Riksteatern

Hyllade föreställningen Nina - a story about me and Nina Simone på turné igen

Dela
Under hösten turnerade föreställningen Nina – a story about me and Nina Simone i England och Sverige. Nu fortsätter Riksteaterturnén med ytterligare 19 spelningar runtom i landet. Josette Bushell-Mingo speglar sitt liv och artisteri i Nina Simones levnadsöde. Det är en föreställning som osar ilska, kärlek, tvivel och rädsla i en värld där rasism fortfarande existerar och medborgerliga rättigheter inte är självklara. För regin står Dritëro Kasapi.
Fotograf: Urban Jörén, foto Nina Simone: Jack Robinson, grafik: Mam Foon
Fotograf: Urban Jörén, foto Nina Simone: Jack Robinson, grafik: Mam Foon

Nina - a story about me and Nina Simone är Josette Bushell-Mingos mest personliga föreställning hittills, en föreställning hon var tvungen att göra berättar hon. Tillsammans med Josette på scenen är tre musiker. Genom text, musik och sång tar vi del av två kvinnors hopp, drömmar, sorger och framgångar.

- Nina -a story about me and Nina Simone handlar om resan från förtryck till frihet, en resa som fortfarande efter alla dessa år inte är över. Jag kom till en punkt i mitt liv där det dödliga våldet mot svarta män och kvinnor, den öppet rasistiska och främlingsfientliga retoriken i samhället, hos regeringar och andra viktiga institutioner fick mig att ställa frågan- hur långt måste vi gå för att verkligen få vår frihet? Och det var just Nina Simone som jag kände samhörighet med, inte Billie Holiday, inte Sarah Vaughan, inte Aretha Franklin utan Nina. Jag kunde identifiera mig i Ninas röst, hennes smärta, hennes konstnärliga mod och i att vara svart kvinna i medborgarrättsrörelsen, säger Josette Bushell-Mingo, skådespelare.

Även för regissören Dritëro Kasapi är Nina - a story about me and Nina Simone en viktig föreställning.

- Jag kände igen mig i den kreativa vrede som Nina Simones konst präglades av och som jag upplever också är en del av Josettes konstnärskap. Det var ett privilegium att musikaliskt och sceniskt mejsla fram denna dialog mellan två tider, två konstnärer och två kvinnor. I föreställningen kommer vi nära dessa kvinnor och får möjlighet att reflektera över våra samtida utmaningar i fråga om rasism och intolerans, säger Dritëro Kasapi, regissör.

Föreställningen spelades både i England och Sverige under hösten och har hyllats i svensk och engelsk press.

Här ligger revolten som ett vibrerande raster mellan musikens suggestiva toner och texternas politiska innehåll: raseriet, maktlösheten. Uppsättningen lyckas på ett magiskt sätt varva underhållning med aktivism som vore den en spetsad molotovcocktail. (Svenska Dagbladet)

Mycket fin och personlig förställning. Bushell-Mingo har en otrolig utstrålning. (Sveriges Radio Kulturnytt)

Searing tribute restarts Simone's revolution. (Lyn Gardner - The Guardian)

Under the direction of Dritëro Kasapi this story is an earthquake waiting to strike. ( Ian D. Hall - Liverpool Sound and Vision)

Josette Bushell-Mingo är regissör, sångerska och skådespelare. Hon har bland annat arbetat för The Royal Shakespeare Company och nominerats till Laurence Olivier-priset för rollen som Rafiki i musikaluppsättningen av Lejonkungen. 2007 tilldelades hon Brittiska imperieorden OBE: Most Excellent Order of the British Empire - for Services to the Arts. Josette Bushell-Mingo är konstnärlig ledare för Tyst Teater och år 2012 tilldelades hon Stockholm stads kulturpris där hon fick hederspriset i kategorin scenkonstnär. Året efter, 2013, erhöll hon Sveriges Dövas Riksförbunds utmärkelse. Josette var senast aktuell på Riksteatern som regissör för En druva i solen av Lorraine Hansberry, en uppsättning som hyllats i svensk och internationell press. Dritëro Kasapi utbildades vid The Faculty of Dramatic Arts i Skopje där han grundade The Children's Theatre Centre. Under åren 2005 till 2008 var han konstnärlig ledare för Gottsunda Teater utanför Uppsala. Han har regisserat många framgångsrika uppsättningar, exempelvis De onda (2008) på Göteborgs stadsteater, Enron (2010) på Örebro länsteater, Martyrer (2013) på Stockholms stadsteater, Folkets fiende (2015) i Malmö och senast rosade Lampedusa på Stockholm Stadsteater.

Medverkande

Josette Bushell-Mingo Shapor Bastansiar Shaney Forbes/Marque Gilmore Jair-Rohm Parker Wells

Idé Josette Bushell-Mingo Manus Josette Bushell-Mingo & Dritëro Kasapi Regi och video Dritëro Kasapi Scenografi och kostym Rosa Maggiora Ljusdesign Matthew Haskins Kapellmästare Shapor Bastansiar

Turnéstart 4 februari i Lund Föreställningen ges på engelska och är ett samarbete mellan Riksteatern och Unity Theatre i Storbritannien.

För mer information samt turnéplan:

http://www.riksteatern.se/nina

Pressbilder finns på:

http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/nina-a-story-about-me-and-nina-simone

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Urban Jörén, foto Nina Simone: Jack Robinson, grafik: Mam Foon
Fotograf: Urban Jörén, foto Nina Simone: Jack Robinson, grafik: Mam Foon
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye