Klassikern Don Quijote som barnföreställning på arabiska
Arabiska Teatern hoppas att publiken ska bli överraskade av den galna och mångbottnade historien om Don Quijote. Och bakgrunden till hur denna klassiker kommit till visar hur sammanlänkade vi människor faktiskt är säger föreställningens regissörer.
- Vi tycker att det är roligt att alla ser det som en europeisk klassiker utan att vara medvetna om att Cervantes skriver, eller fabulerar, att han köpt texten på en loppis på arabiska! Och sedan översatt den. Det vackra med det är att det hände under en tid då motsättningarna mellan spanjorerna och morerna var stora och trots det influerade de varandras kulturer på ett sådant sätt som vi än idag ser tydligt i musiken, litteraturen, arkitekturen, konsten och även i språket, säger regissörerna Helen Al-Janabi och Isa Aouifia.
Don Quijote av Miguel de Cervantes är en av världens mest lästa och älskade klassiker. Berättelsen om riddaren av den sorgliga skepnaden och hans trogne vapendragare Sancho Panza har trollbundit läsare världen över ända sedan 1600-talet. Och den är fortfarande aktuell.
- Att kämpa mot orättvisorna är en fråga som tyvärr är ständigt aktuell. Men Don Quijote är mer än så. Den handlar om rätten att definiera sig själv på egna villkor oavsett vad andra säger. Att följa sina drömmar och ha en stark tro på den egna förmågan om att kunna förändra världen. Don Quijote talar fortfarande till oss, regissörerna Helen Al-Janabi och Isa Aouifia.
Arabiska Teatern är Europas enda professionella arabisktalande teatergrupp. Gruppen har funnits i tre år och har ett tiotal anställda. Gruppens förra barnföreställning Den lille prinsen är den mest spelade föreställning på arabiska i Europa någonsin. Dess konstnärlige ledare, Helen Al-Janabi, fick i år Konstnärsnämndens tioåriga arbetsstipendium. I höstas fick Arabiska Teatern Michael Nyqvist Award och blivit nominerade till UNESCO:s arabiska kulturpris för interkulturellt arbete.
Riksteatern i samarbete med Arabiska Teatern.
Turnépremiär 22 januari i Hemse
Medverkande
Ibraheem Manaem Yazan Alqaq Helen Al-Janabi
Konstnärligt team
Manus och dramatisering Wael Kadour Regi Helen Al-Janabi och Isa Aouifia Scenografi och kostymdesign Wessam Darweash Ljusdesign Maher Harbesh
För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/don-quijote/ Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/don-quijote
Kontakter
För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum