Riksteatern

Politisk folkfest med körsång om välfärden

Dela
Körer från hela landet tar ton tillsammans med bland annat Lennart Jähkel för att sjunga om välfärden i detta poetiska inslag i valdebatten. Nu är det urpremiär för Riksteaterns körverk Sång till välfärden som är skapad av Sara Parkman, Alexandra Loonin och Hampus Norén. För regi står Lisa Färnström.
Fotograf: Patriez Van Der Wens
Fotograf: Patriez Van Der Wens

Inom den svenska välfärden ryms berättelser om alltifrån gemenskap och framtidstro till ensamhet och besvikelser. Berättelser som nu blivit till en musikalisk folkfest där publiken får möjlighet att både känna och sjunga om den svenska välfärden. I centrum står körsången och för varje ort som föreställningen besöker kommer en helt ny lokal kör att medverka.

- Kören och välfärden speglar varandra - ett logistiskt helvetesprojekt som får det att pirra i hela kroppen när det klaffar. För körprojektet är ett gemenskapsprojekt, precis som välfärden. Vi kommer vara över 600 personer som har jobbat med det här projektet när turnén är över. Förstår ni vilken logistik? Lite som välfärden? Ja, kanske, säger upphovsmännen Alexandra Loonin, Sara Parkman och Hampus Norén.

På scen ser vi, förutom den lokala kören, Lennart Jähkel, Maurits Elvingsson, Emma Sildén, Kaya Ålander samt studenter från Kungliga Musikhögskolan. Sång till välfärden är skriven av Alexandra Loonin och Sara Parkman som tillsammans med Hampus Norén har komponerat den helt nyskrivna musiken. För regin står Lisa Färnström som tidigare bland annat regisserat hyllade Fäboland där även Parkman och Norén medverkade.

- Nu är det valår och det är viktigt att inte bara tänka på det gemensamma, utan också att få känna kring det. Det blir svängigt vemod med en touch av allsång, när skratt och allvar blandas i Sång till välfärden, säger Lisa Färnström, regissör.

Sång till välfärden spänner över välfärdens historia men tar även upp högaktuella frågor om möjligheten till att bra liv i Sverige idag. På vems bekostnad har vi egentligen välfärd? Publiken tas med till alltifrån ett väntrum till en presskonferens där de får möta undersköterskor, lokalpolitiker, konsulter och gravida kvinnor.

Musiken från föreställningen kommer att släppas i mitten av mars.

Föreställningen är en del av Riksteaterns fleråriga konstnärliga satsning Demokratins gränser. Genom att skapa angelägen scenkonst vill Riksteatern bidra till det offentliga samtalet om demokratins möjligheter och utmaningar. Urpremiär den 5 mars i Sollefteå. Medverkande Maurits Elvingsson, Lennart Jähkel, Emma Sildén och Kaya Ålander. Samt i par om två Johan Lång och Kristina Leesik eller Vega Nordkvist och Anton Larsson. De fyra sistnämnda är studenter från Kungliga Musikhögskolan.

Manus Alexandra Loonin & Sara Parkman Komposition Hampus Norén & Sara Parkman Låttexter Alexandra Loonin, Hampus Norén, Sara Parkman Regi Lisa Färnström Scenografi och kostymdesign Josefina Björk Ljusdesign Johan Alm

För mer information: www.riksteatern.se/sangtillvalfarden

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/sang-till-valfarden

Kontakter

För mer information: Alexandra Öfwerman Press- och PR-ansvarig alexandra.ofwerman@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Patriez Van Der Wens
Fotograf: Patriez Van Der Wens
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye