Riksteatern

Sara Lidmans Tjärdalen blir musikteater på Riksteatern

Dela
När Sara Lidman debuterade med Tjärdalen 1953 blev det en av femtiotalets stora litterära händelser. I september är det premiär för Tjärdalen som musikteater i en dramatisering av Carl Åkerlund, med musik av Jonas Svennem och i regi av Carolina Frände och Joakim Rindå. På scen står sju kvinnliga skådespelare och tre musiker.
Fotograf: Mats Bäcker (Bakgrundsfoto Sara Lidman: Cato Lein)
Fotograf: Mats Bäcker (Bakgrundsfoto Sara Lidman: Cato Lein)

Det är två dagar före midsommar i en fattig by i norra Västerbotten. En man har byggt en tjärdal, för att framställa tjära, som ska försörja hans skuldsatta familj. När planerna saboteras av ett illdåd sätter det igång ett händelseförlopp som skakar byn i dess grundvalar och väcker frågor om vad ett liv egentligen är värt.

Sara Lidman var engagerad i sin tids brännande politiska frågor som kampen mot atomvapen och apartheid. Många av de frågor som hon då lyfte i sina böcker är också aktuella idag.

- Jag läste Tjärdalen när jag var i 20-årsåldern. Med sin motsträvighet stannade boken och berättelsen kvar hos mig. Sedan, för två år sedan, kom jag att tänka på den i relation till några omvärldshändelser och riksdagsvalet 2014, där jag upplevde att frågor om villkoren för hur vi ska leva tillsammans i samhället, i världen, blev tydligare än på länge. Vem ska lämnas utanför? Vem ska inkluderas? Vem vill vi skylla allt på? Vilket är vårt ansvar? säger Carolina Frände, regissör.

Att det blev en musikteater av Tjärdalen förklarar Carolina Frände med att Sara Lidmans språk har en inneboende musikalitet som kändes självklar att använda sig av i musikens form. För text och musik står Carl Åkerlund och Jonas Svennem-båda medlemmar i det hyllade bandet Winhill/Losehill. I samband med premiären släpper de en EP med låtar ur föreställningen.

Medverkande

Sara Lidman Andrea Björkholm

Petrus Maria Salah

Betty och Agda Lisette Pagler

Greta/Aron/Pastorn Paula Sundberg*

Karin/Nils Nina Rudawski

Gustav/Albert Elin Skarin

Tore/Blom Sonia Haga* (*praktikanter från Malmö teaterhögskola)

Kapellmästare Jonas Svennem

Musiker Sofia Högstadius och Henrik Nybom

Av Sara Lidman Dramatisering Carl Åkerlund Idé och koncept Carolina Frände Musik Jonas Svennem Regi Carolina Frände och Joakim Rindå Scenografi Jenny Kronberg Ljus Karl Svensson Mask Anna Olofson Regiassistent Sofia Wigand

Urpremiär 23 september Umeå

För mer information samt turnéplan:

http://www.riksteatern.se/tjardalen

Pressbilder finns på:

http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/tjardalen

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Mats Bäcker (Bakgrundsfoto Sara Lidman: Cato Lein)
Fotograf: Mats Bäcker (Bakgrundsfoto Sara Lidman: Cato Lein)
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye