Riksteatern

Mänskliga farkoster och tystnadens brus – urpremiär för Drone

Dela
Riksteaterns uppsättning Drone är koreografen Erik Linghedes tredje verk – en dansföreställning som rör sig mellan fiktion och verklighet. Drone är en metafor för människan som en programmerad och förarlös farkost. Men Drone är även bruset som alltid finns där, även i tystnaden. Föreställningen har urpremiär på Dieselverkstaden den 1 november.
Fotograf: Senay Berhe
Fotograf: Senay Berhe

Drone är ljuden som finns i det paradoxala tillstånd som vi kallar för tystnad. Trots att det aldrig är helt tyst, har människan skapat något så abstrakt som tystnad. Drone är även en metafor för samhällsmedborgaren som en förarlös och kulturellt programmerad maskin. Fyra dansare ger publiken en sinnesupplevelse om vår förmåga att röra oss mellan fiktion och verklighet.

- Precis som mina tidigare verk ser jag Drone som ett existentiellt vakuum. Ett tillstånd. Ett specifikt nu. Dans för mig är en sinnesupplevelse, någonting som tar dig på en resa, som får dig att känna, någonting att förlora sig själv i. Att lösas upp. I en tid som behöver en omstart, är Drone mitt sätt att skapa en sådan portal på scen, säger Erik Linghede.

Linghede fortsätter sitt experimentella utforskande av koreografi tillsammans med de fyra dansarna Yared Cederlund, Katrine Johansen, Robin Sundberg och Bambam Frost. Där föreställningen kan ses mer som ett tillstånd, som förhoppningsvis öppnar upp för tankar och känslor som publiken inte visste att de hade innan de såg föreställningen.

I Drone byggs en suggestiv och surrealistiskt värld upp, inspirerad av science-fiction och hur drömmar har en förmåga att hänga samman i sin osammanhängande natur.

- Jag inspireras av slowmotion-sekvenser och andra digitala effekter från film i realtid för att skapa ett rörelsespråk som gränsar mellan det mänskliga och omänskliga. En lek med det igenkännbara och det okända, säger Erik Linghede.

Drone är Linghedes tredje verk efter debutföreställningen Hold som turnerade Sverige 2015 samt Idiom som invigde Kulturhuset Stadsteaterns nya scen i Vällingby 2016.

Urpremiär den 1 november på Dieselverkstaden i Nacka med efterföljande turné

Medverkande Yared Cederlund Katrine Johansen Robin Sundberg Bambam Frost

Koreografi Erik Linghede Komposition Eric Sjögren Scenografi Johanna Mårtensson Ljus Mira Svanberg Kostym Erika Sjödin (Praktikant StDH/SKH) Mask Anna Olofson Koreografiassistent Yared Cederlund Producent Helena Ringvold Produktion Riksteatern

Med stöd av Kulturrådet och Riksteaterns residensverksamhet

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/drone/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/drone

Se trailer här: http://mediabank.riksteatern.se/blog/42915

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Senay Berhe
Fotograf: Senay Berhe
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande

Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.

Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande

Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.

Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande

Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye