Faiaz Dowlatzai och Loran Batti vinnare i Ortens Bästa Penna

- Det är väldigt berikande att få ta del av berättelserna som har kommit in till tävlingen, säger Karin Tengby, projektledare för stiftelseverksamheten på Natur & Kultur. Ortens Bästa Penna visar att det behövs initiativ för att få fram fler röster som ger en bild av samtiden i hela vårt land. Faiaz Dowlatzai är uppvuxen i Afghanistan och har bott i Hässelby Gård i Stockholm sedan fem år tillbaka, han imponerade juryn med sin text om en ensamkommande pojkes resa till vuxenvärlden. Loran Batti bor och är uppvuxen i Gottsunda i Uppsala, hans text skildrar mötet mellan ung och gammal där båda springer i samma råtthjul. - Att ge plats för nya röster att uttrycka sig konstnärligt är ett av våra viktigaste uppdrag, säger Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern. Ortens Bästa Penna är ett fantastiskt exempel på hur vi kan nå en bredd och ett djup i detta arbete. Vi på Riksteatern är mycket stolta att vara en del av det viktiga arbete som Förenade Förorter bedriver. De båda jurygrupperna fick ta ställning till sammanlagt 113 inskickade bidrag. 2:a pris kategori Bok gick till Mahsa Rostami, 29 och 3:e pris till Firdevs Anik, 30. 2:a pris kategorin Scen gick till Nisrin Berrada, 26 och Sonia Sagan, 30 samt 3:e pris till Yusuf Hussein, 18. Ortens Bästa Penna arrangeras av Förenade Förorter i samarbete med Natur & Kultur, Riksteatern och Studiefrämjandet. Vinnarna tillkännagavs nu ikväll under en prisceremoni som hölls på Kulturhuset Vällingby. För mer information och kontakt till vinnare: Seluah Alsaati, Organisationssekreterare Förenade Förorter info@forenadefororter.se 076-236 99 87 forenadefororter.se 1:a pris kategori Bok
Den sista jointen av Loran Batti Det är med äkta känsla, tighta dialoger och komplexa karaktärer som manusförfattaren drar in oss i storyn. En dagsaktuell skildring av mötet mellan ung och gammal där båda springer i samma råtthjul och där frågor om döden, minnen och att ta farväl aktualiseras. Vi ser att texten med enkla medel kan utvecklas till en föreställning som kommer att skina på scen. 1:a pris kategori Scen Psykologen av Faiaz Dowlatzai En spektakulär, modig och överraskande berättelse där författaren inte räds för att blotta tabubelagda tankar kring en ung pojkes sexuella fantasier. Berättelsen som är väl genomförd varvas mellan att utspela sig Afghanistan och Sverige. Texten lyckas vara både rolig och lättsam trots den sorg och de trauman som skrapar under ytan. Den språkliga glädjen lyser i såväl enskilda bilder och i den smarta, rappa dialogerna. Juryn tror att texten har potential att utvecklas till en intressant och säregen roman om en ensamkommande pojkes resa till vuxenblivandet, samtidigt som den skulle ge röst åt många barn i samma situation världen över.
Bilder


Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Rasism och kulturella krockar – Sverigepremiär för prisbelönta Nu är jag Medea27.9.2023 11:38:24 CEST | Pressmeddelande
I kritiker- och publiksuccén Nu är jag Medea vävs Khadija El Kharraz Alamis självbiografiska berättelse om att växa upp mellan två världar ihop med Euripides klassiska drama om Medea. En föreställning som beskrivs som en övning i att acceptera det okända, omfamna ilska och tillåta sig att förlåta. Premiär den 1 oktober i Stockholm.
Bröderna Lejonhjärta fyller 50 år och spelas för första gången på svenskt teckenspråk25.9.2023 10:19:01 CEST | Pressmeddelande
Astrid Lindgrens älskade berättelse Bröderna Lejonhjärta fyller i år 50 år. En tidlös saga som förtrollar publik i alla åldrar och omfamnar det extraordinära. För första gången spelar nu Bröderna Lejonhjärta på svenskt teckenspråk i en samproduktion mellan Riksteatern Crea och norska Teater Manu. Premiär den 30 september i Hallunda.
Nytt dansverk säger ja till livet i en pessimistisk tid22.9.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I koreografen Viktor Fröjds nya verk Locus får publiken följa med på en resa i det lekfulla, rituella och sårbara. Tre dansare rör sig mellan improvisation och koreografi och låter publiken förstå att det går att skapa magi där man inte trodde att det fanns. En samproduktion mellan Riksteatern och Scenkonst Sörmland. Premiär 29 september i Eskilstuna.
Riksteatern och Unga Dramaten gör popkonsert-inspirerad övernaturlig thriller19.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Flickor som försvinner är en rysare med klubb- och konsertkänsla. I en mystisk och suggestiv värld utspelar sig en berättelse om en flickas ouppklarade försvinnande i en svensk småstad, och om ett explosivt tonårsuppror. Premiär med Riksteatern den 3 oktober. Dramatenpremiär den 15 december i Målarsalen.
Marianne Mörck gör 130 föreställningar av Britt-Marie var här - “Inget märkvärdigt!”14.9.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Marianne Mörck ger sig återigen ut på Riksteaterturné med Britt-Marie var här. I höst turnerar hon från Övertorneå till Halmstad och kommer ha spelat rollen som Britt-Marie 130 gånger. Dessutom spelar hon alla 18 rollerna i pjäsen helt själv. Men Marianne Mörck tycker inte att detta är något särskilt att uppmärksamma.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum