Riksteatern

Machokultur, bakterier och svulstiga känslor – Riksteaterns repertoar våren 2020

Dela
På Riksteaterns scener runtom i Sverige får vi i vår se föreställningar om kärlek av olika slag, Manchild – den romantiska elefanten i rummet om tvåsamhet utan barn, Den svenske sonen, om en mammas kärlek till sitt barn och Love Songs, musikteater med längtan efter de stora känslorna. Om att leva i en kriminell miljö men att vilja lämna. Dessutom om att ha allt man kan drömma om och ändå bli en brutal krigsförbrytare. Föreställningarna Bye bye bror och Pappa, make krigsförbrytare handlar om män och hur machokultur formar ens liv. Riksteaterns Tyst Teater fyller femtio år i vår som firas med jubileumföreställningen Buhu och Stank och sist men alltid störst, Riksteaterns största fest och publiksuccé – Eldfesten.
Fotograf: Jeanette Andersson
Fotograf: Jeanette Andersson

Regissören och manusförfattaren Chantale Hannouch debuterar under våren med Du har hela livet habibi, en föreställning för barn och unga om utanförskap, rasism och om att det faktiskt finns ett helt liv framför en. För publiken bebisar med föräldrar spelas dansföreställningen Den kosmiska havsträdgårdspassagen, en magisk värld av ljud, ljus och rörelse. Mer dans i koreografen Carl Olof Bergs föreställning Manchild - den romantiska elefanten i rummet, ett lyckligt familjeporträtt utan barn i bilden.

- Jag hoppas att vårens dansproduktioner ska ge publiken hopp om framtiden och visa på människans goda krafter. Vi kommer dansa på utvalda vackra platser runtom i Sverige, ta del av en kärleksduett som hyllar ömheten och den allra minsta publiken kommer bjudas in till en föreställning där de själva får vara med om att skapa ett förunderligt universum, säger Mia Larsson, danschef på Riksteatern.

Ännu en dramatikerdebutant är Joel Mauricio Isabel Ortiz som skrivit Den svenske sonen, om familj, kärlek och om uppgörelser. Och mer kärlek men av ett helt annat slag ser vi i föreställningen Love Songs där vi får ta del av kärlekslåtar och minnen insamlade från hela landet.

Och så en kär återkomst för Stefan Sundström och Martin Emntenäs i Domedagen™ - en trallvänlig talkshow där de fortsätter sprida kunskap och musik om miljöfrågor, mångfald och klimatångest.

- Vi går en rik teatervår till mötes där publiken kommer få ta del av flera spännande konstnärliga världar och unika berättelser om bland annat kärlek, kriminalitet och klimatångest. Vi kommer få bevittna oundvikliga familjeuppgörelser och cyniskt utnyttjande. Och vi kommer också stolt fira 50 år med Tyst Teater som visar på att kampen för kultur på egna villkor alltid är värd att kämpa för, säger Dritëro Kasapi, teaterchef.

Riksteaterns repertoar våren 2020

TEATER

Man får väl ställa upp

I centrum för Adde Malmbergs nyskrivna komedi står hembygdsgården och föreningsmänniskorna. Man får väl ställa upp är en glesbyggdsfars som utlovar skratt och igenkänning men som även väcker tankar om demokrati och avbefolkning av landsbygden. På scen ser vi skådespelarna Sofia Bach, Anna Carlson, Siw Erixon, Henrik Johansson, Sofia Rönnegård och Daniel Träff. Adde Malmberg, som både skrivit och regisserar pjäsen, har själv erfarenhet av hembygdsgårdar och Folkets Hus från många stand-up uppträdanden.

Säsongspremiär 25 januari i Enköping

Bye bye bror Efter år av eskalerande våld, skjutningar och mord i kriminella miljöer är det många som vill hoppa av den kriminella banan. Bye bye bror är ett viktigt inlägg i debatten om manlig identitet och vilka möjligheter samt konsekvenser det blir av att lämna en kriminell miljö.

En teaterföreställning baserad på intervjuer med män som lämnat och är på väg att lämna kriminalitet och gängliv. Regi och manus Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten. Koreografi Emil Rosén Adsten.

Urpremiär 15 januari i Umeå

Produktionen är ett samarbete med Teater Fryshuset och gästspelar på Dramaten under våren 2020.

Pappa, make och krigsförbrytare Hur kan en man som har allt, familj, vänner och jobb bli en brutal krigsförbrytare? Efter succén Var är mitt hem? är Danjin Malinovic tillbaka med ett nyskrivet drama baserat på intervjuer med en man dömd för krigsförbrytelser. Danjin Malinovic ville veta hur en människa kan begå handlingar som för de flesta är otänkbara och kontaktade en av dem som satt fängslad för brott som våldtäkt och mord. Tillsammans med skådespelaren och musikern Fikret Cesmeli framför Danjin Malinovic med ord, sång och musik historien om hur en vanlig familjefar gick från att vara en god medborgare till att bli en krigsförbrytare.

Urpremiär 21 januari i Lund

Fauna Med cirkusteknik i världsklass väcker internationellt prisade Fauna liv i livet självt genom att poetiskt förkroppsliga ett eget universum med cirkusens språk och akrobatik i fokus. Ett fängslande spel kring krafter där aggression, konkurrens, humor och lekfullhet driver rörelserna framåt.

Samtliga fem cirkusartister är utbildade vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm och har turnerat världen över med några av världens främsta cirkuskompanier. På scen ser vi även Faunas livemusiker Geordie Little.

Premiär 25 februari i Östersund

Domedagen™ - en trallvänlig talkshow

Martin Emtenäs, Stefan Sundström och Birgitta Henriksson är tillbaka med den fristående uppföljaren till succén Vi som bor här som turnerade med Riksteatern 2017. I föreställningen Domedag [TM ] - en trallvänlig talkshow, fortsätter de att sprida sin passion för miljöfrågor och utlovar ljuv eftersmak av hopp men även klimatångest. Med fakta, filosofi, musik och humor berättar Martin, Stefan och Birgitta om mikrobiologisk mångfald och bakterier och om varför vi inte ska duscha så överdrivet mycket.

Urpremiär 26 februari i Lund

Den svenska sonen Det här är en berättelse om en oundviklig uppgörelse, om en familj, om lögner, skratt, våld och adoption. Det är berättelsen om kärlek till sitt barn och vikten av att hitta sina rötter.

Jo är adopterad från Colombia och uppvuxen i en småstad i Sverige. Föreställningen utspelar sig i Jos barndomshem där Jo och hens partner är på besök för att träffa föräldrarna. Familjehemligheterna hopar sig och den oundvikliga uppgörelsen går inte längre att väja inför.

Våren 2018 debuterade Joel Mauricio Isabel Ortiz som författare med sin kritikerrosade roman Sången om en son. Den svenska sonen är hans debut som dramatiker och regissör.

Produktionen är ett samarbete med Unga Klara.

Urpremiär 6 mars i Klintehamn

Love Songs Utifrån insamlade historier från hela landet berättar föreställningen Love songs om starka minnen kopplade till kärlekssånger som får hjärtat att brista. Det handlar om den första förälskelsen som kändes som den sista, om att vara okysst, om att stanna kvar när man verkligen borde gå och om den helt omöjliga romansen som spirade i det grekiska flyktinglägret. Fem skådespelare och artister vrider och vänder på vår bild av romantiken. En rolig, tragisk och hjärtskärande scenshow om längtan efter de riktigt stora känslorna.

Medverkande Arja Saijonmaa, Frida Beckman, Lisa Hu Yu, Peter Järn och Robert Hannouch

Urpremiär 10 mars i Tumba

Gabriel Föreställningen Gabriel, en återkommande favorit på de finska teaterscenerna, är författaren Mika Waltaris mest älskade komedi, denna gång i regi av Vesa Vierikko.

I en småstad bor systrarna Ulrika och Kristina tillsammans med den rebelliska systerdottern Raili. Ulrika domderar sin yngre syster Kristina och uppfostrar systerdottern på ett strängt moraliskt sätt. Men så en dag dyker Gabriel Lindström, en karismatisk man, upp och presenterar sig som kapten och direktör. Gabriel rubbar genom sitt löfte om en ny start balansen i de tre kvinnornas liv så att det uppstår total förvirring.

Waltaris pjäs skildrar kärlek obunden till ålder. Men det är också en berättelse om en man som cyniskt utnyttjar och ägnar sig åt sexuell maktutövning.

Gästspel från Finlands Nationalteater -Suomen Kansallisteatteri

Premiär 14 april i Haparanda

BARN & UNGA

Du har hela livet, habibi

Dramatikern och regissören Chantale Hannouch berättar historien, baserad på sin egen uppväxt, om hur det är att växa upp i ett mellanförskap och känna sig som en utomjording. Hur hittar man sin egen personlighet när man inte passar in? I föreställningen möter den unga Cynthia en femton år äldre version av sig själv i en annan dimension. När de träffas försöker de återberätta historier om mobbing, rasism, identitet och kultur men de minns dem helt olika. Du har hela livet habibi handlar om att inte ge upp och om att det finns en fin framtid, om att det finns ett helt liv.

Urpremiär 3 mars i Örebro

Otyper I en tid där ungas självbild och syn på världen blir alltmer styrd av stereotyper hyllas i Otyper fantasins frihet och det kritiska tänkandet. Föreställningen utgår från populärkulturella figurer som Darth Vader, Askungen, Mona Lisa och Donald Trump med syfte att befria dem från deras hårt åtsittande tvångströjor. Kostymer, prylar, språk och personligheter plockas humoristiskt isär för att sättas ihop till nya befriande kombinationer. Manus är skrivet av Isak Hjelmskog och Moa Möller.

Urpremiär 3 mars

DANS

Den kosmiska Havsträdgårdspassagen

Koreografen Peter Mills har tillsammans med dansaren Rachel Tess och scenografen Marta Cicionesi skapat en upptäcktsfärd genom rymden, under havsytan och andra fantasifulla världar. Föreställningen bygger på kunskap om spädbarns sätt att förstå och samspela med sin omvärld. Här får bebisarna röra sig, observera och utforska verket på sina egna villkor. Ljud, ljus och rörelse skapar ett flöde av förändringar och kontraster. En dansföreställning och installation för barn i åldrarna 2-18 månader.

Premiär 5 februari i Umeå Manchild - den romantiska elefanten i rummet

Vad ska ett liv innebära? Föreställningen Manchild - den romantiska elefanten i rummet är en duett som handlar om förväntningar på relationer och romantik. Det handlar om barnfrihet, barnlöshet och om reproduktion. I Manchild - den romantiska elefanten i rummet målar koreografen Carl Olof Berg ett familjeporträtt utan barn med i bilden. Det blir en skimrande hyllning till ömhet för ömhets skull. En romantisk, humoristisk och skönt vemodig betraktelse över det samkönade parförhållandet, där hunden eller katten förväntas vara ett substitut för barn. Föreställningen baseras på produktionen The Manchild research. På scen Sindri Runudde och Dan Daw, Carl Olof Berg medverkar också i föreställningen.

Premiär 11 mars i Göteborg

Närheten Närheten är en protest mot likgiltighet och medmänsklig frånvaro. Fem dansare och en musiker undersöker i en varm och lekfull dansföreställning våra förmågor att förstå varandra bortom orden. Runt om i Sverige har arrangörer på respektive ort valt ut vackra och för orten viktiga platser där föreställningen ska spelas, alltifrån domkyrkor och kapell till förenings- och samlingslokaler.

Varje föreställning är unik och utgår från de noga utvalda spelplatserna och dess besökare.

Närheten är skapat av Riksteaterns huskoreograf Tove Sahlin.

Premiär 24 mars i Slite

TYST TEATER

Buhu och Stank Rätten till kultur på egna villkor har aldrig varit självklar utan ett resultat av människors envisa kamp. 1970 bildades en fri teatergrupp på Västanviks folkhögskola i Leksand, den kom senare att bli Tyst Teater. Buhu och Stank är en jubileumsföreställning som med skratt och tårta uppmärksammar att Tyst Teater fyller 50 år.

Två clowner kastas in på en scen genom en ridåöppning. De vet inte riktigt vart de har kommit. Eller vem som bestämmer över vad som nu ska ske. I den här tal- och teckenfria clownföreställningen, på det universella clownspråket, möter vi skådespelarna Mette Marqvardsen och Debbie Z Rennie. Regisserar gör clowngurun och adjunkten i scenisk gestaltning från Stockholms konstnärliga högskola, Per Sörberg. Manus av Per Sörberg och Ninna Tersman.

Premiär 25 april i Hallunda

ÖVRIGA

Kartan över oss

Verket Kartan över oss är som att gå på promenad med en kompis i en helt ny stad. Kommer vi gå vilse eller är vi på väg att hitta rätt? För första gången bjuder Riksteatern in till en GPS-programmerad ljudpromenad i landsomfattande format. Verket är en existentiell hörlursvandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden. Genom att gå till olika platser växer både kartan och berättelsen. Spelplatsen är publikens hemort, där konstnärerna tillsammans med deltagarna ritar kartan över oss. Kartan över oss upplevs genom den egna mobilen med hörlurar. Verket är skapat av Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén.

Urpremiär 25 april på 40 orter samtidigt

Eldfesten

Vårvinterns stora utomhusfestival med eldar, världsartister och fyrverkerier. Eldfesten är en del av det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. Precis som i det traditionella Valborgsfirandet välkomnas våren med flammande eldar, musiker och ett festande folkhav. För tionde året i rad arrangerar Riksteatern Eldfesten i Stockholm, Göteborg och Malmö samtidigt och väntas locka tiotusentals besökare. Eldfesten sänds även digitalt till ett flertal orter runt om i Sverige.

Äger rum 17 mars i Stockholm, Göteborg och Malmö

Scenkonst 3.0

Riksteatern fortsätter att tillgängliggöra scenkonst till fler via digital teknologi. Under våren kommer bl.a. två konserter att visas (Lena Chamamyan och Tanblues) och även Eldfesten kommer att sändas live från Skansen. Klassikern Don Giovanni har premiär 12 mars på Norrlandsoperans Stora scen och i ett samarbete med Riksteatern tas föreställningen under våren ut på turné, till Härnösand, Sundsvall och Östersund. Turnén sker inom ramen för Riksteaterns projektet Scenkonst 3.0, vilket innebär att under turnéföreställningarna spelar Norrlandsoperans Symfoniorkester live i Konsertsalen på Norrlandsoperan och musiken livestreamas via fiberlänk till scenerna runt om i landet.

PREMIÄRER OCH PRESSVISNINGAR I STOCKHOLM

9 jan Bye bye bror, pressvisning, Riksteatern i Hallunda

17 jan Pappa, make och krigsförbrytare, pressvisning, Riksteatern i Hallunda

21 feb Domedagen™ - en trallvänlig talkshow, pressvisning Riksteatern i Hallunda

27 feb Du har hela livet, habibi, pressvisning, Riksteatern i Hallunda

2 mars Den svenska sonen, pressvisning, Riksteatern i Hallunda

9 mars Love songs, urpremiär, Riksteatern i Hallunda

Närheten, pressvisning, Stockholm

25 april Buhu och Stank, urpremiär, Riksteatern i Hallunda

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

Fotograf: Jeanette Andersson
Fotograf: Jeanette Andersson
Ladda ned bild
DuharhelalivetHabibi
DuharhelalivetHabibi
Ladda ned bild
buhu stank foto Mikael Sundberg V20
buhu stank foto Mikael Sundberg V20
Ladda ned bild
byebyebror salj fotoPaulEdwards BildJohannaKallin
byebyebror salj fotoPaulEdwards BildJohannaKallin
Ladda ned bild
Manchild foto Chrisander Brun V20 Fotograf: Chrisander Brun
Manchild foto Chrisander Brun V20 Fotograf: Chrisander Brun
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye