Riksteatern

Nypremiär för publiksuccén Fäboland

Dela
Sara Parkmans och Samantha Ohlanders hyllade uppsättning Fäboland, i regi av Lisa Färnström, spelade för utsålda hus under hösten 2016. Nu är den aktuell igen med en kortare turné under våren. Nypremiär 23 april i Härnösand.
Fotograf: Saga Berlin
Fotograf: Saga Berlin

Fäboland är musikalisk berättelse om det utopiska matriakatet som rådde i fäbodarna, här härskade flicktanter ostört och sången var det bästa vapnet mot skogens faror. Fäboland handlar om kvinnorna som med hjälp av musiken bossade i skogen.

Under hösten spelades den för utsålda salonger på 39 platser runtom i Sverige och hyllades av pressen.

De låter som First aid kit, fast fem gånger farligare. Andra har kulat och spelat fiol före dem. Men Parkman och Ohlanders är först med att agitera från äggstockarna. (Expressen)

Så mycket musikalisk jävlaranamma att man blir rent lycklig. (Sundsvalls Tidning)

Veckans bästa scenframträdande i Stockholm var inte nån av Kents spelningar i Globen. Eller Firesides på Debaser Medis. Utan Sara Parkmans och Samantha Ohlanders två föreställningar på Södra Teatern. (Svenska Dagbladet)

Med Fäboland vill Sara Parkman och Samantha Ohlanders uppvärdera typiskt kvinnokodade egenskaper, platser och historiska rum. Att röra runt i berättelsen om fäboden är ett bra sätt att störa berättelsen om Sverige och svenskheten menar de. Fäboland är en av de föreställningar som blivit utvalda till Scenkonstbiennalen 2017 i Norrköping.

- Fäboland har blivit vårt barn som flyttade hemifrån i julas. Men nu får vi tillbaka henne hem på lite vårbesök och det känns ljuvligt att få hänga igen. Hon är rolig, smart och vacker. Vi är mycket stolta föräldrar! säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker. Deras musik hörs på bygdegårdar och nattklubbar. Med feministiska och antinationalistiska budskap för de folkmusiken in i nutidens Sverige. De har dessutom blivit förärade ett eget humorprogram i Sveriges Radio P3. Sara Parkman släppte förra året det hyllade albumet Sara Parkmans Skog och blev årets artist på Folk och världsmusikgalan i mars i år. Lisa Färnström, regissör, är bland annat känd för att 2015 genomfört världens största klimatperfomance i Riksteaterns regi, Run for yor life.

Medverkande Sara Parkman Samantha Ohlanders Hampus Norén

Manus Sara Parkman Regi Lisa Färnström Musik Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén Kostym och mask Miriam Parkman och Hanna Kisch Scenografi/ljus/bild Johan Rödström

Nypremiär 23 april i Härnösand

För mer information samt turnéplan:

http://www.riksteatern.se/faboland

Pressbilder finns på:

http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/faboland

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Saga Berlin
Fotograf: Saga Berlin
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum