Politiskt värre, juckande och brutal ärlighet – Här är Riksteaterns vårrepertoar
Riksteatern inleder valåret med flera föreställningar som belyser angelägna politiska frågor. Organisationen FATTA:s budskap om att arbeta mot sexuellt våld och för samtycke åker ut på turné med rapartisten Cleo och danskompaniet JUCK i dansföreställningen FATTA! med Cleo och JUCK. Familjen Kaos, med systrarna Kronlöf och Thom Gisslén, är tillbaka på Riksteatern. Nu med föreställningen De redan frälsta där de vänder sina blickar mot valet och frågar sig vem som egentligen har rätt att tycka saker.
- Vi laddar för ett år fullt av politiska och sociala omvälvningar. Det svenska valet är i antågande, mer ödesmättat än någonsin och den välkomna revolution som #metoo, #tystnadtagning och #tystdansa bidragit till kommer att skapa förutsättningar för bättre och mer angelägen scenkonst. Uppdraget att nå ut med scenkonst till alla i vårt land känns viktigare än någonsin, säger danschef Mia Larsson och teaterchef Måns Lagerlöf.
På repertoaren finns även klassiker, bland annat Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien i nydramatisering av Lucas Svensson. Musiken till föreställningen är specialskriven av artisten Min Stora Sorg.
Koreografen Björn Säfsten turnerar än en gång med Riksteatern, nu med den nya föreställningen Landscapes of I. Även Alma Söderberg kommer att turnera med en dansföreställning som innehåller två solon som tänjer på gränserna för vad dans är.
Under våren fortsätter Riksteatern även sina två tematiska satsningar på miljö- och demokratifrågor. På miljötemat kommer publiken att få ta del av föreställningen Slutet enligt Rut. En svart komedi om arv, begär och oförenliga drömmar med bland annat Cecilia Nilsson. Vad det gäller demokratispåret får publiken i vår sjunga med i föreställningen Sång till välfärden. Ett nyskrivet körverk av Sara Parkman och Hampus Norén från succéföreställningen Fäboland. På scen står bland annat Lennart Jähkel och en lokal kör från varje ort som föreställningen besöker. Ett poetiskt inslag om välfärden i valdebatten.
Mer musik blir det i den helt nyskrivna heavy metalmusikalen Ont blod som de forna The Ark-medlemmarna Jens Andersson och Mikael Jepson har gjort musiken till. Musikalen kommer att spelas för ungdomar runt om i landet.
DANS
FATTA! med Cleo och JUCK I svallvågorna av kampanjen #metoo åker den ideella medlemsföreningen FATTAs budskap ut på Riksteaterturné. Budbärare är en av FATTAs initiativtagare - rapartisten och låtskrivaren Cleo, samt danskollektivet JUCK som med rötter i streetdance arbetar utifrån samtida samhällsdebatter om genus, sexualitet, femininitet, etnicitet och normkreativitet. Med verklighetsbaserade texter, dans, musik och film iscensätter föreställningen FATTAs budskap om att arbeta mot sexuellt våld och för samtycke. En första version av föreställningen producerades av Dansens Hus som en del av streetdansfestivalen Urban Connection 2016.
Premiär den 19 januari i Umeå
Landscapes of I Koreografen Björn Säfsten är tillbaka på Riksteatern, nu med den helt nya dansföreställningen Landscapes of I. I föreställning vävs tre solon samman till en helhet. Under ett år har Säfsten intervjuat de medverkande dansare om hur de blev de människor som de är idag, vilket blir grunden för koreografin. Med en blandning av knivskarp detaljrikedom, humor och fantasifulla skeenden frammanar dansarna bilder av sig själva. Samarbete med Säfsten Produktion.
Urpremiär den 20 februari i Malmö
2 solon Alma Söderberg Med rörelse, rytm, musik, ljud och språk bryter den internationellt prisbelönta koreografen Alma Söderberg ny mark. Med rötter i såväl flamenco som svensk folkvisa skapar hon en unik föreställning som tänjer på gränserna för vad dans kan vara. Föreställningen består av hennes första verk, Cosas och det nya verket Deep Etude som kan ses som varandras motsatser.
Premiär den 22 februari i Östersund
TEATER
Bläck eller blod Den kritikerrosade musikalen Bläck eller blod fortsätter sin turné även under våren. En berättelse om kärlek och revolution under den dramatiska upplysningstiden med Anders Ekborg och Lina Englund i huvudrollerna. Med 30 nya sånger och elva skådespelare och musiker på scen tar den nyskrivna musikalen publiken tillbaka till Sverige 1789. Den upproriske baronen Rutger Macklean faller i onåd sedan han tagit strid mot kungen. Macklean återvänder till sitt slott Svaneholm i Skåne för att genomföra sin egen revolution. Bakom Bläck eller blod står succéteamet Erik Norberg och Alexander Öberg.
Turnéstart den 11 januari i Vallentuna
De redan frälsta Gänget bakom Riksteaterns succéföreställning Slå pattarna i taket är tillbaka. Under våren åker Familjen Kaos med Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén, på turné med den nya föreställningen De redan frälsta. För regi står Astrid Menasanch Tobieson. Den här gången vänder de sina knivskarpa blickar mot valåret. Med vässad humor och brutal ärlighet tar de sig an känsliga ämnen i det politiska landskapet. Spelar tio föreställningar på Södra Teatern innan de fortsätter på turné i landet.
Urpremiär den 17 januari i Stockholm
Allt du måste veta om pop Publikfavoriten Allt du måste veta om pop fortsätter sin turné även i vår. Allt du måste veta om pop är en folkbildande show om hur den svenska musikhistorien speglar vår samhällsutveckling. Föreställningen är skapad av Anna Charlotta Gunnarson, David Silva och Agneta Karlsson, gänget bakom det populära radio- och tv-programmet Pop och politik. Med fakta, humor, sång och dans får publiken veta mer om vad musikhistorien kan berätta om vårt samhälle. Glitter och glam samsas med allvar och analys.
Turnéstart den 20 januari i Örnsköldsvik
Rickard Söderberg är Gaytenor
- När jag vadar mej genom homofob dynga låtsas jag ibland att jag är superhjälten Gaytenor. Hans superkraft är sång, och hans hemliga vapen snällhet. Så nu sätter jag på mej hans fladdrande cape och drar på turné, säger Rickard Söderberg.
Rickard Söderberg åker på Riksteaterturné med en scenshow som berör med allt från opera och musikal till pop och schlager. Det blir ett personligt samtal om några av hans mest omtalade debattinlägg liksom det brinnande samhällsengagemanget.
Premiär den 25 januari i Tumba
Häxor - När drevet går Vilka mekanismer är det som orsakar masshysteri och folkmord? Häxor - När drevet går är en berättelse om den fasansfulla trolldomsprocessen under 1600-talet då flera hundra kvinnor brändes på bål. Med tvära kast mellan humor och allvar tar skådespelarna med publiken på en resa från 1600-talet fram till dagens Sverige. Vad finns det för likheter mellan då och dagens näthat? Häxor - När drevet går är skriven av Therese Söderberg och för regi står Maria Löfgren. Samarbete med Teater Västernorrland.
Premiär den 20 januari Surahammar
Gemensamma hjärtslag - Sykkeessä sydämen kahden Riksteatern fortsätter med de populära gästspelen från Finland. Under våren åker Gemensamma hjärtslag - Sykkeessä sydämen kahden på turné. En sångföreställning baserad på en fiktiv utväxling av kärleksbrev mellan diktaren Eino Leino och författarinnan L. Onerva (pseud.) För musiken står Kaj Chydenius.
Premiär den 8 februari i Hallunda, Stockholm
Missionären Missionären är en historisk resa om lesbiska kristna missionärer som bryter mot normer och konventioner. Malin Hellkvist Selléns koreograferade berättarföreställning ger röst till historier som rymmer angelägna frågor om kvinnors liv, identitet, arbete, sexualitet och tro. Föreställningen, som är arrangerad som ett frikyrkomöte från tidigt 1900-tal öppnar upp för samtal om historieskrivningens konsekvenser och tolkningens makt och möjligheter. Missionären är en samproduktion med Malin Hellqvist Sellén och Norrlandsoperan.
Premiär den 20 februari i Hova
Kejsarn av Portugallien Riksteatern sätter upp Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien i nydramatisering av Lucas Svensson. På scen ser vi bland andra Niklas Falk, Lia Boysen och Lovisa Onnermark. För regin står Riksteaterns husregissör Carl Johan Karlson och till föreställningen görs nykomponerad musik av Ann-Sofie Lundin, känd under artistnamnet Min Stora Sorg.
Kejsarn av Portugallien är berättelsen om torparen Jan i Skrolycka, spelad av Niklas Falk, som hyser en sällan skådad faderskärlek till dottern Klara Fina Gulleborg, spelad av Lovisa Onnermark. När dottern lämnar familjen för den stora staden drivs Jan in i en fantasivärld där dottern är kejsarinna av Portugallien.
Premiär den 25 februari i Hallunda, Stockholm
Samtal på väg - mellan Scylla och Charybdis De två meningsmotståndarna Stina Oscarson och Lars Anders Johansson åker ut på Riksteaterturné. De har olika åsikter om det mesta men försöker ändå föra ett samtal, för att försöka förstå och lära. Föreställningen är en podinspelning inför publik men kommer även att vara interaktiv där de utgår från en unik fråga eller tema för den specifika turnéorten. Stina Oscarson och Lars Anders Johansson har sedan 2015 haft den populära podcasten Mellan Scylla och Charybdis där de diskuterar konst- och kulturfrågor.
Premiär den 1 mars i Varberg
Sång till välfärden
Delar av succétrion från hyllade Fäboland, Sara Parkman och Hampus Norén, är tillbaka på Riksteatern med det nyskrivna körverket Sång till välfärden. Ett poetiskt inslag i valdebatten. Berättelsen spänner över välfärdens historia, men tar även upp högaktuella frågor om möjligheterna till ett bra liv i Sverige. På varje spelort kommer en lokal kör att medverka i föreställningen tillsammans med musiker och skådespelare. På rollistan finns bland annat Lennart Jähkel. För manus står Sara Parkman tillsammans med Alexandra Loonin. Föreställningen ingår i Riksteaterns tematiska spår Demokratins gränser som belyser stora och existentiella ödesfrågor genom angelägen scenkonst.
Urpremiär den 5 mars i Sollefteå
Slutet enligt Rut Slutet enligt Rut är ett familjedrama om 112-åriga Rut som vägrar att dö. Hennes barnbarn väntar otåligt på att få ärva hennes skog som legat i träda i över 40 år. En svart komedi om arv, begär och oförenliga drömmar. I huvudrollerna ser vi Cecilia Nilsson, Per Burell och Catherine Parment. Slutet enligt Rut är skriven av Jesper Weithz och regisseras av Nora Nilsson. Föreställningen ingår Riksteaterns tematiska spår Människa och natur som genom angelägen scenkonst bidrar till det offentliga samtalet om miljön.
Urpremiär den 6 mars i Nyköping
Roots Tjeckiska Cirk La Putyka kommer till Sverige med nycirkusföreställningen Roots. Här möts akrobatik, teater och dans på högsta nivå. Publiken tas med till en gripande och kärleksfullt kaotisk värld. Där finns udda karaktärer, bländande kostymer, kraftfullt artisteri och dynamisk koreografi. Föreställningen är inspirerad av regissören Rostislav Nováks egna familjehistoria och personliga bakgrund. På scen står åtta artister.
Premiär den 7 april i Hallunda, Stockholm
BARN & UNGA
Intergalactic Underwater Palace Riksteaterns publiksuccé Intergalactic Underwater Palace ger sig åter ut på turné. Koreografen Sebastian Matthias har skapat en dansproduktion som utmanar publikens sinnen och erbjuder möjligheten att använda rummet och röra sig fritt. Föreställningen är en resa mellan olika världar där scenografin samspelar med och påverkas av både publik och dansare. Föreställningen är ett samarbete med Cullbergbaletten och ges för mellanstadiet.
Premiär den 1 februari, ort tillkännages senare
Svärdfisken För första gången sätts den hyllade australiensiske barnpjäsen Svärdfisken upp i Sverige. En spännande föreställning på djupt vatten om att tillsammans övervinna svårigheter. För regi står Daniel Rylander som har regisserat ett tjugotal föreställningar i Sverige, Danmark och på Island. Svärdfisken är ett samarbete mellan Riksteatern och Byteatern Kalmar Länsteater.
Premiär den 8 mars, ort tillkännages senare
Ont blod - En heavy metal-musikal Nervkittlande om framgång, kärlek och svek. Ett rockband är på väg att få sitt stora genombrott, men någonstans därute finns en varelse som inte bara hotar bandets drömmar, utan också deras liv. Musikalen blandar skräckromantik och musik och utspelar sig i form av ett slags rockkonsert. Regi av Martin Rosengardten, musik av Jens Andersson och Mikael Jepson (alla tre tidigare medlemmar i The Ark). Scenografi och kostym av Marika Åkerblom och manus av Rasmus Lindberg. På scen ser vi fem musikaliska skådespelare. Ont blod är en musikal för högstadiet och gymnasiet. Föreställningen kommer att spela för skolor såväl som offentliga spelningar.
Urpremiär den 5 mars i Sölvesborg
TYST TEATER
Turkos Sagobok Turkos Sagobok är en av två föreställningar som Riksteaterns Tyst Teater presenterar under våren 2018. Det blir en magisk sagostund på teckenspråk för de yngre barnen. I föreställningen möter publiken en mystisk berättare som ur sin kappsäck tar fram berättelse efter berättelse. Berättaren för vidare dövkulturens muntliga berättartradition och bjuder in till en resa i fantasin men också till en resa i dövas kultur och historia. För regin står Mette Marqvardsen som medverkat i en rad hyllade uppsättningar för Tyst Teater de senaste åren. I rollen som berättare ser vi Amina Ouahid.
Urpremiär den 7 februari, ort tillkännages senare
Parismiddagen Genom att lyssna till en middagskonversation bjuds publiken på en resa i tiden i dövas historia. Parismiddagen syftar till de banketter som arrangerades i Paris under teckenspråkets guldålder på 1800-talet. Inspirationen till föreställningen är hämtad ur nyårsklassikern Grevinnan och betjänten men med en twist som gör händelseförloppet omöjligt att förutse. Debbie Z. Rennie som regisserar har tidigare gjort bland annat Här kommer Pippi Långstrump och Apkungen för Tyst Teater.
Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och textas till svenska. Föreställningen hyllar den svenska dövrörelsens 150-års jubileum.
Urpremiär den 8 april i Härnösand
Kontakter
För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15 Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
TikTok-dansande demonstranter i Iran inspirerar konstgruppen Ful till ny dansföreställning3.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hösten 2022 avlider 22-åriga Jina Amini efter att ha gripits av Irans sedlighetspolis. Det utlöser landets största demonstrationer på 40 år. Konstgruppen Ful hyllar protesternas TikTok-dansade ungdomar med en maximalistisk dansföreställning om rätten till frihet. Ett samarbete mellan konstgruppen Ful och Riksteatern. Premiär 15 oktober i Malmö.
Ett äktenskaps interkulturella skav utforskas i ny pjäs av Irans hyllade dramatiker Amir Reza Koohestani30.9.2024 15:44:32 CEST | Pressmeddelande
När ett svensk-iranskt par låter sitt äktenskap skildras av en dokumentärfilmsregissör upptäcker de skav i relationen. Kulturella skillnader de tidigare upplevt som helt odramatiska, blir plötsligt laddade. Dokumentären är en nyskriven pjäs av den hyllade, iranske teaterskaparen, Amir Reza Koohestani. Premiär 11 oktober i Örnsköldsvik.
Loran Batti gör regidebut med nyskrivet drama om förlåtelse och en pojkes väg ut från den svenska kriminalvården30.9.2024 10:32:26 CEST | Pressmeddelande
Låt mig bara gå handlar om förlåtelse, försoning och att hitta vägen tillbaka till livet. Skriven och regisserad av Loran Batti som sätter ljus på aktuella teman som våld och droger. Pjäsen visas i samband med att Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga den 1 oktober och turnerar under hösten för högstadie- och gymnasieskolor över hela Sverige. Urpremiär 4 oktober i Malmö.
Lidija Praizović gör generationskomedi om trångboddhet26.9.2024 14:24:07 CEST | Pressmeddelande
Med värme och humor utforskar Hjärterum hur det är att bo tillsammans över generationsgränser och att försöka hålla en dröm vid liv. Pjäsen visas i samband med att Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga den 1 oktober. Spelas för en publik av 6-9 åringar. Skriven av Lidija Praizović och regisserad av Chantale Hannouch Rahimi.
Hyllad uppväxtskildring om cirkuslivets utmaningar och drömmar19.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
En sann berättelse om uppväxten i en cirkusfamilj i 1970-talets Finland. Siri på Spänd Lina är en hyllad föreställning som skildrar en bullrig tivolitillvaro, genom fattigdom och slit till hur Finlands första cirkus föds. En sann berättelse om livet i manegen, bortom glitter och glamour – om svett, tårar och de stora, stora drömmarna. Turnépremiär med Riksteatern 4 oktober i Karlstad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum