Riksteatern

Premiär för Allt som är värt - en livsbejakande komedi om självmord

Dela
”Jag började med listan efter hennes första försök, en lista med allt som är fantastiskt i världen, allt som är värt att leva för” Så lyder första raderna i föreställningen Allt som är värt, en pjäs om att det ordinära i själva verket kan bli något extraordinärt. När Riksteatern nu sätter upp den spelas den för första gången för barn och unga i Sverige. Regi Isak Hjelmskog.
Fotograf: Anna Huerta
Fotograf: Anna Huerta

Vad gör man om man är 7 år gammal, mamma ligger på sjukhus och pappa säger att hon har gjort något dumt? Jo man börjar skriva på en lista över allt som är värt att leva för. 1. Glass 2. Vattenkrig 3. Randiga saker. I Allt som är värt får vi följa en pojke från barndom till vuxenliv där hans mammas upprepade självmordsförsök är ständigt närvarande och där listan med allt som är värt att leva för fylls på år efter år. Allt eftersom listan fylls med positiva saker börjar han inse vilken betydelse listan har i hans eget liv. Kanske är det till och med så, att den som verkligen blir räddad av listan, är han själv?

Allt som är värt är en upplyftande pjäs om nedstämdhet där publiken är delaktig och gör varje föreställning till en unik upplevelse. Med värme, humor och hits från 1987 till idag tacklar man svåra ämnen på scen. Allt som är värt heter i original Every Brilliant Thing och spelas nu för första gången för barn och unga. Manus av stjärndramatikern Duncan Macmillian.

- När föreställningen börjar ger vi 39 repliker och 5 roller till publiken. Vi behöver dem, och vi behöver humor för att kunna berätta vår historia och belysa det tabubelagda ämnet självmord. Det handlar om mod och förtroende. Det handlar om att våga prata om psykisk ohälsa och om vad som händer när någon i vår närhet inte orkar leva längre. Men det handlar också om konstnärligt mod och förtroende. Allt som är värt, är en föreställning som händer i nuet och på så sätt manifesterar vikten av att vi är öppna för varandra. Vi vågar, vågar ni? säger Isak Hjelmskog, regissör.

Turnépremiär 1 mars i Simrishamn

Medverkande

Peter Jansson

Manus Duncan Macmillan med Jonny Donahoe Bearbetning av Isak Hjelmskog och Ninna Tersman efter en översättning av Björn Lönner Regi Isak Hjelmskog Scenografi och kostymdesign Moa Möller Ljusdesign Olivia Grefve Ljuddesign Kristoffer Karlsson Maskdesign Eva Rizell

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/alltsomarvart

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/allt-som-ar-vart

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Anna Huerta
Fotograf: Anna Huerta
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye