Riksteatern

Trump, yttrandefrihet och queera erfarenheter i Almedalen

Dela
Hyllade föreställningar och angelägna samtal om yttrandefrihetens gränser, hur Donald Trump formar svensk kulturpolitik och konst som utmanar den urbana normen. Här är Riksteaterns program under Almedalsveckan som sätter fokus på att kulturpolitiken måste få större utrymme.

Förra året ägnande partiledarna bara fyra sekunder åt kulturen i sina tal. Sammanlagt. Under årets upplaga av politikerveckan deltar Riksteatern för att belysa brännande samhällsfrågor och för att få fler partier att prioritera kulturpolitiska frågor. Genom en rad seminarier skapar Riksteatern plats för kultur i Almedalen och framför även de kritikerrosade föreställningarna Kality och Landet Inuti med fri entré.

Den 4 juli spelar Kality med bland annat journalisten Martin Schibbye på scen. En föreställning som bygger på vittnesmål från fångar som fängslats för sitt skrivande på det ökända Kalityfängelset. Efter föreställningen följer ett samtal om yttrandefrihetens gräns och vem som har rätt till det fria ordet.

Dagen efter spelar föreställningen Landet Inuti som bygger på queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen. Om mötet mellan den vi är och hade kunnat vara. Efteråt följer ett samtal om förutsättningar för konst i den urbana normens skugga.

Riksteatern fortsätter diskussionen från förra årets politikervecka om hur Donald Trump påverkar svensk kulturpolitik i seminariet ”Grab art by the pussy - framtiden kulturpolitik?”. Hur förändrar Donald Trump kulturpolitiken i USA och vad kan vi förvänta oss här i Sverige efter nästa val? Deltar gör bland annat Özz Nüjen, Stina Oscarson och Josette Bushell-Mingo.

Under veckan anordnar Riksteatern även ett seminarium om vikten av att kulturpolitiken prioriteras av fler partier. Förra året ägnade partiledarna bara 4 sekunder av sina tal till att prata om kulturen enligt en mätning gjord av SVT. Hur kan fler politiker se kulturens fundamentala roll i samhället och dess möjligheter?

Riksteatern i Almedalen 2017:

Grab art by the pussy - framtidens kulturpolitik? (seminarium)

När: 4 juli, 10.15 - 11.15 Medverkande: Josette Bushell-Mingo, Lars Anders Johansson, Stina Oscarson, Özz Nûjen och Alexandra Pascalidou (moderator). Förra året väckte Riksteatern diskussion i Almedalen kring hur politiken påverkar konsten. Detta med utgångspunkt i att Donald Trump eventuellt skulle bli president i USA, vilket också blev verklighet. Hur har det påverkat kulturen i USA och resten av världen? Som president har han redan lämnat förslag på att myndigheter som stöttar konsten ska läggas ner. Det är drygt ett år kvar till valet i Sverige, vilken utvecklingen kan vi förvänta oss här?

Läs mer här (http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47319).

Kality - Det fria ordet under attack (föreställning)

När: 4 juli, 14.00-15.15 och 20.00-21.15 (spelas vid två tillfällen)

På scenen Martin Schibbye, Angelica Radvolt, David Lenneman och en lokal journalist. Regi Måns Lagerlöf. Det fria ordet är under attack. Över hela världen fängslas journalister i en aldrig tidigare skådad omfattning. Föreställningen Kality bygger på texter skrivna av fångar eller före detta fångar på Kalityfängelset i Etiopien. För fyra år sedan gick journalisten Martin Schibbye ut ur Kalityfängelsets portar i Etiopien efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfånge. Det sista han lovade sina medfångar var att berätta för världen vad han hade sett.

Läs mer här (http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47622).

“Tell the world I'm not a terrorist, but a journalist working for the truth” - yttrandefrihet för vem? (seminarium)

När: 4 juli, 15.30 - 16.30 Medverkande: Martin Schibbye, Magnus Aspegren, Madelaine Seidlitz, Sakine Madon och Kerstin Brunnberg (moderator).

Hotet mot det fria ordet är mer påtagligt än på länge. Både här hemma och runt om i världen. Journalister världen över fängslas i en aldrig tidigare skådad omfattning. I Sverige har var sjätte konstnär eller författare hotats, trakasserats eller utsatts för våld. Vem vågar yttra sig och till vilket pris? Vad går yttrandefrihetens gräns och vem har rätt till det fria ordet? Vad har konsten för betydelse för det fria ordet?

Läs mer här (http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47628).

Landet Inuti - platsen du för alltid kommer att sakna när du inte längre är där (föreställning)

När: 5 juli, 10.30-11.45 På scen Mårten Andersson, Mattias Brunn, Victor Wigardt. Regi Joakim Rindå Landet Inuti är platsen du för alltid kommer att sakna när du inte längre är där. En berättelse om festfyllda bygdegårdar, vidsträckta landskap och varma händer mot frostbitna skägg. Historier om människor som simmar mot strömmen där flödet av berättelser är som starkast. Landet Inuti är en föreställning om mötet mellan den vi är och hade kunnat vara, om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen.

Läs mer här (http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47615).

”Ännu en bög med fjällkor!" - konst som utmanar den urbana normen (seminarium)

När: 5 juli, 12.00-12.45 Medverkande: Terese Bengard, Sofie Skalstad, Julia Löf, Marcus Hellsten, Magnus Aspegren, Berit Högman och Joakim Rindå (samtalsledare) Vilken roll spelar konsten i samtalet om urban norm och vilken roll spelar den urbana normen för konstens förutsättningar? Vad gör en ung konstnär på landsbygden när den får fria händer och vad krävs av en scenkonstinstitution placerad i storstan för att skapa berättelser som trovärdigt speglar tillvaron på en betydligt mindre plats? Vilka konstnärliga projekt och initiativ pågår idag som utmanar den urbana normen? Hur skapar vi utveckling och i vilken riktning bör den gå?

Under 2017 turnerar Riksteatern och Folkteatern Gävleborg med ”Landet Inuti”, en föreställning byggd av queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen. Under samma tid skapar en samling konstnärer en utställning inom projektet ”Ung kultur utmanar den urbana normen” vilken också den går på turné genom nätverket Unga på landsbygden.

Läs mer här (http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/47349).

Hur blir kulturpolitiken viktigare för alla partier?

När: 5 juli, 14.00-15.00 Medverkande: Birgitta Olsson, Ulrika Carlsson, Gunilla Carlsson, Ulf Dernevik och Matilda Westerman (moderator)

När SVT gjorde en mätning av partiledartalen i Almedalen 2016 visade det sig att partierna sammanlagt ägnade kulturen fyra sekunder av den sammanlagda taltiden på 263 minuter. Fyra sekunder. Sammanlagt. Varför är inte kulturen en större fråga i politiken? Riksteatern bjuder in till politikersamtal för att diskutera vad som ska till för att få politikerna att lyfta kulturen i politiken.

Läs mer här (https://www.facebook.com/events/153747555169375/).

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande

Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.

Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande

Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.

Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande

Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye