Riksteatern

Urpremiär Den svenska sonen – ett familjedrama om adoption

Dela
Jo är adopterad från Colombia och uppvuxen i en småstad i Sverige. Föreställningen utspelar sig runt middagsbordet i Jos barndomshem där familjehemligheterna hopar sig och uppgörelsen inte går att väja för. Manus och regi Joel Mauricio Isabel Ortiz.
Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G

- Jag ville göra ett klassiskt familjedrama med mycket hjärta och smärta med komisk absurditet som berättar om adoption ur ett mer kritiskt perspektiv. Det handlar om drömmen om att skapa den äkta familjen och identiteten, en dröm som på en och samma gång kan vara förförisk men också våldsamt förödande, säger Joel Mauricio Isabel Ortiz.

På frågan om den är självbiografisk skrattar han och säger:

- Nej. Tack å lov. Haha. Men huvudpersonens längtan efter att komma hem - vad nu det är - är väl på sitt sätt självbiografisk.

Våren 2018 debuterade han som författare med sin kritikerrosade roman Sången om en son. Föreställningen Den svenska sonen blir Joels debut som dramatiker och regissör.

Riksteatern i samarbete med Unga Klara.

Urpremiär 6 mars i Klintehamn, därefter Riksteaterturné. I april spelar föreställningen på Folkets Hus, Bagarmossen i Stockholm.

Medverkande:

Eva Johansson Christopher Lehmann Carlos Romero Cruz Mats Blomgren

Konstnärligt team:

Manus och regi Joel Mauricio Isabel Ortiz Scenografi och kostymdesign Jenny Kronberg Musik Shida Shahabi Ljusdesign Johan Sundén Maskdesign Eva Rizell

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/densvenskasonen

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/den-svenska-sonen

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G
Ladda ned bild
Logga UK
Logga UK
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye