Riksteatern

Jordbruksdrama som gjort publiksuccé nu på Riksteaterturné

Dela
Outtalade förväntningar, sårade känslor och den svenska landsbygden. Jord är skriven av den amerikanska dramatikern Bruce Gooch, för regi står Karin Enberg. Föreställningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Östgötateatern och spelade under våren i Östergötland. Premiär i Lund den 11 september.
foto-Magnus-Andersson
foto-Magnus-Andersson

Jord är ett relations- och generationsdrama, som utspelar sig på den svenska landsbygden. I centrum för handlingen står den åldrade lantbrukaren Mikael som älskar sin jord och har svårt förstå att hans son Jon inte vill ta över, utan istället flyr till ett kringflackande liv. Publiken får följa en uppgörelse mellan far och son, den känslomässiga kampen kring gården, faderns åldrande och sonens frånvaro. - Jag hoppas att publiken blir berörd av denna varma och gripande berättelse, där det är lika nära till skratt som till tårar. Jord är en ovanlig pjäs som utspelar sig på landsbygden, men visar hur märkvärdigt lika vi är oavsett var vi bor, Karin Enberg, regissör. Föreställningen bygger på ett allvarligt tema men har både poetiska och humoristiska inslag. Jord turnerade under våren i Östergötland och fick ett strålande mottagande. På scen ser vi tre skådespelare och föreställningen regisseras av Karin Enberg som under flera år varit teaterchef vid Norrbottensteatern, där hon bland annat regisserade Erik Gedeons Evigt ung, Carin Mannheimers I sista minuten och musikalen La Cage aux Folles. Jord är en samproduktion mellan Riksteatern och Östgötateatern. Turnépremiär i Lund 11 september Medverkande Peter Jansson Peter Sundberg Therése Lindberg

Regi Karin Enberg Scenografi/Kostym Lotta Nilsson Ljussättning ÖT Ljuddesign ÖT

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/jord

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/jord

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

foto-Magnus-Andersson
foto-Magnus-Andersson
Ladda ned bild
Jord-foto-Magnus-Andersson3-1024x682
Jord-foto-Magnus-Andersson3-1024x682
Ladda ned bild
Jord-foto-Magnus-Andersson1-1024x683
Jord-foto-Magnus-Andersson1-1024x683
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye