Riksteatern

Urpremiär för Gråter stora killar? – om att vara ung man och hitta sin plats

Dela
Vilken grupp hör jag till? Hur ser min sexualitet ut? Vad är min identitet? Charlie Åströms uppsättning Gråter stora killar? för Tyst Teater handlar om att vara en ung man idag, om att hitta sig själv och sin plats i samhället.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Sonen är 16 år och bor med sin mamma. Hemma är det trassligt. Han saknar sin utländska pappa och mamma har gått med i ett främlingsfientligt parti. Kompisarna sätter press på honom på sociala medier och han leds att göra saker som han egentligen inte vill. Något som äventyrar den spirande kärlekshistorien med tjejen i skolan. Vem är han mitt i allt detta?

- Det är utmanande som man att konfrontera sig själv med frågor kring sin egen manlighet. Unga män behöver få se sin problematik uttalad och gestaltad, det hoppas jag att vi lyckas med i Gråter stora killar? säger Charlie Åström, regissör.

Charlie Åström har en bakgrund som scenograf och ljussättare, bland annat på Backa Teatern i Göteborg. Sedan 2001 är han även verksam som regissör. Han har en master i regi och dramaturgi från Stockholms Dramatiska Högskola. Han debuterade på Tyst Teater 2014 då han satte upp Solapan av Sofia Fredén.

- Teckenspråket är ett fantastiskt rikt språk med både stort djup och en underbar visualisering. För mig är det stort att få bli en del av Tyst Teaters historia eftersom jag kommer från en familj med döva föräldrar som levt under hörandenormer och språkligt förtryck under större delen av sina liv, säger Charlie Åström.

Adam Neverland, som till vardags spelar i Sveriges dövlandslag i fotboll, gör här sin skådespelardebut. Mette Marqvardsen, också skådespelare i pjäsen, har tidigare medverkat i flera produktioner för Tyst Teater, både som skådespelare och regissör.

Medverkande

Adam Neverland Mette Marqvardsen

Manus Åsa Björklund Regi/scenografi/ljus Charlie Åström Kostym Tanja Honkanen Mask Gabriel Jim Nal

Urpremiär 1 oktober Örebro Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och textas till svenska.

För mer information samt turnéplan:

http://www.riksteatern.se/graterstorakillar

Pressbilder finns på:

http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/grater-stora-killar

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye