Riksteatern

Riksteatern och MESB bjuder in till hörlursvandring om framtiden

Dela
För första gången någonsin bjuder Riksteatern in till en GPS-programmerad ljudpromenad i landsomfattande format. Kartan över oss är en vandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden. Ett samarbete med den fiktiva myndigheten ”MESB” (Myndigheten för emotionell och själslig beredskap). Premiären äger rum samtidigt på 40 orter runt om i landet.
Fotograf: Urban Jörén
Fotograf: Urban Jörén

Kartan över oss är en kartläggning för att förstå vad det innebär att möta det som ligger framför oss. En berättelse om vår gemensamma framtid som publiken utforskar genom att vandra runt på sin egen hemort. För att uppleva verket använder publiken sin egen mobil och hörlurar. Genom att sedan besöka olika platser på orten växer kartan och berättelsen.

- Kartan över oss är en landsomfattande undersökning som MESB genomför tillsammans med riksteaterföreningar över hela landet. Uppdraget är att kartlägga medborgarnas olika känslor inför mötet med framtiden, vilket publiken bjuds in att delta i. Myndigheten har utvecklat en särskild app som alla i publiken laddar ned till sin mobil. Där börjar det, berättar det konstnärliga teamet.

Bakom Kartan över oss står Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén som är välkända namn på Riksteatern. De känns igen från tidigare produktioner som Nationalparken, Fäboland, Run for your life, När vi träffade varann, Landet Inuti och Sång till välfärden. Detta är första gången de samarbetar i denna konstellation.

- I Kartan över oss har publiken själv huvudrollen. Varje persons egna tankar och känslor styr stegen genom berättelsen, de egna fötterna skriver historien. Scenografin utgörs av den egna orten som publiken genom verket möter på ett nytt sätt. Vi tror att det finns en avgörande skillnad mellan att sitta och iaktta och att vandra. Kanske öppnar hörlurspromenaden upp för en annan typ av deltagare, fortsätter det konstnärliga teamet.

Kartan över oss är en unik satsning då det är första gången Riksteatern presenterar ett verk i form av en hörlursvandring. Premiären sker samtidigt på 40 olika orter då publik på samma klockslag kommer att starta vandringen. Bland annat i Stockholm, Lund, Sundsvall och Arvidsjaur. Kartan över oss är även en jubileumsföreställning som avslutar Riksteaterns två tematiska spår Demokratins gränser och Människa och natur. Verket kommer finnas tillgängligt på varje ort under tre år.

Urpremiär lördagen den 19 september kl.15.00 på alla orter samtidigt.

Konstnärligt team Konstnärligt koncept och manus Lisa Färnström och Joakim Rindå Komposition och ljuddesign Hampus Norén Röst Johanna Hermann Lundberg med flera

För mer information och samtliga orter: https://www.riksteatern.se/kartanoveross/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/kartan-over-oss

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-98 52 466

Bilder

Fotograf: Urban Jörén
Fotograf: Urban Jörén
Ladda ned bild
Kartan över oss Fotograf: Urban Jörén
Kartan över oss Fotograf: Urban Jörén
Ladda ned bild
Lisa Färnström, Joakim Rindå, Hampus Norén Fotograf: Urban Jörén
Lisa Färnström, Joakim Rindå, Hampus Norén Fotograf: Urban Jörén
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye