Riksteatern

Varmt drama om mötet mellan nya och gamla svenskar

Dela
Det som i nyhetsrapporteringar och debatter benämns som flyktingvåg och volymer, kallas av andra för nya vänner, kärlekar och arbetskamrater. När vi träffade varann är ett nyskrivet drama om en oväntad vänskap mellan Eivor och Abdu. Föreställningen bygger på verkliga berättelser som samlats in från hela landet. Premiär den 30 september i Gnosjö.
Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta

I en samtid där människor på flykt ibland beskrivs i termer som "volymer" och grund till nationella problem sätter Riksteatern upp föreställningen När vi träffade varann. En berättelse om vikten av att se individen och människors förmåga att integrera sig i varandra.

- Hösten 2016 konstaterade jag att jag på kort tid fått många nya vänner bland människor som nyligen flytt till Sverige, några hade jag till och med börjat se som familj. Överallt i landet vittnade andra om samma sak. Mängden berättelser om människor som träffats och blivit viktiga för varandra var stor och om detta ville jag berätta, säger Joakim Rindå, manus och regi.

I centrum för pjäsens handling står Eivor och Abdu. Karaktärer som baseras på intervjuer och möten arrangerade av Riksteaterföreningar runt om i landet. Pjäsens manusförfattare Joakim Rindå och Ninna Tersman har även använt manus som diskussionsunderlag och studiematerial på språkkaféer, studiecirklar och SFI på orter där föreställningen kommer att spelas.

Under skriv- och repetitionsprocessen upprättades även ett konstnärligt råd, där deltagarna själva har erfarenhet att komma till Sverige omkring samma tidpunkt som Abdu i pjäsen.

- Som människor bär vi ofta på ett stort intresse för den andre, ett intresse som kan omsättas utifrån såväl rädsla som nyfikenhet. På många orter runt om i landet har detta blivit tydligt. Polariserade åsikter har formulerats samtidigt som enskilda individer, hela byar och föreningsliv snabbt agerat för att skapa mötesplatser för samhällets gamla invånare och de som nyligen kommit dit, fortsätter Joakim Rindå.

Föreställningen spelas på svenska som huvudspråk, i delar arabiska.

Premiär den 30 september i Gnosjö

Medverkande Gunilla Larsson Robert Hannouch

Av Joakim Rindå och Ninna Tersman Regi Joakim Rindå Scenografi och kostym Johanna Mårtensson Musik och ljuddesign Cicely Irvine Ljus Jenni Aho Konstnärligt råd Ahmad Al Zeeb, Mahmoud Al Zeeb, Rahaf Alkurdi, Yas K Rashed Mask Linda Goncalves

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/nar-vi-traffade-varann

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/nar-vi-traffade-varann

Kontakter

Anna GerdinPress- och PR-ansvarig08-531 99 408anna.gerdin@riksteatern.se

Bilder

Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern Crea tilldelas internationell utmärkelse för sin innovation3.12.2024 15:42:05 CET | Pressmeddelande

Riksteatern Crea tilldelas det prestigefulla Zero Project Award för sina innovationer världen över. Bland 522 nominerade bidrag från 90 olika länder korades 77 vinnare. Riksteatern Crea är det enda vinnande bidraget från Sverige. Zero Project är ett globalt och researchdrivet initiativ som stöttar tillämpningen av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande

Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye