Riksteatern

Nutid möter dåtid i normbrytande Parismiddagen

Dela
Genom att lyssna till en middagskonversation bjuds publiken på en resa i tiden genom dövas historia. En praktfull, visuell och färgglad föreställning med både förrätt, huvudrätt och efterrätt. Parismiddagen är en normbrytande hyllning till svenska dövrörelsens 150- års jubileum som leker med våra förväntningar och fördomar. Urpremiär den 8 april i Härnösand.
foto-Urban-Joren
foto-Urban-Joren

Parismiddagen syftar till de banketter som arrangerades i Paris på 1800-talet under teckenspråkets guldålder. Här åt döva middagar, höll tal i teckenspråkets ära och hyllade den gränslösa gemenskapen döva emellan.

Idén till föreställningen Parismiddagen skickades ut till allmänheten för att genom en audition få fram föreställningens manus. Flera synopsis skickades in och Jenny Schöldts bidrag valdes ut.

- Föreställningen handlar helt enkelt om två personer som äter middag, två personer som far fram och tillbaka i tid och rum, pratar högt och lågt kring vad döva är och gör. De minns, gestaltar vad de minns, och de ÄR döva, så som jag föreställer mig essensen av vad dövhet är, säger Jenny Schöldt, manusförfattare.

Parismiddagen är en tidlös föreställning där dövas historia möter nutid och google-glasögon. Debbie Z. Rennie som regisserar har tidigare gjort bland annat Här kommer Pippi Långstrump och Apkungen för Tyst Teater.

- Parismiddagen är en viktig föreställning för både döva och hörande. Döva kommer att känna igen mycket medan hörande kan få kunskap om dövhistoria. Alla kommer att få sina egna “feel good” känslor av föreställningen, säger Debbie Z. Rennie, regissör.

Runt om i Sverige kommer det i samband med föreställningen, i samarbete med Dövas Riksförbund, att hållas uppföljande seminarium. Seminarierna med panelsamtal ska belysa dövkulturen och dövhistorien.

Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och textas till svenska.

Urpremiär den 8 april Härnösand

Medverkande

Mette Marqvardsen Joakim Hagelin Adeby

Manus Jenny Schöldt Regi Debbie Z. Rennie Scenograf Alexei Svetlov Kostym Lars Otterstedt Mask Eva Rizell

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/parismiddagen

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/parismiddagen

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

foto-Urban-Joren
foto-Urban-Joren
Ladda ned bild
parismiddagen-foto-Urban-Joren8
parismiddagen-foto-Urban-Joren8
Ladda ned bild
parismiddagen-foto-Urban-Joren3
parismiddagen-foto-Urban-Joren3
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye