Riksteatern

”Vad kan man göra med sin lilla jävla forskning?”- premiär för Medan klockan tickar

Dela
Vad tänker de som vet mest av alla om hotet mot jordens framtid – klimatforskarna? I föreställningen Medan klockar tickar får vi ta del av fyra forskares tankar om 2-gradersmålet, bleka korallrev, pessimism och optimism och om att vara akademiker och inte aktivist.
Fotograf: Illustration Mattias Broberg
Fotograf: Illustration Mattias Broberg

- Medan klockan tickar är ett led i en långsiktig ambition från Riksteaterns sida att undersöka människans relation till naturen och de existentiella perspektiv som öppnar sig när vi exponeras för vår förlorade kontakt med naturen och vårt brustna ansvar. Projektet visar också på det nya, spännande fält som öppnar sig när konsten och vetenskapen utbyter erfarenheter och perspektiv kring de här frågorna, säger Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

Mängder av forskare över hela världen ägnar sina yrkesliv åt att kartlägga miljöhotet, försöka hitta strategier och förhållningssätt som kan styra utvecklingen åt ett mer konstruktivt håll. Medan klockan tickar bygger på intervjuer med fyra etablerade klimatforskare. Hur bör vi egentligen leva? Hur är det att komma hem till sin familj på kvällen efter att ha ägnat en hel dag åt katastrofscenarios?

”Ibland önskar jag liksom bara. Ja men att: ”Fan kan jag inte bara vara en vanlig snubbe som inte tänker så mycket hela tiden?”

Utan åker till Thailand om jag har råd? Köper en ny höstjacka om det är höst och jag behöver en? Lite mer easygoing och så går det som det går liksom.”

Forskarna har intervjuats av de fyra dramatikerna Ninna Tersman, Anders Duus, Dougald Hine, Jesper Weithz och texterna har sammanställts av Gustav Tegby. Resultatet är en föreställning med utgångspunkt i intervjuerna. Fyra skådespelare gestaltar pjäsen i en iscensatt läsning i regi av Sara Giese.

Den iscensatta läsningen är ett samarbete mellan Riksteatern, Dramaten, och Östgötateatern. Det är en del av ett större projekt som sker tillsammans med Stockholm Enviroment Institute (SEI), Stockholms Universitet med stöd från VINNOVA.

Premiär i Lund 24 januari.

Manus Ninna Tersman, Anders Duus, Dougald Hine, Jesper Weithz och Gustav Tegby.

Regi Sara Giese

Medverkande

David Lenneman

Jennie Silfverhjelm

Julia Dufvenius

Krister Kern

Mer om uppsättningen samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/medanklockantickar

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/medan-klockan-tickar

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Illustration Mattias Broberg
Fotograf: Illustration Mattias Broberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Audism genom livet – En föreställning som agiterar för dövas rättigheter9.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

I arbetet för att bekämpa audism har Riksteatern Crea och Sveriges Dövas Riksförbund ingått ett samarbete för att skapa en föreställning med avsikten att väcka debatt för dövas rättigheter. I Audism genom livet, gestaltas diskriminering och utmaningar som döva och hörselskadade möter under livets olika skeenden. Premiärvisning sker 23 oktober på Teater tre i Stockholm.

Loran Batti gör regidebut med nyskrivet drama om förlåtelse och en pojkes väg ut från den svenska kriminalvården30.9.2024 10:32:26 CEST | Pressmeddelande

Låt mig bara gå handlar om förlåtelse, försoning och att hitta vägen tillbaka till livet. Skriven och regisserad av Loran Batti som sätter ljus på aktuella teman som våld och droger. Pjäsen visas i samband med att Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga den 1 oktober och turnerar under hösten för högstadie- och gymnasieskolor över hela Sverige. Urpremiär 4 oktober i Malmö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye