Riksteatern

”Vad kan man göra med sin lilla jävla forskning?”- premiär för Medan klockan tickar

Dela
Vad tänker de som vet mest av alla om hotet mot jordens framtid – klimatforskarna? I föreställningen Medan klockar tickar får vi ta del av fyra forskares tankar om 2-gradersmålet, bleka korallrev, pessimism och optimism och om att vara akademiker och inte aktivist.
Fotograf: Illustration Mattias Broberg
Fotograf: Illustration Mattias Broberg

- Medan klockan tickar är ett led i en långsiktig ambition från Riksteaterns sida att undersöka människans relation till naturen och de existentiella perspektiv som öppnar sig när vi exponeras för vår förlorade kontakt med naturen och vårt brustna ansvar. Projektet visar också på det nya, spännande fält som öppnar sig när konsten och vetenskapen utbyter erfarenheter och perspektiv kring de här frågorna, säger Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

Mängder av forskare över hela världen ägnar sina yrkesliv åt att kartlägga miljöhotet, försöka hitta strategier och förhållningssätt som kan styra utvecklingen åt ett mer konstruktivt håll. Medan klockan tickar bygger på intervjuer med fyra etablerade klimatforskare. Hur bör vi egentligen leva? Hur är det att komma hem till sin familj på kvällen efter att ha ägnat en hel dag åt katastrofscenarios?

”Ibland önskar jag liksom bara. Ja men att: ”Fan kan jag inte bara vara en vanlig snubbe som inte tänker så mycket hela tiden?”

Utan åker till Thailand om jag har råd? Köper en ny höstjacka om det är höst och jag behöver en? Lite mer easygoing och så går det som det går liksom.”

Forskarna har intervjuats av de fyra dramatikerna Ninna Tersman, Anders Duus, Dougald Hine, Jesper Weithz och texterna har sammanställts av Gustav Tegby. Resultatet är en föreställning med utgångspunkt i intervjuerna. Fyra skådespelare gestaltar pjäsen i en iscensatt läsning i regi av Sara Giese.

Den iscensatta läsningen är ett samarbete mellan Riksteatern, Dramaten, och Östgötateatern. Det är en del av ett större projekt som sker tillsammans med Stockholm Enviroment Institute (SEI), Stockholms Universitet med stöd från VINNOVA.

Premiär i Lund 24 januari.

Manus Ninna Tersman, Anders Duus, Dougald Hine, Jesper Weithz och Gustav Tegby.

Regi Sara Giese

Medverkande

David Lenneman

Jennie Silfverhjelm

Julia Dufvenius

Krister Kern

Mer om uppsättningen samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/medanklockantickar

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/medan-klockan-tickar

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Illustration Mattias Broberg
Fotograf: Illustration Mattias Broberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye