Riksteatern

Utlämnande självporträtt med Leif Andrée

Dela
Turnépremiär för uppsättningen Leif – berättelsen om och med Leif Andrée. En historia om klass, punk, alkohol, teater, våld, politik och kärlek. Ett personligt möte om livets med- och motgångar med en av våra mest folkkära skådespelare.
Fotograf: Petra Hellberg
Fotograf: Petra Hellberg

Leif Andrées monologföreställning Leif hyllades av både kritiker och publik när den spelade på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Nu får publik runt om i landet möjlighet att ta del av Leif Andrées utlämnande och modiga berättelse om sin egen uppväxt.

- Pjäsen har varit en otrolig resa, från första stund. Den handlar ju om mig, om mitt liv. Jag har levt ett turbulent liv, på gott och ont, säger Leif Andrée.

Leif är en historia om livet, en klassresa genom ett sönderfallande folkhems-Sverige om och med en som hela tiden reser sig igen.

Förutom Leifs berättande, innehåller föreställningen mycket musik. Med på scen har Leif Andrée musikern Susanna Risberg, en av Sveriges mest hyllade gitarrister.

- Musik har betytt så mycket för mig. Som för alla människor har musiken varit både kärlek och överlevnad. Den har varit som en psykolog för mig många gånger. Istället för att gå till en dyr psykolog så har jag lyssnat på musik istället, fortsätter Leif Andrée.

Leif är ett samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

Turnépremiär i Umeå den 16 oktober

Medverkande Leif Andrée Susanna Risberg

Manus Lucas Svensson och Leif Andrée Regi Ole Anders Tandberg Scenografi & kostym Maria Geber Ljus Jonatan Winbo Ljud Magnus Ericsson Mask Ulrika Ritter

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/leif/

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/leif

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Petra Hellberg
Fotograf: Petra Hellberg
Ladda ned bild
Fotograf: Petra Hellberg

Leif
Fotograf: Petra Hellberg Leif
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye