Vittnesmål från Kality, queera erfarenheter utanför storstan, opassande drömmar och hur spindelnät botar dödsrädsla – här är Riksteaterns vårrepertoar
Riksteatern fortsätter under våren med fler skildringar från landsbygden med uppsättningen Landet inuti som handlar om platsen du för alltid kommer att sakna när du inte längre är där. Den plats man kanske lämnar för att få leva som man vill. Under våren får vi dessutom ta del av vittnesmål skrivna av fångar eller före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien. Berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt. En föreställning i regi av Måns Lagerlöf och med bland andra Martin Schibbye på scen. Och i vår ger sig Özz Nûjen ut på turné med hyllade föreställningen Rikard III, Özz står ensam på scen och spelar alla roller.
- Bland vårens berättelser finna historier om människors möjligheter att vittna om eller beskriva sin verklighet, det talade och skrivna språket som makt eller påverkan. Bra människor har fokus på klassperspektivet, i Kality är det yttrandefriheten och i Rikard III - despotens berättelse om sig själv, säger Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.
På dansscenen kommer publiken i vår att få en unik möjlighet att vara en del av dansen tillsammans med Björn Säfsten. Dessutom dansteaterkonserten Sånger från en inställd skilsmässa, baserad på Mikael Wiehes album med samma namn. Och för barn och unga en föreställning om att ha huvudet bland molnen och önska sig det omöjliga - Mari Carasscos Paper Plane.
- Jag är stolt att under våren kunna presentera tre spännande koreografer, Mari Carrasco, Björn Säfsten och Lidia Wos. Med olika bakgrund, intressen och konstnärliga uttryck har de ett starkt engagemang för dans, koreografi och rörelse. Vi får möta och uppleva dans i tre helt olika format, i ett rum, i en salong. I vårens workshop med Björn Säfsten kan man faktiskt få dansa själv också, säger Mia Larsson, danschef på Riksteatern.
Barn och unga får under våren vara med och skriva på listan över allt som är värt att leva för, fundera över det lilla och stora i livet till toner av Frida Hyvönen, och själva spela huvudrollerna i Tyst Teaters barnföreställning Här och nu.
Teater
Özz Nûjen är RIKARD III Riksteaterns kritikerrosade föreställning åker under våren 2017 på en omfattande turné till ett 60-tal spelorter i Sverige och Finland. Özz Nûjen står ensam på scen och gör samtliga roller i Shakespeares mästerverk om den maktgalna Rikard III. För regi står Björn Granath och för textbearbetning Magnus Florin. Nûjen hyllades av både kritiker och publiken när pjäsen spelades på Södra Teatern i Stockholm under november.
Turnépremiär 15 januari i Varberg
Ur vattnets minne - Veden muistista Emmi Itärantas prisbelönta roman Teemestarin kirja (Memory of Water) har nu blivit teater. Riksteatern kommer, i samarbete med Kajana stadsteater, turnera med denna dystopiska framtidsfantasi. Publiken får följa den unga Noria Kaitio i en värld där vatten blivit bristvara efter en global katastrof. Plötsligt visar det sig att hennes far har en hemlig vattenkälla, och Noria tvingas välja mellan säkerhet och strid. För regi står Helka-Maria Kinnunen. Pjäsen spelas på finska och textas till svenska.
Sverigepremiär 19 januari i Hallunda i Stockholm
Medan klockan tickar Medan klockar tickar är en iscensatt läsning om klimathotet och vår framtid. Fyra dramatiker har intervjuat etablerade klimatforskare och samlat deras berättelser - forskare som ägnar sitt yrkesliv åt att kartlägga miljöhotet och hur vi människor bör förändra vårt sätt att leva. Vad har de för tankar, förhoppningar och rädslor? Medan klockan tickar är ett samarbete mellan Riksteatern, Dramaten, Östgötateatern, Stockholm Enviroment Institute och Stockholms Universitet. Texterna är skrivna av Ninna Tersman, Anders Duus, Dougald Hine, Jesper Weithz och har sammanställts av Gustav Tegby. Föreställningen framförs av skådespelare från Riksteatern, Dramaten och Östgötateatern.
Turnépremiär 24 januari i Lund
Emil Jensen- Flyktpotatis Han är en av Sveriges roligaste och samtidigt allvarligaste artister. Hans sommarprat i Sveriges Radio är ett av årets mest bejublade program och i december sitter han i radiostudion igen som vintervärd. Under våren åker han på Riksteaterturné med föreställningen Flyktpotatis. Emil Jensen tar sig an ämnen som de flesta duckar för. Men med sin humor och sina oväntade vändningar lyckas han ändå inge hopp, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter.
Turnépremiär 27 januari i Karlstad
Nina- a story about me and Nina Simone Succéföreställningen Nina- a story about me and Nina Simone fortsätter turnén under våren. Josette Bushell-Mingo speglar sitt liv och artisteri i Nina Simones levnadsöde. Det är en föreställning som osar ilska, kärlek, tvivel och rädsla i en värld där rasism fortfarande existerar och medborgerliga rättigheter inte är självklara. För regin står Dritëro Kasapi. Nina - a story about me and Nina Simone är Josette Bushell-Mingos mest personliga föreställning hittills, en föreställning hon var tvungen att göra, berättar hon. Tillsammans med Josette på scenen ser vi tre musiker. Genom text, musik och sång tar vi del av två kvinnors hopp, drömmar, sorger och framgångar.
En samproduktion med Unity Theatre i Storbritannien.
Turnéstart 4 februari i Lund
Bra människor Den ensamstående mamman Margie Walsh får sparken från sitt jobb i en lågprisbutik eftersom hon så ofta kommer för sent. Att det beror på att hon tar hand om sin dotter, som har en utvecklingsstörning, har hennes chef ingen förståelse för. Hennes desperata jakt efter ett nytt jobb leder henne till ungdomskärleken Mike som hon inte har träffat på 20 år. Bra människor är en komedi som med värme skildrar många människors värsta mardröm, att få sparken och därmed förlora förmågan att försörja sig och sin familj.
- Jag sträckläste pjäsen och kände för första gången att detta var en pjäs som med sådan respekt, humor och träffsäkerhet skildrade den oro och ängslan som fanns i min egen familj i slutet av månaden när räkningarna skulle betalas och man letade efter de röda prislapparna i mataffären, säger Carl Johan Karlson, regissör. Bra människor (Good People) är succékomedin skriven av den Pulitzer-belönade författaren David Lindsay-Abaire. I huvudrollen möter vi Ing-Marie Carlsson, känd från bl.a. Änglagård och Tre Kronor. Riksteatern i samarbete med Östgötateatern.
Sverigepremiär 7 februari i Kalix
Vit kanin Röd kanin Riksteatern fortsätter turnén med kritikerrosade Vit kanin Röd kanin. Några av Sveriges främsta skådespelare ställer sig på scen utan att fått veta vad de ska framföra i förväg. Manuset är hemligt och ligger i ett kuvert på scenen. Bakom den uppmärksammade pjäsen står den iranske dramatikern Nassim Soleimanpour. Pjäsen framförs av en ny skådespelare varje föreställning och i vår kommer publiken möta bland annat Gunilla Röör, Per Andersson, Ulla Skoog, Katarina Ewerlöf och Mark Levengood.
Turnéstart 7 februari i Nyköping
Stormen Ett skepp förliser i en storm och dess passagerare spolas i land på en mystisk ö. Isolerade från varandra vet de inte vem som överlevt, och om de någonsin ska kunna komma därifrån. Ön blir en plats för dem att rannsaka sig själva och börja fantisera om andra sätt att leva. Stormen är en av Shakespeares märkligaste och mest älskade pjäser, en komedi om att våga se världen på ett nytt sätt. I den här versionen blir det en föreställning om paradigmskiften, vår tids utmaningar, en varningsklocka och en hyllning till människans förmåga att förändra sitt beteende. Regi Michael Cocke.
Riksteatern i samarbete med Örebro länsteater.
Turnéstart 18 februari i Norrtälje
Landet inuti ”Jag vet att jag borde säga det som alla säger - att det är ångest, död och pina och att inte en jävel kan väl frivilligt stanna i misären. Men det är så in i helvete vackert här, slutar aldrig se det, det tar andan ur mig.” I Landet Inuti får vi möta människorna som har stannat kvar. Det handlar om platsen du för alltid kommer att sakna när du inte längre är där. Det är en berättelse om festfyllda bygdegårdar, vidsträckta landskap och varma händer mot frostbitna skägg. ”Måste jag flytta till stan för att få leva som jag vill? Du ska få ett liv i storstan, säger de, här finns ingen framtid för en sån som du.” Landet Inuti är en föreställning om mötet mellan den vi är och hade kunnat vara, om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen.
Konstnärligt team är Victor Wigardt, Mattias Brunn, Mårten Andersson och Joakim Rindå. 2014 iscensatte delar av samma konstnärliga team den hyllade föreställningen Vårt förakt för svaghet på Skärholmen Stockholms Stadsteater.
En samproduktion med Folkteatern i Gävleborg.
Urpremiär 27 mars i Sandviken
Kality Kality är en samling vittnesmål och berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt. Föreställningen bygger på texter skrivna av fångar eller före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien.
- Idag råder undantagstillstånd i Etiopien. Journalistik är kriminaliserat. Att i det läget läsa texter från fängslade är ett sätt att visa världen att de kan fängsla journalister men inte det fria ordet, säger Martin Schibbye.
På scenen Martin Schibbye tillsammans med två skådespelare, samt en lokal journalist. För regin står Måns Lagerlöf. Föreställningen är ett samarbete med Amnesty International.
Urpremiär 4 april på Södra Teatern i Stockholm
What Will Have Been Den australiensiska nycirkusgruppen C!RCA är tillbaka på Riksteatern, nu med föreställningen What Will Have Been. Föreställningen tänjer på gränserna för vad nycirkus är och bjuder på en hisnade upplevelse. På scen står tre cirkusartister som utmanar publikens föreställningar om människokroppens fysiska begränsningar. C!RCA har de senaste tio åren turnerat världen över, 2011 var de senast på turné med Riksteatern. Konstnärlig ledare för C!RCA är Yaron Lifschitz.
Turnépremiär 4 april i Östersund
Dans
Samtal och rörelse för dig som är pensionär Samtal och rörelse för dig som är pensionär är en heldagsworkshop av och med koreografen Björn Säfsten. Workshopen är ett unikt tillfälle för publiken att vara en del av dansen, istället för att bara uppleva den. Säfsten ger även inblick i hur en koreograf arbetar. Det blir en fysisk djupdykning i den samtida dansen som inte kräver några förkunskaper.
Datum för turnépremiär tillkännages senare
Sånger från en inställd skilsmässa Under våren åker succéföreställningen Sånger från en inställd skilsmässa på turné med Riksteatern. Pjäsen beskrivs som en ”dansteaterkonsert” och är baserad på Mikael Wiehes album med samma namn. Det är en gripande berättelse om svek och uppbrott, men även om att få kärleken tillbaka. Sånger från en inställd skilsmässa hade urpremiär i februari 2015 och var ett samarbete mellan Malmö Opera och Skånes Dansteater. För idén står P-O Nilsson och Eddie Nyström. Pjäsen är regisserad av Stina Ancker och för koreografin står Lidia Wos.
Turnépremiär 6 mars i Haparanda
Paper Plane Koreografen Mari Carrasco är tillbaka på Riksteatern med sitt nya verk Paper Plane. Musiken i föreställningen är gjord av kompositören Mikael Karlsson. Tillsammans har de skapat en visuell och vacker värld där gränsen mellan verklighet och dröm suddats ut. Paper Plane utforskar det undermedvetna och opraktiska drömmar som inte passar in i verkligheten. På scen står fyra dansare. Paper Plane spelas för högstadiet och uppåt men även offentliga föreställningar. 2013 turnerade Riksteatern med Carrascos hyllade verk Bartolomeo.
Urpremiär 6 mars i Göteborg
Barn och unga
Allt som är värt ”Jag började med listan efter hennes första försök, en lista med allt som är fantastiskt i världen, allt som är värt att leva för…” Så lyder första raderna i föreställningen Allt som är värt, en livsbejakande komedi om självmord. Vad gör man om man är 7 år gammal, mamma ligger på sjukhus och pappa säger att hon har gjort något dumt? Jo man börjar skriva på en lista över allt som är värt att leva för. 1. Glass 2. Vattenkrig 3. Saker med ränder. I Allt som är värt får vi följa en pojke från barndom till vuxenliv där hans mammas upprepade självmordsförsök är ständigt närvarande och där listan med allt som är värt att leva fylls på år efter år. Allt som är värt heter i original Every Brilliant Thing och spelas nu för första gången för barn och unga. Manus av stjärndramatikern Duncan Macmillian. Regi Isak Hjelmskog.
Preliminärt 1 mars i Varberg
Lilla stora livet En minimusikal för nyfikna med manus av författarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson, som för första gången skrivit något tillsammans. För musiken står Frida Hyvönen. När Maltes mormor hamnar på sjukhus får han sova över hos mormors väninna Ponti. Under den oroliga natten pratar de om döden, om livet, kattens morrhår och stjärnorna på himlen. Om det lilla och det stora livet.
- Ponti är lite fiffig, för mitt i Maltes dödsrädsla så börjar hon berätta om hur flugor fungerar, hur spindlar väver nät och så vidgar sig en kunskap om livet, och denna kunskap är lite vaccinerande mot rädsla för döden, säger Ulf Nilsson och Lotta Olsson, författare. Regi Olle Törnqvist.
Urpremiär 6 mars på Gotland
Tyst Teater
Här och nu I vår turnerar Riksteaterns Tyst Teater med en fantasifull barnföreställning som sätter barnen själva i huvudrollen. Här och nu är en visuell och interaktiv pjäs där publiken får följa med på en kittlande och humoristisk resa. Genom ordlös kommunikation uppmanas publiken av de två skådespelarna, Niklas ”Älgen” Andersson och Rebecca Drammeh, att använda sina sinnen för att utforska de fem elementen - vatten, jord, luft, eld och space. Glädje och skratt är det universella språket i denna pjäs som regisseras av Rupesh Tillu.
Urpremiär 2 mars i Stockholm
Övriga produktioner
Voices of change Under våren fortsätter Riksteatern temasatsningen Voice of change som syftar till att artister som genom sitt konstnärskap verkar för förändring. Röster som i sina hemländer inte får göra sig hörda på grund av vad de står för. I slutet av 2017 äger återigen festivalen FeminEast rum, som lyfter kvinnliga röster från Mellanöstern. Men redan under våren kommer flera konserter på samma tema. Bland annat med världsartisterna Mahdiye Mohammadkhani, Abjeez och Selda Bagcan.
Mahdiye Mohammadkhani - 28 februari Stockholm, 29 februari Göteborg. Abjeez - 22 mars Göteborg. Selda Bagcan - 21 april Göteborg, 23 april Stockholm. Mohsen Namjoo - 6 maj Stockholm, 7 maj Göteborg.
Eldfesten 2017 Vårvinterns stora utomhusfestival är tillbaka. I mars bjuder Riksteatern tillsammans med samarbetspartners in till en storslagen eldfest för att välkomna våren. Eldfesten eller Chaharshanbeh Soori, som den heter på persiska, är en del av det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. I Stockholm, Malmö och Göteborg bjuds det på världsartister, eldar och fyrverkerier. Förra året kom över 55 000 personer till festivalen, och miljontals världen över följde även festligheterna via direktsändningen från Kungsträdgården i Stockholm, vilket gjorde det till den största eldfesten i världen.
Eldfesten 2017 äger rum den 14 mars simultant i Stockholm, Göteborg och Malmö
Presspremiärer/pressvisningar våren 2017
· Ur vattnets minne, regi Helka-Maria Kinnunen - Sverigepremiär 19 januari, kl.19 i Hallunda · Bra Människor, regi Carl Johan Karlson - 3 februari, kl.19 i Hallunda · Allt som är värt, regi Isak Hjelmskog - 24 februari, kl. 10.30 i Hallunda · Lilla stora livet, regi Olle Törnqvist - 3 mars, kl.10 i Hallunda · Kality, regi Måns Lagerlöf - Urpremiär 4 april, kl.19 på Södra Teatern
Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/
Läs mer om föreställningarna samt turnéplaner: http://www.riksteatern.se/forestallningar
Kontakter
För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15 Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum