Riksteatern

Landsbygdskomedi om gemenskap och tillhörighet

Dela
Nu åker föreställningen Bygdens söner på turné med Riksteatern. En komisk och ömsint monolog där Peter Jansson tar sig an alla roller själv. Publiken får möta två vänner där den ena valt att stanna kvar medan den andra har flyttat från byn. Bygdens söner är skriven av Anders Duus och för regi står Sara Giese. Turnépremiär den 1 oktober i Markaryd.
Fotograf: Niclas Fasth
Fotograf: Niclas Fasth

Bygdens söner är en berättelse om vilka vi var och vilka vi blev, och vad det egentligen är som skapar gemenskap. Som barn var Roger och Patrik bästa vänner. En vänskap som helt plötsligt fick ett abrupt slut. Patrik flyttar sedan därifrån medan Roger blir kvar i byn. Tjugofem år senare kommer Patrik tillbaka och byns sociala koder och Rogers plats i gemenskapen utmanas.

- I Bygdens söner finns Roger och Patrik som är födda på orten. Där finns även Beata som flyttat in från Stockholm och Biggan som driver ortens kulturföreningar och gärna pratar om ”byanda”. Hur lång tid tar det att bli en bygdens son? Det handlar om vem som förstår de lokala koderna och vem som har rätt att bryta mot dem. Om gränsen mellan lojalitet till orten och protektionism, berättar Sara Giese, regissör.

Peter Jansson är ett välkänt namn på Riksteatern. Han medverkande bland annat i den hyllade föreställningen Allt som är värt. I Bygdens söner gestaltar Peter hela fem olika roller. Även Anders Duus och Sara Giese är välkända namn på teatern, bland annat från föreställningen Dagbrott. Sara har förutom att regissera även skapat scenografin till Bygdens söner.

- Den mindre orten är en tacksam spelplats att spegla samhället i stort på eftersom alla har sin roll i gemenskapen, det finns ingen urban anonymitet att gömma sig i, människors agerande får en större effekt på kulturen eller stämningen på orten. Det kan finnas en väldig kraft i den gemenskapen, men den kan också vara begränsande, svårt att utvecklas och få till förändring i, fortsätter Sara Giese.

Bygdens söner är ett samarbete med Östgötateatern.

Turnépremiär den 1 oktober i Markaryd

Medverkande Peter Jansson Av Anders Duus Regi och scenografi Sara Giese Kostym Elin Hallberg Mask Frida Ottosson Kompositör Magnus Larsson

För mer information och samtliga orter: https://www.riksteatern.se/bygdenssoner/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/bygdens-soner

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-98 52 466

Bilder

Fotograf: Niclas Fasth
Fotograf: Niclas Fasth
Ladda ned bild
Peter Jansson Fotograf: Niclas Fasth
Peter Jansson Fotograf: Niclas Fasth
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye