Riksteatern

Kärlekshistoria med oändligt många slut - Premiär för Broadwaysuccé

Dela
Fnittrig förälskelse blandat med det stundtals obegripliga i att vara människa. Nu är det premiär på Riksteatern för den prisbelönta föreställningen Dimensioner. En gripande kärleksskildring med utgångspunkt i den kvantfysiska idén om att varje ögonblick har oändligt många möjliga utgångar. I rollerna Marie Robertson och Krister Kern, för regin står Carl Johan Karlson.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

- Dimensioner applicerar den kvantfysiska idén kring multiversum på en kärlekshistoria. Den utforskar alla möjliga skäl till varför två människor som verkligen älskar varandra, inte lever lyckliga i alla sina dagar, och hur mirakulöst omöjligt det är att träffa någon att älska, som älskar en tillbaka, och sen få relationen att överleva, säger Carl Johan Karlson, regissör.

Dimensioner, originaltitel Constellations, är skriven av brittiska stjärnskottet Nick Payne och har tidigare gjort succé på Broadway. Då med Jake Gyllenhaal och Ruth Wilson i rollerna. Nu sätts föreställningen för första gången upp på svenska och framförs av Krister Kern och Marie Robertson.

Föreställningen handlar om biodlaren Roland och kvantfysikern Mariannes kärlekshistoria, från början till slut. Publiken får följa paret genom romantiska höjdpunkter och hjärtskärande smärtpunkter. Allt berättat utifrån den kvantfysiska idéen om att varje ögonblick kan ha oändligt med utgångar.

- I Dimensioner får vi uppleva allt det som händer, och allt det som kunde hänt. Det är en intelligent och överraskande romcom för teaterscenen. Enda sedan Romeo och Julia har vi matats med kärlekshistorier. Men jag kan inte minnas när jag sist läste en kärlekshistoria som var såhär smart och vacker som både handlar om att finna någon, men också om att förlora varandra. Inte kunde man ana att komplicerade fysiska teorier på ett sådant vackert och berörande sätt kunde förklara vad det innebär att vara människa, säger Carl Johan Karlson.

Detta är Carl Johan Karlsons fjärde uppsättning på Riksteatern i rollen som husregissör. Hans tidigare föreställningar för Riksteatern, Katt på hett plåttak, Skimrande vattnet och Bra människor har fått ett fint mottagande av både publik och press.

Marie Robertson är känd från bland annat Rederiet, Äkta människor, Rallybrudar och Cockpit. Krister Kern har medverkat i bland annat Hinsehäxan och Kommissarie Winter.

Premiär den 28 september på Riksteatern i Hallunda, Stockholm

Medverkande Marie Robertson Krister Kern

Av Nick Payne Översättning Kerstin Gustafsson Regi Carl Johan Karlson Scenografi Per A Jonsson Kostymdesign Jasminda Asplund Blanco Mask Linda Goncalves Ljusdesign Susanna Hedin Ljuddesign Christoffer Karlsson

För mer information: www.riksteatern.se/dimensioner/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/dimensioner

Rättigheter: Nordiska ApS På grund av skillnaderna i innebörd av det engelska ordet constellations och det svenska ordet konstellationer har Riksteatern valt att använda det svenska ordet dimensioner som titel, vilket ligger närmare pjäsens tematik.

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye