Machokultur, bakterier och svulstiga känslor – Riksteaterns repertoar våren 2020
Regissören och manusförfattaren Chantale Hannouch debuterar under våren med Du har hela livet habibi, en föreställning för barn och unga om utanförskap, rasism och om att det faktiskt finns ett helt liv framför en. För publiken bebisar med föräldrar spelas dansföreställningen Den kosmiska havsträdgårdspassagen, en magisk värld av ljud, ljus och rörelse. Mer dans i koreografen Carl Olof Bergs föreställning Manchild - den romantiska elefanten i rummet, ett lyckligt familjeporträtt utan barn i bilden.
- Jag hoppas att vårens dansproduktioner ska ge publiken hopp om framtiden och visa på människans goda krafter. Vi kommer dansa på utvalda vackra platser runtom i Sverige, ta del av en kärleksduett som hyllar ömheten och den allra minsta publiken kommer bjudas in till en föreställning där de själva får vara med om att skapa ett förunderligt universum, säger Mia Larsson, danschef på Riksteatern.
Ännu en dramatikerdebutant är Joel Mauricio Isabel Ortiz som skrivit Den svenske sonen, om familj, kärlek och om uppgörelser. Och mer kärlek men av ett helt annat slag ser vi i föreställningen Love Songs där vi får ta del av kärlekslåtar och minnen insamlade från hela landet.
Och så en kär återkomst för Stefan Sundström och Martin Emntenäs i Domedagen™ - en trallvänlig talkshow där de fortsätter sprida kunskap och musik om miljöfrågor, mångfald och klimatångest.
- Vi går en rik teatervår till mötes där publiken kommer få ta del av flera spännande konstnärliga världar och unika berättelser om bland annat kärlek, kriminalitet och klimatångest. Vi kommer få bevittna oundvikliga familjeuppgörelser och cyniskt utnyttjande. Och vi kommer också stolt fira 50 år med Tyst Teater som visar på att kampen för kultur på egna villkor alltid är värd att kämpa för, säger Dritëro Kasapi, teaterchef.
Riksteaterns repertoar våren 2020
TEATER
Man får väl ställa upp
I centrum för Adde Malmbergs nyskrivna komedi står hembygdsgården och föreningsmänniskorna. Man får väl ställa upp är en glesbyggdsfars som utlovar skratt och igenkänning men som även väcker tankar om demokrati och avbefolkning av landsbygden. På scen ser vi skådespelarna Sofia Bach, Anna Carlson, Siw Erixon, Henrik Johansson, Sofia Rönnegård och Daniel Träff. Adde Malmberg, som både skrivit och regisserar pjäsen, har själv erfarenhet av hembygdsgårdar och Folkets Hus från många stand-up uppträdanden.
Säsongspremiär 25 januari i Enköping
Bye bye bror Efter år av eskalerande våld, skjutningar och mord i kriminella miljöer är det många som vill hoppa av den kriminella banan. Bye bye bror är ett viktigt inlägg i debatten om manlig identitet och vilka möjligheter samt konsekvenser det blir av att lämna en kriminell miljö.
En teaterföreställning baserad på intervjuer med män som lämnat och är på väg att lämna kriminalitet och gängliv. Regi och manus Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten. Koreografi Emil Rosén Adsten.
Urpremiär 15 januari i Umeå
Produktionen är ett samarbete med Teater Fryshuset och gästspelar på Dramaten under våren 2020.
Pappa, make och krigsförbrytare Hur kan en man som har allt, familj, vänner och jobb bli en brutal krigsförbrytare? Efter succén Var är mitt hem? är Danjin Malinovic tillbaka med ett nyskrivet drama baserat på intervjuer med en man dömd för krigsförbrytelser. Danjin Malinovic ville veta hur en människa kan begå handlingar som för de flesta är otänkbara och kontaktade en av dem som satt fängslad för brott som våldtäkt och mord. Tillsammans med skådespelaren och musikern Fikret Cesmeli framför Danjin Malinovic med ord, sång och musik historien om hur en vanlig familjefar gick från att vara en god medborgare till att bli en krigsförbrytare.
Urpremiär 21 januari i Lund
Fauna Med cirkusteknik i världsklass väcker internationellt prisade Fauna liv i livet självt genom att poetiskt förkroppsliga ett eget universum med cirkusens språk och akrobatik i fokus. Ett fängslande spel kring krafter där aggression, konkurrens, humor och lekfullhet driver rörelserna framåt.
Samtliga fem cirkusartister är utbildade vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm och har turnerat världen över med några av världens främsta cirkuskompanier. På scen ser vi även Faunas livemusiker Geordie Little.
Premiär 25 februari i Östersund
Domedagen™ - en trallvänlig talkshow
Martin Emtenäs, Stefan Sundström och Birgitta Henriksson är tillbaka med den fristående uppföljaren till succén Vi som bor här som turnerade med Riksteatern 2017. I föreställningen Domedag [TM ] - en trallvänlig talkshow, fortsätter de att sprida sin passion för miljöfrågor och utlovar ljuv eftersmak av hopp men även klimatångest. Med fakta, filosofi, musik och humor berättar Martin, Stefan och Birgitta om mikrobiologisk mångfald och bakterier och om varför vi inte ska duscha så överdrivet mycket.
Urpremiär 26 februari i Lund
Den svenska sonen Det här är en berättelse om en oundviklig uppgörelse, om en familj, om lögner, skratt, våld och adoption. Det är berättelsen om kärlek till sitt barn och vikten av att hitta sina rötter.
Jo är adopterad från Colombia och uppvuxen i en småstad i Sverige. Föreställningen utspelar sig i Jos barndomshem där Jo och hens partner är på besök för att träffa föräldrarna. Familjehemligheterna hopar sig och den oundvikliga uppgörelsen går inte längre att väja inför.
Våren 2018 debuterade Joel Mauricio Isabel Ortiz som författare med sin kritikerrosade roman Sången om en son. Den svenska sonen är hans debut som dramatiker och regissör.
Produktionen är ett samarbete med Unga Klara.
Urpremiär 6 mars i Klintehamn
Love Songs Utifrån insamlade historier från hela landet berättar föreställningen Love songs om starka minnen kopplade till kärlekssånger som får hjärtat att brista. Det handlar om den första förälskelsen som kändes som den sista, om att vara okysst, om att stanna kvar när man verkligen borde gå och om den helt omöjliga romansen som spirade i det grekiska flyktinglägret. Fem skådespelare och artister vrider och vänder på vår bild av romantiken. En rolig, tragisk och hjärtskärande scenshow om längtan efter de riktigt stora känslorna.
Medverkande Arja Saijonmaa, Frida Beckman, Lisa Hu Yu, Peter Järn och Robert Hannouch
Urpremiär 10 mars i Tumba
Gabriel Föreställningen Gabriel, en återkommande favorit på de finska teaterscenerna, är författaren Mika Waltaris mest älskade komedi, denna gång i regi av Vesa Vierikko.
I en småstad bor systrarna Ulrika och Kristina tillsammans med den rebelliska systerdottern Raili. Ulrika domderar sin yngre syster Kristina och uppfostrar systerdottern på ett strängt moraliskt sätt. Men så en dag dyker Gabriel Lindström, en karismatisk man, upp och presenterar sig som kapten och direktör. Gabriel rubbar genom sitt löfte om en ny start balansen i de tre kvinnornas liv så att det uppstår total förvirring.
Waltaris pjäs skildrar kärlek obunden till ålder. Men det är också en berättelse om en man som cyniskt utnyttjar och ägnar sig åt sexuell maktutövning.
Gästspel från Finlands Nationalteater -Suomen Kansallisteatteri
Premiär 14 april i Haparanda
BARN & UNGA
Du har hela livet, habibi
Dramatikern och regissören Chantale Hannouch berättar historien, baserad på sin egen uppväxt, om hur det är att växa upp i ett mellanförskap och känna sig som en utomjording. Hur hittar man sin egen personlighet när man inte passar in? I föreställningen möter den unga Cynthia en femton år äldre version av sig själv i en annan dimension. När de träffas försöker de återberätta historier om mobbing, rasism, identitet och kultur men de minns dem helt olika. Du har hela livet habibi handlar om att inte ge upp och om att det finns en fin framtid, om att det finns ett helt liv.
Urpremiär 3 mars i Örebro
Otyper I en tid där ungas självbild och syn på världen blir alltmer styrd av stereotyper hyllas i Otyper fantasins frihet och det kritiska tänkandet. Föreställningen utgår från populärkulturella figurer som Darth Vader, Askungen, Mona Lisa och Donald Trump med syfte att befria dem från deras hårt åtsittande tvångströjor. Kostymer, prylar, språk och personligheter plockas humoristiskt isär för att sättas ihop till nya befriande kombinationer. Manus är skrivet av Isak Hjelmskog och Moa Möller.
Urpremiär 3 mars
DANS
Den kosmiska Havsträdgårdspassagen
Koreografen Peter Mills har tillsammans med dansaren Rachel Tess och scenografen Marta Cicionesi skapat en upptäcktsfärd genom rymden, under havsytan och andra fantasifulla världar. Föreställningen bygger på kunskap om spädbarns sätt att förstå och samspela med sin omvärld. Här får bebisarna röra sig, observera och utforska verket på sina egna villkor. Ljud, ljus och rörelse skapar ett flöde av förändringar och kontraster. En dansföreställning och installation för barn i åldrarna 2-18 månader.
Premiär 5 februari i Umeå Manchild - den romantiska elefanten i rummet
Vad ska ett liv innebära? Föreställningen Manchild - den romantiska elefanten i rummet är en duett som handlar om förväntningar på relationer och romantik. Det handlar om barnfrihet, barnlöshet och om reproduktion. I Manchild - den romantiska elefanten i rummet målar koreografen Carl Olof Berg ett familjeporträtt utan barn med i bilden. Det blir en skimrande hyllning till ömhet för ömhets skull. En romantisk, humoristisk och skönt vemodig betraktelse över det samkönade parförhållandet, där hunden eller katten förväntas vara ett substitut för barn. Föreställningen baseras på produktionen The Manchild research. På scen Sindri Runudde och Dan Daw, Carl Olof Berg medverkar också i föreställningen.
Premiär 11 mars i Göteborg
Närheten Närheten är en protest mot likgiltighet och medmänsklig frånvaro. Fem dansare och en musiker undersöker i en varm och lekfull dansföreställning våra förmågor att förstå varandra bortom orden. Runt om i Sverige har arrangörer på respektive ort valt ut vackra och för orten viktiga platser där föreställningen ska spelas, alltifrån domkyrkor och kapell till förenings- och samlingslokaler.
Varje föreställning är unik och utgår från de noga utvalda spelplatserna och dess besökare.
Närheten är skapat av Riksteaterns huskoreograf Tove Sahlin.
Premiär 24 mars i Slite
TYST TEATER
Buhu och Stank Rätten till kultur på egna villkor har aldrig varit självklar utan ett resultat av människors envisa kamp. 1970 bildades en fri teatergrupp på Västanviks folkhögskola i Leksand, den kom senare att bli Tyst Teater. Buhu och Stank är en jubileumsföreställning som med skratt och tårta uppmärksammar att Tyst Teater fyller 50 år.
Två clowner kastas in på en scen genom en ridåöppning. De vet inte riktigt vart de har kommit. Eller vem som bestämmer över vad som nu ska ske. I den här tal- och teckenfria clownföreställningen, på det universella clownspråket, möter vi skådespelarna Mette Marqvardsen och Debbie Z Rennie. Regisserar gör clowngurun och adjunkten i scenisk gestaltning från Stockholms konstnärliga högskola, Per Sörberg. Manus av Per Sörberg och Ninna Tersman.
Premiär 25 april i Hallunda
ÖVRIGA
Kartan över oss
Verket Kartan över oss är som att gå på promenad med en kompis i en helt ny stad. Kommer vi gå vilse eller är vi på väg att hitta rätt? För första gången bjuder Riksteatern in till en GPS-programmerad ljudpromenad i landsomfattande format. Verket är en existentiell hörlursvandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden. Genom att gå till olika platser växer både kartan och berättelsen. Spelplatsen är publikens hemort, där konstnärerna tillsammans med deltagarna ritar kartan över oss. Kartan över oss upplevs genom den egna mobilen med hörlurar. Verket är skapat av Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén.
Urpremiär 25 april på 40 orter samtidigt
Eldfesten
Vårvinterns stora utomhusfestival med eldar, världsartister och fyrverkerier. Eldfesten är en del av det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. Precis som i det traditionella Valborgsfirandet välkomnas våren med flammande eldar, musiker och ett festande folkhav. För tionde året i rad arrangerar Riksteatern Eldfesten i Stockholm, Göteborg och Malmö samtidigt och väntas locka tiotusentals besökare. Eldfesten sänds även digitalt till ett flertal orter runt om i Sverige.
Äger rum 17 mars i Stockholm, Göteborg och Malmö
Scenkonst 3.0
Riksteatern fortsätter att tillgängliggöra scenkonst till fler via digital teknologi. Under våren kommer bl.a. två konserter att visas (Lena Chamamyan och Tanblues) och även Eldfesten kommer att sändas live från Skansen. Klassikern Don Giovanni har premiär 12 mars på Norrlandsoperans Stora scen och i ett samarbete med Riksteatern tas föreställningen under våren ut på turné, till Härnösand, Sundsvall och Östersund. Turnén sker inom ramen för Riksteaterns projektet Scenkonst 3.0, vilket innebär att under turnéföreställningarna spelar Norrlandsoperans Symfoniorkester live i Konsertsalen på Norrlandsoperan och musiken livestreamas via fiberlänk till scenerna runt om i landet.
PREMIÄRER OCH PRESSVISNINGAR I STOCKHOLM
9 jan Bye bye bror, pressvisning, Riksteatern i Hallunda
17 jan Pappa, make och krigsförbrytare, pressvisning, Riksteatern i Hallunda
21 feb Domedagen™ - en trallvänlig talkshow, pressvisning Riksteatern i Hallunda
27 feb Du har hela livet, habibi, pressvisning, Riksteatern i Hallunda
2 mars Den svenska sonen, pressvisning, Riksteatern i Hallunda
9 mars Love songs, urpremiär, Riksteatern i Hallunda
Närheten, pressvisning, Stockholm
25 april Buhu och Stank, urpremiär, Riksteatern i Hallunda
Kontakter
För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5
Bilder
Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum