Riksteatern

Norrländsk seger i koreografitävlingen Skapa Dans

Dela
I helgen hölls finalen av koreografitävlingen Skapa Dans. Tävlingen har som mål att lyfta fram unga oetablerade koreografer och stödjs av Riksteatern. Olivia Löfvander Stribeck tog hem segern med bidraget REMINISCENCE.

Lördag den 4 november hölls riksfinalen i koreografitävlingen Skapa Dans på Riksteatern i Hallunda. Skapa Dans är en årlig koreografitävling för oetablerade koreografer i åldrarna 15 till 21 år. Under hösten har elva deltävlingar ägt rum runt om i landet där en vinnare från varje region har utsetts. Olivia Löfvander Stribeck, som representerade Västernorrland, utsågs till vinnare med sitt bidrag REMINISCENCE. Koreografin framfördes av Olivia själv tillsammans med Leonora Ekström och Lara Fernández Kassies.

Juryns motivering löd: ”Med en stark och konsekvent berättandeform kastas vi rakt in i stycket. På ett överraskande och originellt sätt håller koreografen oss kvar i sin visuella värld.”

Under finalen utsågs även publikens val som gick till bidraget PROLETÄR, koreograferad av Kristin Sonefors som representerade Östergötland. Juryns hedersomnämnde gick till bidraget THE REAL HEROES, koreograferad av Delina Girma Abera, Tevin Redvall och Jana Perunovic som representerade Jönköpings län.

Skapa Dans är ett samarbete inom SRD, Samarbetsrådet för Regional Dansutveckling. Riksfinalen av Skapa Dans sker i samarbete med Riksteatern. Juryn bedömer koreografernas scennärvaro, originalitet, konstnärliga och koreografiska kvalité samt det sceniska helhetsintrycket. Årets jury bestod av Fredrik ”Benke” Rydman från House of Shapes, Jane Hopper från Cullbergbaletten, Tarika Wahlberg från danskollektivet JUCK och Signe Landin fd danskonsulent i Stockholm.

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye