Riksteatern

Klassikern Don Quijote som barnföreställning på arabiska

Dela
Arabiska Teatern turnerar med Riksteatern under våren med klassikern Don Quijote. Riddaren som lämnar sitt hem för att strida för de svaga och förtryckta. Längs vägen slåss han mot skuggor och sina egna fantasier.
Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Fotograf: Ibrahim Mouhanna

Arabiska Teatern hoppas att publiken ska bli överraskade av den galna och mångbottnade historien om Don Quijote. Och bakgrunden till hur denna klassiker kommit till visar hur sammanlänkade vi människor faktiskt är säger föreställningens regissörer.

- Vi tycker att det är roligt att alla ser det som en europeisk klassiker utan att vara medvetna om att Cervantes skriver, eller fabulerar, att han köpt texten på en loppis på arabiska! Och sedan översatt den. Det vackra med det är att det hände under en tid då motsättningarna mellan spanjorerna och morerna var stora och trots det influerade de varandras kulturer på ett sådant sätt som vi än idag ser tydligt i musiken, litteraturen, arkitekturen, konsten och även i språket, säger regissörerna Helen Al-Janabi och Isa Aouifia.

Don Quijote av Miguel de Cervantes är en av världens mest lästa och älskade klassiker. Berättelsen om riddaren av den sorgliga skepnaden och hans trogne vapendragare Sancho Panza har trollbundit läsare världen över ända sedan 1600-talet. Och den är fortfarande aktuell.

- Att kämpa mot orättvisorna är en fråga som tyvärr är ständigt aktuell. Men Don Quijote är mer än så. Den handlar om rätten att definiera sig själv på egna villkor oavsett vad andra säger. Att följa sina drömmar och ha en stark tro på den egna förmågan om att kunna förändra världen. Don Quijote talar fortfarande till oss, regissörerna Helen Al-Janabi och Isa Aouifia.

Arabiska Teatern är Europas enda professionella arabisktalande teatergrupp. Gruppen har funnits i tre år och har ett tiotal anställda. Gruppens förra barnföreställning Den lille prinsen är den mest spelade föreställning på arabiska i Europa någonsin. Dess konstnärlige ledare, Helen Al-Janabi, fick i år Konstnärsnämndens tioåriga arbetsstipendium. I höstas fick Arabiska Teatern Michael Nyqvist Award och blivit nominerade till UNESCO:s arabiska kulturpris för interkulturellt arbete.

Riksteatern i samarbete med Arabiska Teatern.

Turnépremiär 22 januari i Hemse

Medverkande

Ibraheem Manaem Yazan Alqaq Helen Al-Janabi

Konstnärligt team

Manus och dramatisering Wael Kadour Regi Helen Al-Janabi och Isa Aouifia Scenografi och kostymdesign Wessam Darweash Ljusdesign Maher Harbesh

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/don-quijote/ Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/don-quijote

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Ladda ned bild
Don Quijote Fotograf: Illustratör Diala Brisly
Don Quijote Fotograf: Illustratör Diala Brisly
Ladda ned bild
Helen Al-Janabi, Ibraheem Manaem Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Helen Al-Janabi, Ibraheem Manaem Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye