Landsbygdskomedi om gemenskap och tillhörighet

Bygdens söner är en berättelse om vilka vi var och vilka vi blev, och vad det egentligen är som skapar gemenskap. Som barn var Roger och Patrik bästa vänner. En vänskap som helt plötsligt fick ett abrupt slut. Patrik flyttar sedan därifrån medan Roger blir kvar i byn. Tjugofem år senare kommer Patrik tillbaka och byns sociala koder och Rogers plats i gemenskapen utmanas.
- I Bygdens söner finns Roger och Patrik som är födda på orten. Där finns även Beata som flyttat in från Stockholm och Biggan som driver ortens kulturföreningar och gärna pratar om ”byanda”. Hur lång tid tar det att bli en bygdens son? Det handlar om vem som förstår de lokala koderna och vem som har rätt att bryta mot dem. Om gränsen mellan lojalitet till orten och protektionism, berättar Sara Giese, regissör.
Peter Jansson är ett välkänt namn på Riksteatern. Han medverkande bland annat i den hyllade föreställningen Allt som är värt. I Bygdens söner gestaltar Peter hela fem olika roller. Även Anders Duus och Sara Giese är välkända namn på teatern, bland annat från föreställningen Dagbrott. Sara har förutom att regissera även skapat scenografin till Bygdens söner.
- Den mindre orten är en tacksam spelplats att spegla samhället i stort på eftersom alla har sin roll i gemenskapen, det finns ingen urban anonymitet att gömma sig i, människors agerande får en större effekt på kulturen eller stämningen på orten. Det kan finnas en väldig kraft i den gemenskapen, men den kan också vara begränsande, svårt att utvecklas och få till förändring i, fortsätter Sara Giese.
Bygdens söner är ett samarbete med Östgötateatern.
Turnépremiär den 1 oktober i Markaryd
Medverkande Peter Jansson Av Anders Duus Regi och scenografi Sara Giese Kostym Elin Hallberg Mask Frida Ottosson Kompositör Magnus Larsson
För mer information och samtliga orter: https://www.riksteatern.se/bygdenssoner/
Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/bygdens-soner
Kontakter
För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-98 52 466
Bilder


Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Nytt dansverk säger ja till livet i en pessimistisk tid22.9.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I koreografen Viktor Fröjds nya verk Locus får publiken följa med på en resa i det lekfulla, rituella och sårbara. Tre dansare rör sig mellan improvisation och koreografi och låter publiken förstå att det går att skapa magi där man inte trodde att det fanns. En samproduktion mellan Riksteatern och Scenkonst Sörmland. Premiär 29 september i Eskilstuna.
Riksteatern och Unga Dramaten gör popkonsert-inspirerad övernaturlig thriller19.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Flickor som försvinner är en rysare med klubb- och konsertkänsla. I en mystisk och suggestiv värld utspelar sig en berättelse om en flickas ouppklarade försvinnande i en svensk småstad, och om ett explosivt tonårsuppror. Premiär med Riksteatern den 3 oktober. Dramatenpremiär den 15 december i Målarsalen.
Marianne Mörck gör 130 föreställningar av Britt-Marie var här - “Inget märkvärdigt!”14.9.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Marianne Mörck ger sig återigen ut på Riksteaterturné med Britt-Marie var här. I höst turnerar hon från Övertorneå till Halmstad och kommer ha spelat rollen som Britt-Marie 130 gånger. Dessutom spelar hon alla 18 rollerna i pjäsen helt själv. Men Marianne Mörck tycker inte att detta är något särskilt att uppmärksamma.
Riksteaterns teaterchef, Dritëro Kasapi, regisserar nyskrivet drama om klass och skuld13.9.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I nyskrivna Slaget berättas en historia om klass, sorg och skuld genom tre livsöden. Slaget är ett europeiskt samarbete skrivet av hyllade Anders Lustgarten och regisseras av Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi. Premiär den 30 september i Årsta.
Klimakteriemanifest ger svar på menopausens gåtor4.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Är det hett här? är en komedi om klimakteriet som är lika delar monolog som manifest. I en varm föreställning delar en av Finlands stora skådespelare, Anna Hultin, med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia. I regi av komikern André Wickström. Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors. Sverigepremiär 25 september.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum