Riksteatern

Dansföreställning i gränslandet mellan trans och medvetande

Dela
Vad händer när klubbvärldens repetitiva dansrörelser möter transritualer? Dansföreställningen Trans[e]ición åker ut på Riksteaterturné för att utforska dansen som en väg in i ett högre medvetandetillstånd genom att blanda traditionell afrokubansk dans med klubbvärldens beats.

I Riksteaterns dansföreställning Trans[e]ición får publiken möta en värld i gränslandet mellan trans och medvetande. På scen står det svensk-kubanska danskompaniet SOMOS Dance Company koreograferade av Lisa Janbell. Inom afrokubansk kultur används dansen som en metod för att komma i trans. Ett tillstånd som många också upplever genom klubbmusikens upprepande dansrörelser. I föreställningen möts de här två olika världarna.

- I Trans[e]ición utforskar vi transtekniker från ceremoniella kubanska traditioner och mixar det med klubbvärldens repetitiva beats för att komma i kontakt med något som är större än oss själva. Att skapa andrum, en tillåtande miljö som ger hopp om frihet, säger koreograf Lisa Janbell.

Trans[e]ición är SOMOS (http://www.somos.se/) Dance Company tredje produktion. I föreställningen medverkar två svenska och två kubanska dansare. Kompaniet är känt för sin unika blandning av afrokubansk och västafrikansk dans, vouging, house, hip-hop, popping och samtida dans. För idé och koreografi står koreografen Lisa Janbell som även är konstnärlig ledare för SOMOS Dance Company. Hon är utbildad på afrokubanska danslinjen vid danshögskolan El ISA i Havanna.

Musiken i föreställningen är hämtad från dagens house- och elektroniska musikscen med influenser från electro cumbia, kwaito och kudro. Den är specialskriven av producenten NevaDeelay med sång av Lisa Janbell och João Aguilera Duporte, baserat och producerat på eget material men även material av bland annat Axel Boman och Johan Söderberg.

Föreställningen är producerad på Kuba och hade premiär i Havanna under förra året. Nu åker Trans[e]ición ut på Riksteaterturné i hela Sverige och kommer att spelas för både högstadieelever och offentligt runt om i landet.

Idé & koreograf: Lisa Janbell Co-koreograf, Kuba: Obwen Beovides Gonzáles Dramaturg och ljusdesigner: Helena Ringvold Medverkande dansare: Raydel Castillo Hernández, Joanna Holewa Chrona, Danel Osmin Milian Diaz, Yared Tilahun Cederlund. Inhoppare: Maele Cheza Sabuni

Premiär: Den 13 september på Södra Teatern i Stockholm

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/transeicion

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/transeicion

Dramaturg & Ljus designer: Helena Ringvold

vNgCZk

Kontakter

Presskontakt: Pressansvarig: Joakim Johansson joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye