom Rädda Barnen, Norwegian och Hurtigruten Group.
Riksteatern Crea tilldelas internationell utmärkelse för sin innovation3.12.2024 15:42:05 CET | Pressmeddelande
Riksteatern Crea tilldelas det prestigefulla Zero Project Award för sina innovationer världen över. Bland 522 nominerade bidrag från 90 olika länder korades 77 vinnare. Riksteatern Crea är det enda vinnande bidraget från Sverige. Zero Project är ett globalt och researchdrivet initiativ som stöttar tillämpningen av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Riksteatern och Aejlies lockar urfolkskonstnärer till Tärnaby27.11.2024 09:05:08 CET | Pressmeddelande
För andra året välkomnas konstnärer från världens urfolk att söka till residensprogrammet Jårrh! i Tärnaby – ett samarbete mellan det samiska kulturcentret Aejlies och Riksteatern. Residenset erbjuder en unik möjlighet att utforska koreografiska idéer och rörelser mitt i det samiska kulturlandskapet.
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum