Riksteatern

Turnépremiär för Upprorets poet- om modiga & frihetssökande Farrokhzad

Dela
Den iranska poeten och filmskaparen Forough Farrokhzad levde modigt och dog ung. Hon är en ikon för människor världen över och en symbol för kvinnlig frihet. Nu åker den hyllade uppsättningen Upprorets poet om Foroughs liv på turné med Riksteatern. Manus av Jila Mossaed och Rebecca Örtman, som också regisserat.
Fotograf: Ines Sebalj
Fotograf: Ines Sebalj

Kärleken till poesin och poesins kraft står i centrum för denna berättelse. Med sina sensuella, natursköna och frihetssökande dikter blev Forough en av Irans främsta poeter. Trots sitt korta liv, hon omkom i en trafikolycka 32 år gammal, är Forough en ikon för miljontals människor. Hennes kamp mot rådande normer i ett stängt samhälle och hennes röst för människors frihet ger eko ända in i vår samtid.

- Forough skrev om frihet och längtan på ett sätt som utmanar maktstrukturer. Hennes poesi förnyar både form och innehåll. Fortfarande är hon en viktig röst för många människors fri- och rättigheter. Upprorets poet är en musikalisk och poetisk föreställning full av humor och sprängkraft, säger Rebecca Örtman, regissör och manusförfattare.

På scen står fem kvinnor som alla spelar rollen som Forough. I Upprorets poet vävs tre berättelser samman. Historien om Foroughs liv möter Jila Mossaeds egna erfarenheter om att erövra ett nytt språk i ett nytt land och poesins kraft blåser nytt hopp i det slutna.

Rebecca Örtman är regissör, koreograf och dramatiker samt grundare och konstnärlig ledare för RATS Teater. Hon har bland annat skapat trilogin Women in Science som visades på Dramaten, trilogin Antigone i Husby och EXIL - fria poeter på flykt. I år aktuell med radiodramat Älskade vän vi kommer att dö mitt i allt för Scenpodden och pjäsen Spegla mig för Riksteatern.

Jila Mossaed växte upp i Iran och gav ut två romaner och tio diktsamlingar på persiska innan hon tvingades att fly till Sverige 1986. Hon är nu en internationellt erkänd och prisad författare, har skrivit sju diktsamlingar på svenska och kom nyligen ut med ytterligare en diktsamling på persiska. Tidigare i år valdes Jila Mossaed in i Svenska Akademien, på stol nummer 15.

Riksteatern i samarbete med Göteborgs Stadsteater. Upprorets poet hade premiär i Göteborg i november förra året och har hyllas av både publiken och kritiker.

Turnépremiär 26 januari på RATS Teater i Husby. RATS Teater är en ny scen för teater och forskning i samarbete med Riksteatern, Stockholms Universitet och Fryshuset.

Medverkande Bahareh Razekh Ahmadi Angelica Negin Radvolt Sara Zommorodi Kristina Issa Oldoz Javidi

Konstnärligt team Manus Jila Mossaed och Rebecca Örtman Regi och koreografi Rebecca Örtman Scenografi och kostym Annika Nieminen Bromberg Ljusdesign Max Mitle Musik Kristina Issa

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/upproretspoet

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/upprorets-poet

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Ines Sebalj
Fotograf: Ines Sebalj
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza16.2.2024 13:17:44 CET | Pressmeddelande

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye