Riksteatern

Faiaz Dowlatzai och Loran Batti vinnare i Ortens Bästa Penna

Dela
Idag korades vinnarna i Ortens Bästa Penna. Faiaz Dowlatzai, 19, tog hem förstapriset i kategorin Bok med texten “Psykologen” och Loran Batti, 25, vann kategorin Scen med manuset “Den sista jointen”. De vinner 25 000 kronor var samt möjlighet att utveckla sin text tillsammans med proffs från Natur & Kultur och Riksteatern.
Fotograf: Anna Bredberg
Fotograf: Anna Bredberg

- Det är väldigt berikande att få ta del av berättelserna som har kommit in till tävlingen, säger Karin Tengby, projektledare för stiftelseverksamheten på Natur & Kultur. Ortens Bästa Penna visar att det behövs initiativ för att få fram fler röster som ger en bild av samtiden i hela vårt land. Faiaz Dowlatzai är uppvuxen i Afghanistan och har bott i Hässelby Gård i Stockholm sedan fem år tillbaka, han imponerade juryn med sin text om en ensamkommande pojkes resa till vuxenvärlden. Loran Batti bor och är uppvuxen i Gottsunda i Uppsala, hans text skildrar mötet mellan ung och gammal där båda springer i samma råtthjul. - Att ge plats för nya röster att uttrycka sig konstnärligt är ett av våra viktigaste uppdrag, säger Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern. Ortens Bästa Penna är ett fantastiskt exempel på hur vi kan nå en bredd och ett djup i detta arbete. Vi på Riksteatern är mycket stolta att vara en del av det viktiga arbete som Förenade Förorter bedriver. De båda jurygrupperna fick ta ställning till sammanlagt 113 inskickade bidrag. 2:a pris kategori Bok gick till Mahsa Rostami, 29 och 3:e pris till Firdevs Anik, 30. 2:a pris kategorin Scen gick till Nisrin Berrada, 26 och Sonia Sagan, 30 samt 3:e pris till Yusuf Hussein, 18. Ortens Bästa Penna arrangeras av Förenade Förorter i samarbete med Natur & Kultur, Riksteatern och Studiefrämjandet. Vinnarna tillkännagavs nu ikväll under en prisceremoni som hölls på Kulturhuset Vällingby. För mer information och kontakt till vinnare: Seluah Alsaati, Organisationssekreterare Förenade Förorter info@forenadefororter.se 076-236 99 87 forenadefororter.se 1:a pris kategori Bok

Den sista jointen av Loran Batti Det är med äkta känsla, tighta dialoger och komplexa karaktärer som manusförfattaren drar in oss i storyn. En dagsaktuell skildring av mötet mellan ung och gammal där båda springer i samma råtthjul och där frågor om döden, minnen och att ta farväl aktualiseras. Vi ser att texten med enkla medel kan utvecklas till en föreställning som kommer att skina på scen. 1:a pris kategori Scen Psykologen av Faiaz Dowlatzai En spektakulär, modig och överraskande berättelse där författaren inte räds för att blotta tabubelagda tankar kring en ung pojkes sexuella fantasier. Berättelsen som är väl genomförd varvas mellan att utspela sig Afghanistan och Sverige. Texten lyckas vara både rolig och lättsam trots den sorg och de trauman som skrapar under ytan. Den språkliga glädjen lyser i såväl enskilda bilder och i den smarta, rappa dialogerna. Juryn tror att texten har potential att utvecklas till en intressant och säregen roman om en ensamkommande pojkes resa till vuxenblivandet, samtidigt som den skulle ge röst åt många barn i samma situation världen över.

Bilder

Fotograf: Anna Bredberg
Fotograf: Anna Bredberg
Ladda ned bild
Faiaz Dowlatzai
Faiaz Dowlatzai
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye