Riksteatern

Olydig föreställning utforskar demokratins gränser

Dela
Vad är egentligen försvarbart att göra i demokratins tjänst? Nu är det urpremiär för föreställningen Olydnad som utforskar vad civil olydnad har för roll i vårt samhälle. En angelägen föreställning som ställer frågor om rättvisa, moral och demokrati på sin spets. För regin står Lisa Färnström som tidigare gjort hyllade Fäboland på Riksteatern.
Fotograf: Linda Fredriksson
Fotograf: Linda Fredriksson

Genom historien har civil olydnad vid flera tillfällen drivit på den demokratiska utvecklingen. Alltifrån Rosa Parks till Mahatma Gandhi. Men vilka olydiga handlingar är berättigade i vår samtid? Olydnad tar upp aktuella fall där människor varit olydiga och där historien ännu inte avgjort om deras handlingar är försvarbara eller inte. Vad är det som fått dessa personer att gå över gränsen för sin övertygelse? Och är deras handlingar försvarliga eller inte i demokratins namn?

- Historiskt sett befinner sig olydnaden ofta precis på demokratins gräns. Den olydiga handlingen syftar till att ifrågasätta eller förändra gränsen. Vår förhoppning med föreställningen är att publiken känner och tänker kring demokratins gräns och sin egen, säger Lisa Färnström, regissör.

Föreställningen är ett musikaliskt och visuellt kollage som bygger på autentiska berättelser från personer som på något sätt varit olydiga. Bland annat 80-åriga fredsaktivisten Agneta Norberg som vid flera tillfällen genomfört civil olydnadsaktioner. Men även berättelser från ockupationen av Socialstyrelsen, protester mot gruvexploatering och barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrade utföra abort. Föreställningen tar även upp berättelser från personer som i situationer där moralen utmanats valt att vara lydiga.

Bakom Olydnad står bland annat regissören Lisa Färnström, scenografen Emma Örn och dramatikern Eva-Maria Dahlin. All musik i föreställning har på något sätt varit förbjuden att spelas. Föreställningen är en del av Riksteaterns fleråriga konstnärliga satsning Demokratins gränser. Genom att skapa angelägen scenkonst vill Riksteatern bidra till det offentliga samtalet om demokratins möjligheter och utmaningar.

Urpremiär den 25 oktober i Storuman Medverkande Per Burell, Nils Närman Svensson, Madeléne Evertsson Regi Lisa Färnström Scenografi och kostym Emma Örn/ Bonthrop Text Eva-Maria Dahlin Musikaliskt ansvarig Shida Shahabi Ytterligare ljuddesign Hampus Norén Ljus/Video Johan Rödström Mask Linda Sandberg

För mer information: http://www.riksteatern.se/olydnad

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/olydnad

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Linda Fredriksson
Fotograf: Linda Fredriksson
Ladda ned bild
Fotograf: Johan O Söderberg

Medverkande Olydnad
Fotograf: Johan O Söderberg Medverkande Olydnad
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye