Riksteatern

Riksteatern Produktionsresidens Dans 2020: Från kollektiva riter till frihet från maktstrukturer

Dela
Efter ett open call tidigare i år står det nu klart att följande fem koreografer kommer att ha produktionsresidens på Riksteatern under 2020: Johanna Fröjd, Marcus Baldemar, Mari Vittradotter, Khamlane Halsackda och Marit Shirin Carolasdotter. Produktionsresidensen är utspridda på fem tillfällen om tre veckor under året då koreograferna har möjlighet att fritt arbeta tillsammans med sitt team i Riksteaterns lokaler och få stöd i form av teknisk support och produktionsmedel. Liksom förra året är ett av residensen särskilt avdelat för en ung publik.

- Det är glädjande att ännu ett år få ta del av så många angelägna ansökningar och att sedan, efter flera genomläsningar och i samråd med det konstnärliga rådet, ta ett beslut som grundats både på såväl olika uttryck som geografisk spridning i Sverige. Att produktionsresidens får ta plats här i produktionshuset Riksteatern i Hallunda är en del av Riksteaterns uppdrag att stödja fria koreografers möjlighet att färdigställa sina produktioner, säger Helena Ringvold, konstnärligt ansvarig för Produktionsresidens Dans på Riksteatern.

¤¤¤

Utvalda produktionsresidens för dans på Riksteatern i Hallunda 2020:

Våren 2020

Residensperiod 1: 14 april-4 maj

Produktion: Skiftet

Johanna Fröjd

Med förankring i danstraditionen inom house, klubb-anda och battle-scenen skapar dansarna ett rum för att utforska vikten av en kollektiv rit och ett vi. I föreställningen Skiftet undersöks uttryck och kvalitéer fria från vardaglig praxis, struktur och ordning. Med utgångspunkt i puls, grooves och rytm utforskas repetitiva cykler och klimax.

Spelplatser: Premiär 8 och 9 maj 2020 på Dansens Hus (Urban Connection), Stockholm, med flera

Medverkande och konstnärligt team: Johanna Fröjd, Mona Namér, Ama Kyei, Diane Assiri och Gloria Hao

Produktionen riktar sig till unga och unga vuxna.

Residensperiod 2: 20 april-11 maj

Produktion: Polari/Speaking Sex

Marcus Baldemar

Polari/Speaking Sex behandlar språk både som en väg till gemenskap och säkerhet, men också som en säker plats i sig. En hemlig form av kommunikation som verktyg för att uttrycka, dela och utföra queer glädje, queer njutning, queer intimitet och queer erotik i offentligheten.

Spelplatser: Premiär 14 och 15 oktober 2020 på Moderna Dansteatern, MDT, i Stockholm, 13 och 14 november 2020 på Köttinspektionen i Uppsala med flera.

Medverkande och konstnärligt team: Marcus Baldemar, Mariana Suikkanen Gomes, Zen Jefferson, Viktoria Andersson

Samarbetspartners: MDT/Stockholm, Institutet/Vitsaniemi, Kulturskolan/Kiruna, Northern Sustainable Futures/Moskosel, Köttinspektionen/Uppsala

Residensperiod 3: 27 april-17 maj

Produktion: Head Space

Mari Vittradotter

Headspace är ett dansverk om psykos/schizofreni och forskning inom området. Verket har sin bas i neurovetenskapen där olika verktyg och metoder inom neurologisk forskning tillämpas för att forska om hjärnan. I vägskälet mellan verklighet och psykos möts dansarna och publiken i logiska, absurda och manipulerade situationer för att sedan förflyttas till stand-up. Projektet vill möta historiens demoner för att synliggöra den stigmatisering som fortfarande finns kring dessa sjukdomar.

Spelplatser: Premiär Atalante i Göteborg 20 och 21 november 2020

Medverkande och konstnärligt team: Mari Vittradotter, Hanna Bryndis Proppe Bailey, Annika Vestel, Sara Axelsson och Bodil Karlsson

Samarbeten: Karolinska Institutet, HGBG, Atalante/Transit residens, Ivra Kurser och Studieförbundet Kulturens

Hösten 2020

Residensperiod 4: 12 oktober-1 november

Produktion: The Rights of Spring

Khamlane Halsackda

The Rights of Spring är en modern dans- och teateranpassning av Nijinskys balett till Stravinskys partitur. Koreografen har här drag-konsten som utgångspunkt, och samarbetar med dubbel visuell konstanvändning av kostym som samtidigt är scenografi. Aktörer och musik samspelar för att återspegla idén att människor har blivit något bortom de enkla könsdefinitionerna av manligt och kvinnligt.

Spelplatser: Dansstationen i Malmö, Stenkrossen i Lund med flera

Medverkande och konstnärligt team: Khamlane Halsackda, Toby Fitzgibbons, Raymond Roa, Daniel Jeremiah Persson, Faryad Mortazavi, Petra Hjortsberg, Maria Stamenkovic Herranz, och Kent Olofsson.

Residensperiod 5: 26 oktober-15 november

Produktion: of itself : in itself

Marit Shirin Carolasdotter

of itself : in itself är en work-in-progress föreställning av Humans & Soil, ett konstnärligt samarbetsprojekt initierat av koreografen och konstnärliga forskaren Marit Shirin Carolasdotter. Verket tar upp mark- och kroppsliga rättigheter ur ett urfolksperspektiv, där kroppen strävar efter att bli fri från kulturell representation, i konkret relation till marken och med viljan att slå sig fri från maktstrukturer. Föreställningen är ett utbyte mellan samer, svenskar och ainu-folket från norra Japan.

Spelplats: Världspremiär i mars 2021 på Norrlandsoperan i Umeå under Samiska veckan

Medverkande och konstnärligt team: Marit Shirin Carolasdotter, Sebastian Björkman, Annelie Nederberg, Nina Nordvall Vahlberg, Kanako Uzawa, Ljus: Örjan Fjällström, Producent: Olivia Welding

Med stöd av: Norrlandsoperan, Dans i Västerbotten, Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Samerådet och Region Jämtland/Härjedalen

¤¤¤

Ansvarig för Produktionsresidens Dans på Riksteatern i Hallunda tar beslut om residensen i samråd med dansavdelningens konstnärliga råd, Riksteaterns danschef, dansavdelningens verksamhetsutvecklare samt den konstnärliga ledaren för Riksteatern Barn & Unga.

Under 2019 hade följande koreografer produktionsresidens på Riksteatern: Louise Dahl, Marika Renhuvud, Camilla Ekelöf, Majula Drammeh och Robin Jonsson.

Läs mer om Riksteaterns produktionsresidens på: www.riksteatern.se/dansresidens

Kontakter

Anna GerdinPress- och PR-ansvarig08-531 99 354anna.gerdin@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza16.2.2024 13:17:44 CET | Pressmeddelande

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye