Högaktuellt när Tyst Teater sätter upp Bernardas hus

- Likt många klassiker är Lorca aktuell även idag. En spegel från det förflutna som reflekterar nutiden. I Bernardas hus lyfter han återigen kvinnans röst och belyser frågor som rör makt, tradition, familj och sexualitet, säger Josette Bushell-Mingo, regissör.
Bernardas hus är ett unikt samarbete mellan Tyst Teater i Sverige, Teater Manu i Norge och Teatteri Totti i Finland. När Bernarda Albas make går bort inleder hon en åtta år lång sorgeperiod och låser in sig själv och sina fem döttrar i deras hem. I denna uppsättning är Bernarda och hennes döttrar döva. Innanför hemmets väggar utspelar sig en kamp mellan kärlek och tradition, ilska och avundsjuka. Samtidigt breder fascismens skugga ut sig utanför huset väggar och döva och teckenspråket är hotade. Därför måste Bernarda till varje pris kontrollera sina döttrar.
På scen står sju kvinnliga skådespelare och föreställningen framförs både på svenskt teckenspråk och svenska. Vilket ger ytterligare dimensioner till berättelsen då relationen mellan döva och hörande utforskas. Vem har egentligen makt och status? I denna uppsättning är rollerna omvända då Bernardas familj har en hög status medan deras hushållerska Poncia, som är hörande, anses ha en låg status i samhället. Genom Poncias berättelse, laddad med både kärlek och rädsla för Bernarda, kan hela publiken följa med.
Föreställningen får även publiken att fundera över vad de själva skulle gjort i samma situation och vilka val som de gör i sitt eget liv.
- Rädsla och makt leder bara till förödelse. Ingen föds till diktator, det är något man blir. Så var det då och så är det nu. Därför måste vi kämpa bortom vår rädsla. Vi måste se varningssignalerna för vad som kan hända med vårt samhälle. Vissa säger att det redan har hänt. Jag hoppas att publiken frågar sig vad de själva skulle ha gjort och sedan gör rätt val, säger Josette Bushell-Mingo.
Föreställningen kommer även att turnera i Norge och Finland. Den hade premiär i juli på prestigefyllda festivalen Clin d´Oeil i Reims, Frankrike.
Josette Bushell-Mingo är konstnärlig ledare för Tyst Teater, regissör, sångerska och skådespelare. Hon var senast aktuell på Riksteatern med den kritikerrosade föreställningen Nina - a story about me and Nina Simone. Hon har tidigare regisserat En druva i solen för Riksteatern och Tyst Teaters hyllade uppsättningar av Odysséen och FAME Visukalen.
Sverigepremiär den 5 september på Södra Teatern i Stockholm
Medverkande Mira Zuckermann, Mette Marqvardsen, Dawn Jani Birley, Rebecca Drammeh, Aino Hakala, Cecilia Järbrink och Marie-Thérèse Sarrazin
Regi Josette Bushell-Mingo Svensk översättning Jens Nordenhök Dramaturg Jenny Schöldt Manuskonsult Sølvi Zuckermann Scenograf Lotta Nilsson Ljusdesign Charlie Åström Kostym Tanja Honkanen Mask Anna Olofsson Maskassistent Gabriel-Jim Nal Språkkonsulter Debbie Z. Rennie och Sarah Remgren Koreograf Sofia Lindgren
För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/bernardashus
Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/bernardas-hus
Kontakter
För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15
Bilder



Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Hjord av marionettdjur flyr 20 000 km till Sverige för att varna om klimatkrisen12.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
En 2000 mil lång flykt har inletts. En hjord teaterdockor i former av olika djur i naturlig storlek har påbörjat sin migration genom Afrikas och Europas storstäder. Konstnärlig ledare för konstprojektet THE HERDS är den palestinske regissören Amir Nizar Zuabi som även stod bakom flyktingdockan Little Amal. I slutet av juli kommer hjorden till Sverige där djur från den svenska faunan ansluter.
“Ingen ska behöva resa långt för att möta dans av högsta klass” Riksteatern tar storslagna dansverk till unga över hela landet29.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Danspubliken från Norrbotten till Skåne får närmsta året möjlighet att upptäcka verk av några av Nordens främsta inom dansfältet. Virpi Pahkinen firar 40 år på scenen med en poetisk protest mot samtiden och Kungliga Baletten tar plats i svenska skolbarns gymnastiksalar. Riksteaterns dansrepertoar bjuder på en koreografisk bredd som speglar samtidens frågor.
Intresset för cirkus ökar med över 200 procent16.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
De senaste tre åren har intresset för samtida cirkus ökat markant i Sverige. En ny rapport från Riksteatern visar att antalet cirkusföreställningar i Sverige mer än tredubblats och att antalet besökare under perioden stigit med 159 procent. Resultaten signalerar ett växande engagemang för konstformen cirkus över hela landet.
Stjärnspäckad höst när Riksteatern tar sig an Strindberg och Stephen King8.4.2025 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
I höst möter några av Sveriges mest älskade artister kända författare som August Strindberg och Stephen King. Riksteatern presenterar även nya spännande konstnärer och hyllade internationella stjärnor. Dessutom blir det hemvändarkomedi och reunion för Sveriges kabarédivor. Teater, dans och cirkus turnerar på över 200 orter och spelar på stora teaterhus, bygdegårdar och klassrum över hela Sverige.
Urfolkskonstnärer förenar dans och textil i Tärnaby20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Två danskonstnärer har valts ut till årets Jårrh!-residens i Tärnaby: Yutzil Pablo, Maya Mam-dansare och textilkonstnär från Guatemala, och Linnéa Sundling, koreograf med samiska rötter, uppvuxen i Umeå och baserad i Stockholm. Båda arbetar i gränslandet mellan dans och textilkonst.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum