Riksteatern

Rasism vid köksbordet, Jane-Austen lajv och Förorts-SM

Dela

Hur ser framtiden ut för dragpersonan Carnita Molida? Hur snackar man om rasism med sina kompisar? Kan man lajva Jane Austen och vem vinner Förorts-SM? Det, och mycket mer, ska unga oetablerade scenkonstnärer få utrymme att utveckla när Riksteaterns nya projekt Residens startar upp.

- Med den här satsningen återupptar Riksteatern något av det som har varit vårt signum. Med Residens ger vi unga scenkonstnärer en plattform att med olika scenkonstformer berätta de ohörda berättelserna. Det var på Riksteaterns scener som Sverige för första gången fick möta konstnärer som Shima Niavarani, Daniel Boyaciouglu, Johannes Anyuru, Nour El-Refai, Emil Jensen och Jaqueline "Mapei" Cummings, säger Mikael Wranell, konstnärlig ledare för Riksteatern Residens.

Årets scenkonstnärer är Fanna Ndow Norrby, Carlos Romero Cruz, Anna Westerling, Förenade Förorter och danskompaniet P*fect. Fanna skriver ett grovmanus för en scenversion av hennes bok Svart Kvinna, Carlos vidareutvecklar sitt examensverk Zebrafinken med dragpersonan Carnita Molida, Anna Westerling skapar ett lättillgängligt rollspelsmanus efter Jane Austen och Förenade Förorter utvecklar Förorts-SM i spoken word. Som en del i Riksteaterns satsning på dans så är även danskompaniet P* fect inbjudna på ett Dansresidens till Riksteatern i Hallunda under våren 2016. P*fect kommer att utforska begreppet frihet i kropp och rörelser.

- Vad sägs utanför de offentliga samtalen om rasism? Bortom ledarsidor, kommentarsfält och sociala medier. Hur pratar man som svart kvinna om personliga upplevelser av rasism med andra svarta kvinnor. Och vad pratar man om? Detta är bara några av de frågor som jag genom Riksteatern Residens fått möjlighet att djupdyka i, säger Fanna Ndow Norrby.

Om Riksteatern Residens

Riksteatern Residens är ett treårigt projekt med start våren 2016. Projektet innebär att Riksteatern stöttar deltagarna med dramaturger och mentorer med syfte att konstnärerna ska få möjlighet att utforska och utveckla sitt konstnärskap. Konstnärerna får även tillgång till replokaler och arbetsplats. Under ett verksamhetsår deltar konstnärerna i Residens med förhoppningen att arbetet ska utmynna i ett färdigt verk som sedan kan bli en del av Riksteaterns framtida repertoar.

- Vår tanke är att Riksteatern Residens ska ge nya konstnärer en chans att etablera sig på den svenska kulturscenen. Samtidigt tänker vi också att det är en möjlighet att hitta nya spännande former och berättelser och se till att fler får ta del av dem, säger Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

Residens våren 2016

[image]

Fanna Ndow Norrby

Fanna Ndow Norrby startade Instagram-kontot Svartkvinna som på bara en dag fick 10 000 följare och är också redaktör för boken Svart Kvinna (Natur & Kultur, 2015) som fått enormt genomslag. Fanna ska under sitt residens skriva ett grovmanus för en scenversion av boken med dramaturg- och registöd av Farnaz Arbabi och Jens Ohlin.

[image]

Carlos Romero Cruz

Som avslutningsprojekt från Stockholms Dramatiska Högskola 2015 skapade Carlos det uppmärksammade verket Zebrafinken. Carlos ska nu fördjupa och utveckla produktionen med dramaturg- och registöd av Carl Johan Karlson. I fokus för utvecklingen finns drag-karaktären Carnita Molida.

[image]

Anna Westerling

Anna Westerling är erfaren och internationellt uppmärksammad speldesigner. Under sitt residens kommer Anna att arbeta med att skapa en interaktiv och deltagande berättelse utifrån Jane Austen. Det färdiga verket att kommer att vara möjligt för alla att spela upp och syftet är att fler ska få ta del av Jane Austen.

[image]

Förenade Förorter

Förenade Förorter är en rörelse för kulturell organisering som under sitt residens arrangerar Förorts-SM i spoken word. Förenade Förorter drivs av Saman Faramarzi, Bipasha Huq och Simon Matiwos.

[image]

P*fect

P*fect dance company grundades år 2007 och är Sveriges första waacking- och voguing-kompani. Genom att använda sig av sina och andras kroppar ska P*fect i olika experiment forska kring strukturer i samhället och hur vi interagerar med människor i olika miljöer och sammanhang.

Kontakter

Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye