Riksteatern

Riksteatern firar iranska nyåret från Boden till Malmö

Dela
Den 19 mars är det dags för den tionde upplagan av Eldfesten. Firandet är det största i sitt slag i världen och sker samtidigt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Via digitala sändningar deltar även Boden, Skoghall och Söråker i festligheterna.

Riksteatern utlovar en helkväll med lasershow, traditionsenliga hopp över eldar, barnaktiviteter och uppträdanden av artister i världsklass.

- Först och främst är Eldfesten ett sätt att bevara ett kulturarv som tillhör hela mänskligheten och inte bara en folkgrupp. Firandet av Nouroz har i Iran raderats från samtliga officiella kalendrar eftersom den anses sekulär. Därmed känns det extra viktigt att öppna upp firandet i andra delar av världen, säger Mansour Hosseini på Riksteatern som är ansvarig producent för Eldfesten.

Eldfesten är en icke-religiös högtid som har firats i flera tusen år för att välkomna våren och är en del av det iranska nyåret Nouroz. Festen har de senaste åren lockat en stor publik i Sveriges tre största städer. Många internationella tv-bolag sänder Eldfesten i andra delar av världen och når på så sätt en miljonpublik.

- Jag vill även tillägga att firandet av Eldfesten runtom i Sverige inte bara vänder sig till den som kommer från Iran. Alla är välkomna att delta i firandet. Glädje är en mänsklig rättighet som alla i världen ska ha rätt till oavsett hudfärg, etnicitet eller religiös bakgrund, säger Mansour Hosseini.

I Stockholm firas Eldfesten på Skansen kl. 16-22, i Malmö sker firandet i Folkets park kl. 18-21 och i Göteborg på Heden kl. 17-22. I alla tre städerna är det fri entré till festligheterna.

Dessutom sker digitala sändningar från Stockholm som visas live i Boden, Skoghall och Söråker som därmed också deltar i ett simultant Nouroz-firande.

- Eldfesten har sedan starten utvecklats till att bli en inkluderande folkfest för mångfald och integration som berikat både Stockholm, Malmö och Göteborg med nya traditioner. Det känns därför extra roligt att festen i år också är förlagd till Skansen där nu traditioner från olika delar av världen kommer att mötas. Tack vare den digitala tekniken når vi i år också ännu fler, säger Riksteaterns VD Magnus Aspegren.

- Eldfesten har sedan starten utvecklats till att bli en inkluderande folkfest för mångfald och integration som berikat både Stockholm, Malmö och Göteborg med nya traditioner. Det känns därför extra roligt att festen i år också är förlagd till Skansen där nu traditioner från olika delar av världen kommer att mötas. Tack vare den digitala tekniken når vi i år också ännu fler, säger Riksteaterns VD Magnus Aspegren.

Som vanligt samlar Eldfesten världsartister från olika delar av världen.

Några av de medverkande artisterna i Stockholm:

Maz Jobrani

Den iransk-amerikanske komikern och skådespelaren Maz Jobrani har länge underhållit både amerikansk och internationell publik. Med humor lyfter han tunga ämnen som fördomar och stereotyper. Inte minst i hans bok ”I’m not a terrorist but I’ve played one on TV”. Förutom böcker, stand-up, TED talks och radioprogram så är Jobrani även medgrundare till komediturnén ”Axis of Evil”, och hans komedi-shower har sänts på Comedy Central, Showtime och Netflix.

Sattar

Sattar, är en prisbelönad pop-tenor, Oratorio Singer, som i oktober 2005 fick två ärofyllda Golden Lioness Awards från The World Academy of Arts, Literature och Media - WAALM i Budapest. Med en över 50 år lång karriär full av berömmelse världen över firar i år Sattar in våren med Eldfesten på Skansen. Publiken kommer att få njuta av några av artistens 60 världshits, som bland annat inkluderar Goleh Sangam och Shahzdeh Khanoom.

Azade Rafei

Azadeh Rafiei är en Londonbaserad programvärd för Manoto TV, en internationell persiskspråkig underhållningskanal. De senaste sju åren har Azadeh synts i rutan på programmen Manoto+, The Fit Show och är för närvarande programledare för Gap Time som sänds varje torsdag. Nu får vi se och underhållas av henne på Skansen istället. Det är en ära!

Rahim Shriyari

Rahim Shahryari är en mångsidig, välkänd musiker från Iran. Han spelar ett mycket gammalt, traditionellt instrument som heter "Qarmon" (Gharman), även känt som det ursprungliga instrumentet för Accordion. Han har en bred popularitet i Iran, Azerbajdzjan, Europa och Nordamerika, och är mest känd för att stå för ett nytt musikaliskt uttryck där traditionell musik blandas med poptoner från idag.

Panetoz

Panetoz ställer på huvudet alla fördomar du haft om hur hiphop ska låta och hur man ska bete sig som förortskid från söder om Stockholm, världen. Ett sammansvetsat gäng som drivs av vänskap, glädjen i musiken och viljan att göra skillnad. Panetoz är folkfest.

Parvaz Dansensemble

Med inspiration från konsten och poesin i det gamla persiska riket och med en bakgrund av studier i traditionella danser från Iran och Centralasien, skapar Parvaz Dansensemble uttrycksfulla scenproduktioner fyllda med poetiska moment, medryckande rytmer och extatiska snurrar. Gruppen består av fyra artister som alla har en lång bakgrund som professionella dansare.

Burnt out punks

Burnt Out Punks är Europas största pyrotekniska eldcirkus. En unik blandning av cirkus, pyroteknik, eld, galenskap och humor har satt Burnt Out Punks på cirkuskartan.

Några av de medverkande artisterna i Göteborg och Malmö:

Jasmine Kara

Jasmine Kara, svensk artist och låtskrivare som är född och uppvuxen i Örebro vars pappa är från Iran. Hennes debutalbum Blues ain't nothing but a good woman gone bad släpptes år 2010 i Sverige, Storbritannien och Japan och hade stor framgång. Hon har medverkat i flera av de största tv-programmen i Sverige.

Bahareh Razekh Ahmadi

Bahareh Razekh Ahmadi har medverkat i flera produktioner för SVT, SR, Riksteatern, Stockholms stadsteater, Malmö Dramatiska Teater, Ung Scen Öst, Rats Teater och gjort flera egna produktioner. Bahareh är även verksam som musikproducent och låtskrivare. Initiativtagare, konstnärlig ledare och ledsångerska i musikkollektivet Oomaigoosh.

Sepideh

Många beskriver artisten Sepideh som en rebell med ett syfte. Hon har arbetat outtröttligt för att vidga gränserna för persisk musik. Sepidehs uttryck har satt den persiska musikscenen i på kartan sedan hennes debutalbum 1999. Från den dagen har hon fortsatt vara en av de mest omtalade och eftertraktade artisterna i Iran. Hennes popularitet fortsätter hela tiden att öka, hon har en närvaro i sociala medier utöver det vanliga med miljontals visningar på digitala plattformar. Sepidehs musik är en blandning av dans, rock, pop, arabiska och persiska som influeras av amerikanska rockbeats och dansrytmer från Mellanöstern.

Läs mer om Eldfesten och samtliga artister på: www.eldfesten.se/

Eldfesten är ett samarbete mellan Riksteatern och bland annat Föreningen Farhang, Eldfestkommittén, Stockholms stad, Göteborgs stad och Malmö stad med flera.

Till samtliga firanden är det fri entré. Artisterna som kommer att uppträda på Eldfesten presenteras längre fram. I Göteborg sker festligheterna på Heden och i Malmö firas Eldfesten i Folkets Park.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande

Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.

Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande

Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye