Riksteatern

Publiksuccén Jag är en annan nu med Ann Petrén på Riksteaterturné

Dela
Skådespelaren Ann Petrén spelar huvudrollen i detta livsbejakande och humoristiska mor-dotter-drama som handlar om sjukdom och livslögner. Den självupptagna och kedjerökande mamman, nyopererad och plågad pratar hellre om sig själv än att hennes dotter är sjuk i cancer.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Dottern Miriam, spelad av Frida Westerdahl, är på väg till sjukhuset för att behandlas för sin cancer. På vägen till sjukhuset besöker hon mamma Claire i ett försök att komma sin mamma nära igen. Men Claire är inte av den rara och omhändertagande sorten utan en riktig monstermamma som bara pratar om sig själv när dottern försöker berätta om sin sjukdom.

- Claire är trots sin påfrestande självupptagenhet, en mamma som vill nå sin dotter. Hon vågar inte släppa in dotterns smärta, rädsla och längtan utan värjer sig genom att hålla fast vid sitt eget perspektiv på tillvaron. Det kan till synes verka grymt och kärlekslöst men kärleken kan ha krångliga vägar och rädslan att förlora en nära kan styra mötet åt ett olyckligt håll. Det är två människor i en nära relation som försöker nå varandra. Det är drastiskt och humoristiskt vi behöver skratta åt våra tillkortakommanden och felsteg, eller hur? säger Ann Petrén, skådespelare.

Föreställningen har hyllats av både kritiker och publik, både för skådespelarnas insats och Björn Runges manus och regi.

- För mig handlar den här uppsättningen om medkänsla och försoning, säger Björn Runge, regissör.

För skådespelaren Ann Petrén är det första gången hon turnerar med Riksteatern.

- Jag är glad över denna möjlighet att få presentera Claire och Miriam runt om i Sverige. Detta blir min första turné med Riksteatern, det känns oerhört spännande! säger Ann Petrén, skådespelare.

Ann Petrén och Björn Runge har samarbetat flera gånger tidigare, bland annat vann Petrén två guldbaggar för sina roller i Om jag vänder mig om (2003) och Happy End (2011) - båda regisserade av Runge, som själv vann två guldbaggar för den förstnämnda. Produktionen är en samproduktion mellan Kulturhuset Stadsteatern och Riksteatern med ursprunglig premiär vid Kulturhuset Stadsteatern Stockholm.

Turnépremiär 19 januari i Landskrona

Medverkande

Ann Petrén Frida Westerdahl

Konstnärligt team Manus och regi Björn Runge Scenografi och kostym Annika Nieminen Bromberg Mask Maria Reis Ljus Max Mitle Ljud Magnus Ericsson

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/jag-ar-en-annan-nu/

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/jag-ar-en-annan-nu

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild
Ann Petrén Fotograf: Sören Vilks
Ann Petrén Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild
Ann Petrén och Frida Westerdahl Fotograf: Sören Vilks
Ann Petrén och Frida Westerdahl Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye