Riksteatern

Urpremiär för Helheten – ett intimt och bombastiskt allkonstverk

Dela
Föreställningen Helheten i regi av Riksteaterns huskoreograf Tove Sahlin är en helhetsupplevelse med dans, teater och musik. Publiken bjuds in att ta del av funderingar kring begreppet helhet. Är det viktigt för en människa att känna sig hel, eller är det viktigare att vara en del?
Fotograf: Sören Vilks, Illustration: Alejandro Montero Bravo
Fotograf: Sören Vilks, Illustration: Alejandro Montero Bravo

Verket Helheten bygger på en rad dokumentära intervjuer med läkare, nunnor, lydiga och olydiga, nuckor, rektorer och mammor med flera. Idén till Helheten fick Tove Sahlin efter funderingar kring vad det egentligen innebär att leva. Vad betyder det att vara hel och trasig och vad jag vill bidra med som en del av samhället?

Tove Sahlin skapar Helheten tillsammans med delar av det konstnärliga teamet som också var med i det bejublade verket DNA- Dansa Nära Anhörig på Backa teater hösten 2018. På scen Maria Johansson Josephsson, sångerska och kompositör och de fyra artisterna David Sigfridsson, Destiny af Kleen, Mårten Andersson och Ellen Söderhult.

- Jag hoppas att publiken börjar fundera på sin egen tillvaro, kanske berörs de av någon historia och kanske fastnar en refräng på hjärnan. Och förhoppningsvis får upplevelsen någon att knacka på dörren till sin granne en dag i november när man inte sett henne på några dagar, säger Tove Sahlin, koreograf och regissör.

Urpremiär i Umeå 10 oktober

Medverkande

Sångerska och kompositör Maria Johansson Josephsson Artister David Sigfridsson, Destiny af Kleen, Ellen Söderhult, Mårten Andersson och Maria Johansson Josephsson Medverkande röster Edvin Edin Adolfsson, Henry Ascher, Leopold K Bojsenburg, syster Karin, Malin Lindroth, Sofia Jama Liban, Max, Marco Vega, Rickard Öh

Konstnärligt team

Idé, koreografi och regi Tove Sahlin Intervjuer, manus och konceptarbete Malin Holgersson Musik, arrangemang och sånginstudering Maria Johansson Josephsson Scenografi, ljusdesign och kostym Josefin Hinders Projektioner Nemo Stocklassa Hinders Kreativ mönsterkonstruktion Sara-Lovise Ewertson

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/helheten

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/helheten

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Sören Vilks, Illustration: Alejandro Montero Bravo
Fotograf: Sören Vilks, Illustration: Alejandro Montero Bravo
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza16.2.2024 13:17:44 CET | Pressmeddelande

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye