Riksteatern

Romeo och Julia flyttar in på ålderdomshemmet

Dela
Nu är det premiär för Tyst Teaters Romeo och Julia på Gullbacken. En omgjord version av Shakespeares mest kända verk där handlingen är förlagd till både dåtidens Verona och ett svenskt äldreboende i nutid. Föreställningen sätter ljuset på längtan och rätten till sitt eget språk. Premiär den 13 oktober i Jönköping.
Fotograf: Mikael Sundberg
Fotograf: Mikael Sundberg

- Många av de kända scenerna finnas med, samtidigt är detta en helt ny berättelse. Men precis som Romeo och Julia handlar vår föreställning om kärleksrelationer som motarbetas, om familjer som inte accepterar en för den man är. Detta pågår fortfarande i vårt samhälle och är relevant då som nu, berättar föreställningens regissör Debbie Z Rennie.

I Romeo och Julia på Gullbacken får publiken möta den ensamma döva Johanna som inte har tillgång till sitt eget språk, teckenspråk, på ålderdomshemmet där hon bor. Tills den dagen Roberto, som också är döv, flyttar in och passion uppstår. Bland Shakespeares blankvers, okunnig vårdpersonal och oförstående anhöriga får kampen för den hemliga kärleken ännu mer glöd.

Föreställningen är en berättelse om kärlek i livets slutskede och en längtan efter att bli älskad. Men föreställningen lyfter även ett politiskt och medmänskligt perspektiv, nämligen rätten till sitt språk och vad som händer när vi blir äldre. Vilken omsorg har vi rätt till vid ålderns höst?

- Jag hoppas att publiken ska känna att de vill bli sedda och att de vill se varandra. Att vi alla har ett lika värde och att kärleken är viktig för oss, vi har den alla inom oss. Den försvinner inte bara för att man blir äldre, vi har alla ett behov. Jag vill också lyfta vikten av teckenspråk för äldre, det måste finnas för de som behöver det, fortsätter Debbie Z Rennie. I huvudrollerna ser vi publik- och kritikerrosade skådespelaren Gunilla Vestin Wallin och den internationellt berömda teckenspråksartisten Giuseppe Giuranna. I övriga roller ser vi Joakim Hagelin Adeby, Mette Marqvardsen och Robert Fransson. Manus är skrivit av Anders Duus. Premiär den 13 oktober i Jönköping För att lyfta äldrefrågan utifrån ett minoritetsspråksperspektiv och bidra med förståelse och kunskap kring målgruppens behov arrangeras ett seminarium i samband med några av föreställningarna. Vid seminarierna kommer det att finnas tolkar mellan svenskt teckenspråk. På följande orter kommer seminarier att arrangeras:

23 oktober — Vara 29 oktober — Göteborg 13 november — Härnösand 24 november — Lund 30 november — Örebro Datum för Jönköping är inte klart än.

För mer information, kontakta den lokala dövförening eller vår projektmedarbetare Laith Fathulla på e-mail: Laith.Fathulla@riksteatern.se. Medverkande Giuseppe Giuranna Gunilla Vestin Wallin Joakim Hagelin Adeby Mette Marqvardsen Robert Fransson

Konstnärligt team Manus Anders Duus Regi Debbie Z Rennie Scenografi Märta Fallenius Kostym Lars Otterstedt Mask Anna Olofson Ljusdesign Charlie Åström Musik Niklas Swanberg

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/romeoochjulia

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/romeo-och-julia-pa-gullbacken

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-98 52 466

Bilder

Fotograf: Mikael Sundberg
Fotograf: Mikael Sundberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye