Riksteatern

Succén Allt som är värt – en livsbejakande komedi om självmord åter på turné

Dela
”Jag började med listan efter hennes första försök, en lista med allt som är fantastiskt i världen, allt som är värt att leva för” Så lyder första raderna i föreställningen Allt som är värt, en pjäs om att det ordinära i själva verket kan bli något extraordinärt. 2017 gjorde föreställningen en bejublad turné för barn och unga i Sverige. Nu är den tillbaka och regissören Isak Hjelmskog har plockat ur guldkornen och finslipat de humoristiska detaljerna men denna gång för en vuxen publik. På scen Peter Jansson.
Fotograf: Vincent Sjögren
Fotograf: Vincent Sjögren

Vad gör man om man är 7 år gammal, mamma ligger på sjukhus och pappa säger att hon har gjort något dumt? Jo man börjar skriva på en lista över allt som är värt att leva för. 1. Glass 2. Vattenkrig 3. Vara uppe sent och kolla på tv. I Allt som är värt får vi följa en pojke från barndom till vuxenliv där hans mammas upprepade självmordsförsök är ständigt närvarande och där listan med allt som är värt att leva för fylls på år efter år. Allt eftersom listan fylls med positiva saker börjar han inse vilken betydelse listan har i hans eget liv. Kanske är det till och med så, att den som verkligen blir räddad av listan, är han själv?

Allt som är värt är en upplyftande pjäs om nedstämdhet där publiken är delaktig och gör varje föreställning till en unik upplevelse. Och den handlar om något som är ständigt aktuellt.

- Psykisk ohälsa är tyvärr aktuellt hela tiden. Och smarta och roliga knep för att göra livet meningsfullt behövs varje dag, året om. Pjäsen är uppbyggd på ett genialiskt inkluderande sätt och tar tillvara teaterns stora styrka: här-och-nu-upplevelsen för publiken!, säger Isak Hjelmskog regissör.

Med värme, humor och musikhits tacklar föreställningen svåra ämnen. Allt som är värt heter i originalversionen Every Brilliant Thing. Manus av stjärndramatikern Duncan Macmillian.

- Jag hoppas att man efter föreställningen kan inse att små enkla saker i vardagen kan göra livet värt att leva. Jag hoppas också att man orkar bry sig om sina medmänniskor som mår dåligt, men att man inte glömmer att ta hand om sig själv, säger Isak Hjelmskog, regissör.

Turnépremiär 8 september, Hallunda, Stockholm

Medverkande

Peter Jansson

Manus Duncan Macmillan med Jonny Donahoe Bearbetning av Isak Hjelmskog och Ninna Tersman efter en översättning av Björn Lönner Regi Isak Hjelmskog Scenografi och kostymdesign Moa Möller Ljuddesign Christoffer Karlsson Maskdesign Eva Rizell Ljusdesign: Olivia Grefve

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/allt-som-ar-vart

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/allt-som-ar-vart

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Vincent Sjögren
Fotograf: Vincent Sjögren
Ladda ned bild
Isak Hjelmskog Fotograf: Danish Saroee
Isak Hjelmskog Fotograf: Danish Saroee
Ladda ned bild
Allt som är värt Fotograf: Anna Huerta. Illustration: Studio Annalog
Allt som är värt Fotograf: Anna Huerta. Illustration: Studio Annalog
Ladda ned bild
Peter Jansson Fotograf: Vincent Sjögren
Peter Jansson Fotograf: Vincent Sjögren
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye