Riksteatern

Koreografen Björn Säfsten bjuder in pensionärer till samtal och dans

Dela
Hur tänker en koreograf och varför ser samtida dans ut som den gör? Svar på frågorna ger koreografen Björn Säfsten i workshopen Samtal och rörelse för dig som är pensionär som nu åker på Riksteaterturné. Workshopen är en fysisk djupdykning där alla som deltar är över sextiofem år. En grupp som ofta är underrepresenterad inom den samtida dansen.
Fotograf: Nicklas Dennermalm
Fotograf: Nicklas Dennermalm

Björn Säfstens workshop Samtal och rörelse för dig som är pensionär är ett koreografiskt experiment där publiken själva deltar i dansen och får lära sig mer om hur en koreograf arbetar. Under en heldag får deltagarna både samtala med Säfsten och även själva testa på att dansa. Gemensamt för deltagare är att de alla är pensionärer.

- Pensionärer är ofta en grupp som glöms bort när kulturen tvingas att vara målgruppsinriktad. Att få arbeta kreativt med kroppen, att göra ett koncentrerat konstnärligt arbete verkar inte finnas för pensionärer och jag ville möta upp det behovet, säger Björn Säfsten, koreograf.

Den fysiska prestationen står ofta i fokus inom dansen och där främst yngre kroppar är representerade på scenerna. I Samtal och rörelse för dig som är pensionär belyser Säfsten behovet av fler satsningar för äldre.

- Jag tror att det är viktigt att vi unga konstnärer möter pensionärerna och pratar om konst över generationsgränserna. Pensionärerna är ofta en stor del av vår publik och jag tror det är viktigt att vi möter varandra, säger Björn Säfsten.

I Samtal och rörelse för dig som är pensionär blandas samtal och dans om vart annat. Oavsett fysisk förmåga får deltagarna möjlighet att testa på Säfstens sätt att arbeta med koreografiska redskap och analys.

Turnépremiär i Vadstena den 5 februari

Idé och medverkande Björn Säfsten Om Björn Säfsten Björn Säfsten skapar koreografisk konst i tätt samarbete med sina konstnärliga team. Hans senaste verk - Language fools - är skapat för Säfsten Produktion i samproduktion med Regionteatern Blekinge Kronoberg och turnerade i Dansnät Sverige hösten 2016. Säfsten har de senaste åren arbetat som forskare på Umeå Konsthögskola där han bedrivit ett fyraårigt forskningsprojekt med filosofen Per Nilson. Under dessa år 2012-2015 skapande han även sina senaste verk: Introduction 2012, Fictional copies 2013, Idiots 2014. Säfsten har varit verksam som koreograf sedan 2003 och är en återkommande koreograf på Dansens Hus i Stockholm. Under våren 2018 kommer Säfsten vara aktuell med ett nytt verk för Riksteatern.

För mer information samt turnéplan: www.riksteatern.se/samtalochrorelse

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/samtal-och-rorelse

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Nicklas Dennermalm
Fotograf: Nicklas Dennermalm
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye