Riksteatern

Scenkonst med ljusets hastighet – klassisk opera möter banbrytande teknologi

Dela
Opera Extravaganza med världspremiär den 14 april 2018 i Jönköping. En helt ny scenkonstupplevelse. Opera, live med sångare och musiker på helt olika platser, tack vare fiberteknik som överför ljud och bild med ljusets hastighet.

Själva fibertekniken skapar stora möjligheter, avsaknaden av fördröjningen i fibernätet skapar närvaro och kopplar samman scener, aktörer och rum över stora geografiska områden. Med den nya tekniken kan du vara i Umeå och sjunga, samtidigt som du har en hel orkester i Malmö som du interagerar med, eller du kan som elev vara i Gällivare och samtidigt spela tillsammans med din lärare som befinner sig i Stockholm. Den nya fibertekniken skapar en fantastisk tillgänglighet för alla utan att tappa mystiken.

Verken som spelas under Opera Extravaganza är Menottis The Medium (1946) om vidskepelse och bedrägeri, samt Sören Nils Eichbergs science fiction-thriller Glare från 2014, som nu har Skandinavien-premiär. Musiken framförs av Jönköpings Sinfonietta under ledning av chefdirigenten Christian von Gehren. Operasångarna är en ny generation stjärnor från Operahögskolans avgångsklasser. Regissör Mårten Forslund har ett särskilt intresse för samtida musikdramatik och har bland annat uruppfört flertalet nya operastycken vid Vadstena-Akademien och Operahögskolan i Stockholm.

Det här är ett samarbete och ett utvecklingsprojekt mellan Smålands Musik & Teater, Riksteatern och Operahögskolan.

Opera Extravaganza spelas på tre platser i landet och vid samtliga tillfällen framför Jönköpings Sinfonietta musiken i Kulturhuset Spiras konsertsal.

Spelplan 14/4 Jönköping, Kulturhuset Spira 15/4 Jönköping, Kulturhuset Spira 24/4 Värnamo, Gummifabriken 28/4 Operahögskolan, Stockholm

Medverkande Musik Jönköpings Sinfonietta Operasångarna Saara Annikki Rauvala, Isabella Lundqvist, Per Kristian Ruud-Enggrav, Emma Sventelius, Alina Delgadillo-Espinoza Dirigent Christian von Gehren Regi Mårten Forslund

Läs mer om föreställningen: www.smot.se/opera-extravaganza

Läs mer om scenkonst och digitalisering: www.riksteatern.se/digitalisering

Pressträff den 11 april klockan 12.30 Då medverkar bland andra regissör, dirigent, musiker och sångare. Vi berättar mer om fibertekniken och bjuder på ett smakprov ur föreställningen, vi berättar mer om fibertekniken som används.

Premiär den 14 april klockan 18.00

Plats Teatersalongen, Kulturhuset Spira, Jönköping

För deltagande under pressträffen, recension och andra pressfrågor kontakta:

Smålands Musik & Teater Mats Fäldt, PR-ansvarig 0735-23 42 36 mats.faldt@smot.se

Kontakter

För mer information: Alexandra Öfwerman Press- och PR-ansvarig alexandra.ofwerman@riksteatern.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye