Riksteatern

Klassikern Don Quijote som barnföreställning på arabiska

Dela
Arabiska Teatern turnerar med Riksteatern under våren med klassikern Don Quijote. Riddaren som lämnar sitt hem för att strida för de svaga och förtryckta. Längs vägen slåss han mot skuggor och sina egna fantasier.
Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Fotograf: Ibrahim Mouhanna

Arabiska Teatern hoppas att publiken ska bli överraskade av den galna och mångbottnade historien om Don Quijote. Och bakgrunden till hur denna klassiker kommit till visar hur sammanlänkade vi människor faktiskt är säger föreställningens regissörer.

- Vi tycker att det är roligt att alla ser det som en europeisk klassiker utan att vara medvetna om att Cervantes skriver, eller fabulerar, att han köpt texten på en loppis på arabiska! Och sedan översatt den. Det vackra med det är att det hände under en tid då motsättningarna mellan spanjorerna och morerna var stora och trots det influerade de varandras kulturer på ett sådant sätt som vi än idag ser tydligt i musiken, litteraturen, arkitekturen, konsten och även i språket, säger regissörerna Helen Al-Janabi och Isa Aouifia.

Don Quijote av Miguel de Cervantes är en av världens mest lästa och älskade klassiker. Berättelsen om riddaren av den sorgliga skepnaden och hans trogne vapendragare Sancho Panza har trollbundit läsare världen över ända sedan 1600-talet. Och den är fortfarande aktuell.

- Att kämpa mot orättvisorna är en fråga som tyvärr är ständigt aktuell. Men Don Quijote är mer än så. Den handlar om rätten att definiera sig själv på egna villkor oavsett vad andra säger. Att följa sina drömmar och ha en stark tro på den egna förmågan om att kunna förändra världen. Don Quijote talar fortfarande till oss, regissörerna Helen Al-Janabi och Isa Aouifia.

Arabiska Teatern är Europas enda professionella arabisktalande teatergrupp. Gruppen har funnits i tre år och har ett tiotal anställda. Gruppens förra barnföreställning Den lille prinsen är den mest spelade föreställning på arabiska i Europa någonsin. Dess konstnärlige ledare, Helen Al-Janabi, fick i år Konstnärsnämndens tioåriga arbetsstipendium. I höstas fick Arabiska Teatern Michael Nyqvist Award och blivit nominerade till UNESCO:s arabiska kulturpris för interkulturellt arbete.

Riksteatern i samarbete med Arabiska Teatern.

Turnépremiär 22 januari i Hemse

Medverkande

Ibraheem Manaem Yazan Alqaq Helen Al-Janabi

Konstnärligt team

Manus och dramatisering Wael Kadour Regi Helen Al-Janabi och Isa Aouifia Scenografi och kostymdesign Wessam Darweash Ljusdesign Maher Harbesh

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/don-quijote/ Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/don-quijote

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Ladda ned bild
Don Quijote Fotograf: Illustratör Diala Brisly
Don Quijote Fotograf: Illustratör Diala Brisly
Ladda ned bild
Helen Al-Janabi, Ibraheem Manaem Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Helen Al-Janabi, Ibraheem Manaem Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza16.2.2024 13:17:44 CET | Pressmeddelande

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye