Riksteatern

Allvarligt ämne med mycket humor i högaktuella Försvinnandet

Dela
Ett familjedrama om vad som händer när Alzheimers sjukdom drabbar en nära anhörig. Nu är det turnépremiär på Riksteatern för Försvinnandet som tidigare gjort succé på Dalateatern. I huvudrollen ser vi Maria Selbing.
Foto-Per-Eriksson
Foto-Per-Eriksson

Media rapporterar frekvent kring hur antalet som drabbas av demenssjukdomar ökar och hur samhällskostnaden växer. Men vem blir man egentligen när minnet sviker? Och hur påverkas ens familj och omgivning? I föreställningen Försvinnandet får vi följa Ellen, som drabbas av Alzheimers sjukdom, och ur hennes perspektiv uppleva hur det skulle kunna vara att gradvis förlora minne och orientering.

- Föreställningen ger möjlighet för en förståelse för hur det är att drabbas och gestaltar även de närståendes resa med en familjemedlem som inte längre är den hon brukade vara. Kanske går det att hitta någon liten aspekt som inte är enbart negativ i att Ellen måste släppa taget om de minnen, åsikter och värderingar som styrt och ramat in hennes liv och relationer? säger Åsa Ekberg, regissör.

Försvinnandet är en svensk översättning av Peter M. Floyds pjäs Absence. Föreställningen hade premiär den 11 februari 2017 och spelade ett 30-tal föreställningar i Dalarna där den hyllades av både press och publik. Huvudrollen spelas av Maria Selbing.

- Under mina drygt 30 år på Riksteatern känner jag alltid en förväntan att spela den föreställning jag arbetar med men den här föreställningen ligger mig extra varmt om hjärtat. Det jag tycker är så fint med Försvinnandet är att föreställningen verkligen gör Peter M. Floyds pjäs rättvisa, den speglar berättelsen på ett vackert sätt, säger Maria Selbing som spelar Ellen.

Riksteatern i samarbete med Dalateatern

Turnépremiär den 2 oktober i Surahammar

Medverkande Maria Selbing Yngve Sundén Susanne Hellström Eleonora De Loughery Nordin Åsa Ekberg

Av Peter M. Floyd Översättning Eleanora DeLoughery Nordin Regissör Åsa Ekberg Scenograf Ulla Dahlström Ljussättare Cajsa Ulfhielm Maskör Cajsa Jackson Musikansvarig Gunnar Axelson Fisk

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/forsvinnandet/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/category/forestallningar/hosten-2017/forsvinnandet

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Foto-Per-Eriksson
Foto-Per-Eriksson
Ladda ned bild
Forsvinnandet-Foto-Per-Eriksson-768x918
Forsvinnandet-Foto-Per-Eriksson-768x918
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye