Nypremiär för publiksuccén Fäboland

Fäboland är musikalisk berättelse om det utopiska matriakatet som rådde i fäbodarna, här härskade flicktanter ostört och sången var det bästa vapnet mot skogens faror. Fäboland handlar om kvinnorna som med hjälp av musiken bossade i skogen.
Under hösten spelades den för utsålda salonger på 39 platser runtom i Sverige och hyllades av pressen.
De låter som First aid kit, fast fem gånger farligare. Andra har kulat och spelat fiol före dem. Men Parkman och Ohlanders är först med att agitera från äggstockarna. (Expressen)
Så mycket musikalisk jävlaranamma att man blir rent lycklig. (Sundsvalls Tidning)
Veckans bästa scenframträdande i Stockholm var inte nån av Kents spelningar i Globen. Eller Firesides på Debaser Medis. Utan Sara Parkmans och Samantha Ohlanders två föreställningar på Södra Teatern. (Svenska Dagbladet)
Med Fäboland vill Sara Parkman och Samantha Ohlanders uppvärdera typiskt kvinnokodade egenskaper, platser och historiska rum. Att röra runt i berättelsen om fäboden är ett bra sätt att störa berättelsen om Sverige och svenskheten menar de. Fäboland är en av de föreställningar som blivit utvalda till Scenkonstbiennalen 2017 i Norrköping.
- Fäboland har blivit vårt barn som flyttade hemifrån i julas. Men nu får vi tillbaka henne hem på lite vårbesök och det känns ljuvligt att få hänga igen. Hon är rolig, smart och vacker. Vi är mycket stolta föräldrar! säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders.
Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker. Deras musik hörs på bygdegårdar och nattklubbar. Med feministiska och antinationalistiska budskap för de folkmusiken in i nutidens Sverige. De har dessutom blivit förärade ett eget humorprogram i Sveriges Radio P3. Sara Parkman släppte förra året det hyllade albumet Sara Parkmans Skog och blev årets artist på Folk och världsmusikgalan i mars i år. Lisa Färnström, regissör, är bland annat känd för att 2015 genomfört världens största klimatperfomance i Riksteaterns regi, Run for yor life.
Medverkande Sara Parkman Samantha Ohlanders Hampus Norén
Manus Sara Parkman Regi Lisa Färnström Musik Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén Kostym och mask Miriam Parkman och Hanna Kisch Scenografi/ljus/bild Johan Rödström
Nypremiär 23 april i Härnösand
För mer information samt turnéplan:
http://www.riksteatern.se/faboland
Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/faboland
Kontakter
För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se
Bilder

Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Nytt dansverk säger ja till livet i en pessimistisk tid22.9.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I koreografen Viktor Fröjds nya verk Locus får publiken följa med på en resa i det lekfulla, rituella och sårbara. Tre dansare rör sig mellan improvisation och koreografi och låter publiken förstå att det går att skapa magi där man inte trodde att det fanns. En samproduktion mellan Riksteatern och Scenkonst Sörmland. Premiär 29 september i Eskilstuna.
Riksteatern och Unga Dramaten gör popkonsert-inspirerad övernaturlig thriller19.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Flickor som försvinner är en rysare med klubb- och konsertkänsla. I en mystisk och suggestiv värld utspelar sig en berättelse om en flickas ouppklarade försvinnande i en svensk småstad, och om ett explosivt tonårsuppror. Premiär med Riksteatern den 3 oktober. Dramatenpremiär den 15 december i Målarsalen.
Marianne Mörck gör 130 föreställningar av Britt-Marie var här - “Inget märkvärdigt!”14.9.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Marianne Mörck ger sig återigen ut på Riksteaterturné med Britt-Marie var här. I höst turnerar hon från Övertorneå till Halmstad och kommer ha spelat rollen som Britt-Marie 130 gånger. Dessutom spelar hon alla 18 rollerna i pjäsen helt själv. Men Marianne Mörck tycker inte att detta är något särskilt att uppmärksamma.
Riksteaterns teaterchef, Dritëro Kasapi, regisserar nyskrivet drama om klass och skuld13.9.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I nyskrivna Slaget berättas en historia om klass, sorg och skuld genom tre livsöden. Slaget är ett europeiskt samarbete skrivet av hyllade Anders Lustgarten och regisseras av Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi. Premiär den 30 september i Årsta.
Klimakteriemanifest ger svar på menopausens gåtor4.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Är det hett här? är en komedi om klimakteriet som är lika delar monolog som manifest. I en varm föreställning delar en av Finlands stora skådespelare, Anna Hultin, med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia. I regi av komikern André Wickström. Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors. Sverigepremiär 25 september.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum