Bortglömd kulturpolitik, det manliga geniet och gruppterapi
Runt om i världen används kulturen som ett verktyg i bygget av ett nationalistiskt samhälle. Men även i Sverige ifrågasätts och inskränks den fria konsten och det fria ordet allt mer. Riksteatern är på plats i Almedalen för att påminna om hur även en obefintlig kulturpolitik är ett hot mot demokratin. Veckan inleds med att ungdomar genom ett hackaton tar sig an uppgiften att hitta en lösning på varför så få politiker prioriterar kulturen. På samma tema möter b.la. kulturminister Alice Bah Kuhnke i seminariet ”Är kulturen valårets mest underskattade fråga?” några av landets toppjournalister för att diskutera vad som egentligen krävs för att få fler politiker att prioritera kulturfrågan.
Rapparen Cleo tar tillsammans med dans och performacegruppen JUCK höstens #metoo revolution till Almedalen. I föreställningen FATTA! med Cleo och JUCK lyfter de frågan om samtycke och sexuellt självbestämmande. Efter föreställningen leder författaren och psykologen Calle Brunell ett intimt samtal i form av gruppterapi. I den röda schäslongen möter han en av Sveriges främsta hiphopstjärnor (Cleo), politikern och feministiska ikonen (Gudrun Schyman), journalisten och opinionsbildaren (Atilla Yoldas) och handbollsspelaren och nätverksaktivisten (Linnea Claesson). Samtalet utmanar till självreflektion och leds från lagstiftning in på egna tankar och perspektiv.
I tisdagens seminarium ”Vart ska det manliga geniet ta vägen nu?” tar Riksteatern vidare vårens diskussion där institutioner och organisationer kritiserats för politisk styrning av konsten. Magnus Aspegren, Anna Serner, Carolina Frände och Ola Wong möter moderator Caroline Ringskog Ferrada-Noli som utmanar och ställer frågor som; hur ska branschen komma vidare och bryta patriarkala strukturer om krav på jämställdhet inte får ställas? Och är det manliga geniets tid verkligen förbi?
I seminariet ”Vad är konstens roll i en fucked up värld” möter vi konstnärer inom olika områden som diskuterar konstens roll i samtiden och den personliga upplevelsen kring att vara politiska. Vilken uppgift har egentligen konsten när verkligheten överträffar dikten?
Familjen Kaos med systrarna Kronlöf och Thom Gisslén gästar på tisdagen Riksteaterns trädgård och kör en unplugged version av den hyllade föreställningen De redan frälsta där de riktar knivskarpa blickar mot valåret, men också sig själva. Med vässad humor och brutal ärlighet tar de sig an känsliga ämnen i Europas politiska landskap. En föreställning som vill ge kraft åt alla de som inte tror att de har makten att förändra samhället.
Riksteatern i Almedalen 2018:
Kulturhack - Utan kultur ingen demokrati, hur får vi politikerna att fatta? (seminarium) Arrangör: Riksteatern Datum: måndag 2 juli Tid: 09.00-09.30 Plats: Tranhusgatan 23A, Riksteaterns trädgård
Kom och ta del av resultatet från Riksteaterns kulturhack. Under en intensiv morgon har olika grupper arbetat med att hitta en lösning på problemet att så få politiker prioriterar kulturen. Ett rikt kulturliv är en förutsättning för demokrati. Kulturen ifrågasätter, hyllar, synar, hånar och tolkar vår samtid. Trots kulturens avgörande roll hamnar den långt ner på den politiska agendan. Kom och lyssna när grupperna redovisar sina lösningar.
Är kulturen valårets mest underskattade fråga? (seminarium) Arrangör: Riksteatern Datum: måndag 2 juli Tid: 14-15 Plats: Tranhusgatan 23A, Riksteaterns trädgård
Konst och kultur är själva grundfundamentet för en fungerande demokrati. Trots en samtid där hotet mot vårt öppna samhälle är påtagligt är det få partier som lyfter kulturfrågorna. Varför är kulturpolitiken en ointressant fråga? Vad måste till för få fler politiker att prioritera kulturfrågor?
Medverkande: Alice Bah Kuhnke (MP), Kultur- och demokratiminister Olof Lavesson (M), Ordförande Riksdagens kulturutskott Karin Olsson, Kulturchef Expressen Henrik Torehammar, programledare Sveriges Radio Matilda Westerman, moderator
Vart ska det manliga geniet ta vägen nu? Arrangör: Riksteatern Datum: Tisdag 3 juli Tid: 10-11 Plats: Tranhusgatan 23A, Riksteaterns trädgård
Under våren uppstod en debatt om fri konst och armlängds avstånd från makten kopplat till riktlinjer för jämlikhet inom kulturbranschen. Hur ska branschen komma vidare efter #metoo och bryta patriarkala strukturer om krav på jämställdhet inte får ställas? Är det manliga geniets tid verkligen förbi?
Medverkande: Magnus Aspegren, vd, Riksteatern Anna Serner, vd, Svenska Filminstitutet Ola Wong, journalist och författare Carolina Frände, regissör och konstnärlig chef Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen Caroline Ringskog Ferrada-Noli, moderator
Vad är konstens roll i en fucked up värld? Arrangör: Riksteatern Datum: Tisdag 3 juli Tid: 15-16 Plats: Tranhusgatan 23A, Riksteaterns trädgård Vi lever i en tid där alternativa fakta är sanning, extrema krafter marscherar på gatorna och där valrörelser blir manipulerade. Vilken uppgift har konsten när verkligheten överträffar dikten? Och vad blir konsekvenserna för de konstnärer som väljer att ta fighten?
Medverkande: Nathalie ”Cleo” Missaoui, rappare och låtskrivare Tarika Wahlberg, dansare och performancekonstnär Ulf Stenberg, konstnärlig ledare Fryshuset och skådespelare Sarah Ameziane, skådespelare Niklas Mesaros, spoken word-poet Isobel Hadley- Kamptz, moderator
De redan frälsta unplugged (föreställning) Arrangör: Riksteatern Datum: Tisdag 3 juli Tid: 16.15-17.15 Plats: Tranhusgatan 23A, Riksteaterns trädgård
Familjen Kaos, bestående av Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén, kommer till Almedalen med unpluggedversionen av succéföreställningen De redan frälsta. Familjen Kaos vänder sina knivskarpa blickar mot valåret. Med vässad humor och brutal ärlighet tar de sig an känsliga ämnen i Europas politiska landskap. De redan frälsta är en show som inleds som ett väckelsemöte för de som redan instämmer, men där ingen till sist kommer undan. Inte ens de redan frälsta som utmanas i godhet och förändring. En föreställning som vill ge kraft åt alla de som inte tror att de har makten att förändra samhället. Föreställningen är kostnadsfri, först till kvarn!
Medverkande: Bianca Kronlöf Tiffany Kronlöf Thom Gisslén
FATTA! med Cleo och JUCK - en föreställning om sexuellt våld och samtycke (föreställning) Arrangör: Riksteatern och Fatta Datum: Ons 4 juli Tid: 20.30-22.00 (insläpp från 20:15) Plats: Wisby Strand Congress & Event, Donnersgatan 2 Efter en hyllad Sverigeturné tillsammans med Riksteatern och Fatta tar rapparen Cleo och performencegruppen JUCK plats på Visby Kongress. Föreställningen FATTA! med Cleo och JUCK tar frågan om sexuellt självbestämmande och #metoo-revolutionen till Almedalen. Via kropp och text visar de det komplexa kring hur patriarkala strukturer kan sitta i oss alla. Det är kaxigt, omskakande och en rejäl peppinjektion. Efter föreställningen hålls ett personligt samtal i form av gruppterapi om samtycke och vad det egentligen innebär. FATTA! med Cleo och JUCK är ett samarbete med Riksteatern och Fatta.
Medverkande: Cleo Emelie Enlund Shirley Harthey Ubilla Madeleine Ngoma Tarika Wahlberg Bessem Bedziri
Medverkande i efterföljande gruppterapi: Nathalie ”Cleo” Missaoui, låtskrivare och artist Gudrun Schyman, politiker och partiledare för Feministiskt initiativ Atilla Yoldas, skribent och debattör Linnéa Claeson, demokratisk opinionsbildare Calle Brunell, psykolog och författare (indirekt moderator)
Läs mer på riksteatern.se/almedalen
Kontakter
För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum