Riksteatern

Varmt drama om mötet mellan nya och gamla svenskar

Dela
Det som i nyhetsrapporteringar och debatter benämns som flyktingvåg och volymer, kallas av andra för nya vänner, kärlekar och arbetskamrater. När vi träffade varann är ett nyskrivet drama om en oväntad vänskap mellan Eivor och Abdu. Föreställningen bygger på verkliga berättelser som samlats in från hela landet. Premiär den 30 september i Gnosjö.
Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta

I en samtid där människor på flykt ibland beskrivs i termer som "volymer" och grund till nationella problem sätter Riksteatern upp föreställningen När vi träffade varann. En berättelse om vikten av att se individen och människors förmåga att integrera sig i varandra.

- Hösten 2016 konstaterade jag att jag på kort tid fått många nya vänner bland människor som nyligen flytt till Sverige, några hade jag till och med börjat se som familj. Överallt i landet vittnade andra om samma sak. Mängden berättelser om människor som träffats och blivit viktiga för varandra var stor och om detta ville jag berätta, säger Joakim Rindå, manus och regi.

I centrum för pjäsens handling står Eivor och Abdu. Karaktärer som baseras på intervjuer och möten arrangerade av Riksteaterföreningar runt om i landet. Pjäsens manusförfattare Joakim Rindå och Ninna Tersman har även använt manus som diskussionsunderlag och studiematerial på språkkaféer, studiecirklar och SFI på orter där föreställningen kommer att spelas.

Under skriv- och repetitionsprocessen upprättades även ett konstnärligt råd, där deltagarna själva har erfarenhet att komma till Sverige omkring samma tidpunkt som Abdu i pjäsen.

- Som människor bär vi ofta på ett stort intresse för den andre, ett intresse som kan omsättas utifrån såväl rädsla som nyfikenhet. På många orter runt om i landet har detta blivit tydligt. Polariserade åsikter har formulerats samtidigt som enskilda individer, hela byar och föreningsliv snabbt agerat för att skapa mötesplatser för samhällets gamla invånare och de som nyligen kommit dit, fortsätter Joakim Rindå.

Föreställningen spelas på svenska som huvudspråk, i delar arabiska.

Premiär den 30 september i Gnosjö

Medverkande Gunilla Larsson Robert Hannouch

Av Joakim Rindå och Ninna Tersman Regi Joakim Rindå Scenografi och kostym Johanna Mårtensson Musik och ljuddesign Cicely Irvine Ljus Jenni Aho Konstnärligt råd Ahmad Al Zeeb, Mahmoud Al Zeeb, Rahaf Alkurdi, Yas K Rashed Mask Linda Goncalves

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/nar-vi-traffade-varann

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/nar-vi-traffade-varann

Kontakter

Anna GerdinPress- och PR-ansvarig08-531 99 408anna.gerdin@riksteatern.se

Bilder

Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye