Riksteatern

Urpremiär för Landet Inuti – Om queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen

Dela
Riksteatern fortsätter under våren med fler skildringar från landsbygden. Föreställningen Landet Inuti handlar om platsen du för alltid kommer att sakna när du inte längre är där. Den plats du riskerar att lämna för att du tror att du måste det.

- Som bög uppvuxen i en liten by i Jämtland var det bara att flyta med. Ingen förväntade sig att jag skulle stanna. Men vem skapade egentligen bilden i mig om att jag så omöjligt kunde ha ett fortsatt gott liv där? Att jag, om jag stannade, skulle hamna utanför den del av verkligheten som spelar roll? Hur hade mitt liv idag sett ut om jag inte tagit det där tåget till Stockholm? Hur ser det ut för dem som gör och gjort andra val? säger Joakim Rindå, regissör.

I Landet Inuti får vi möta människorna som har stannat kvar. En berättelse om vidsträckta landskap, organisering, varma händer mot frostbitna skägg och känslan av hemma. Om att simma mot strömmen där flödet är som starkast. ”Man ska ju hata det här stället, det är norm här, man ska inte tycka om där man kommer ifrån. Fast jag älskar faktiskt den här platsen, det är inte hatkärlek. Det är äkta kärlek.” Landet Inuti är en föreställning om mötet mellan den vi är och hade kunnat vara, om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen.

Under 2016 har det konstnärliga teamet för Landet Inuti träffat människor på drygt 10 orter runtom i Sverige med syftet att ta del av människors egna historier om att lämna, att stanna och att återvända. Dessa berättelser och erfarenheter utgör grund för föreställningen.

I olika konstellationer har det konstnärliga teamet gjort de hyllade föreställningarna No tears for queers, Järnnatt och Männen med rosa triangel som alla tre turnerade med Riksteatern. Delar av teamet gjorde även Vårt förakt för svaghet på Skärholmen Stockholms Stadsteater 2014.

Urpremiär 27 mars i Sandviken

En samproduktion med Folkteatern i Gävleborg.

Medverkande

Mattias Brunn, Victor Wigardt och Mårten Andersson

Manus Joakim Rindå, Victor Wigardt, Mattias Brunn och Mårten Andersson Regi Joakim Rindå Scenografi och kostym Charlotta Nylund

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/landet-inuti

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/landet-inuti

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye