Riksteatern

Wacking, Alter egon och helande krafter – Här är Riksteaterns utvalda produktionsresidens 2021

Dela
Efter ett open call i januari år står det nu klart att följande koreografer och danskreatörer kommer att ha produktionsresidens på Riksteatern under 2021: Anna Pehrsson, MELO Collective, Adam Seid Tahir, Marvil Iglesias och Alexandra Wingate.

Riksteaterns produktionsresidens är riktat till det fria dansfältet för att möta behovet att få repetera planerade produktioner i full skala 1:1. Under tre veckor bistår Riksteatern med teknik och medel för ersättningar till teamet på plats. Även i år har 5 produktionsresidens valts ut varav ett riktar sig till en ung publik. Årets Open call resulterade i 63 stycken ansökningar och av dem var 29 produktioner riktade till barn och unga.

- Det märks tydligt att det fria dansfältet är påverkat av pågående pandemi. Både i konstnärliga val men också att många har fått uppskjutna och inställda premiärer och visningar. Riksteaterns produktionsresidens ger koreografer en möjlighet att fullfölja sitt produktionsarbete så de kan erbjuda publiken danskonst när det förhoppningsvis lättar framöver. En annan effekt av pandemin är att vi under 2020 har börjat livestreama våra visningar. Det har på ett positivt sätt möjliggjort att branschen och andra intresserade kan ta del av presentationerna, oavsett var i världen de befinner sig, säger Helena Ringvold, konstnärligt ansvarig för Produktionsresidens Dans på Riksteatern.

¤¤¤

Här är de fem utvalda produktionsresidensen för 2021:

Residensperiod 1: 29 mars-18 april

Produktion: Bodies Under Pressure (arbetstitel) Av Anna Pehrsson

Konstnärligt team: Dansare: Agnieszka Dugoszewska, Anna Pehrsson, Rachel Tess/Gesine Moog, Dramaturgi: Siegmar Zacharias, Kostym: Linda Nurk, Ljus: Thomas Zamolo, Ljud: Shida Shahabi

Bodies Under Pressure iscensätter olika förlopp av tillblivelse som abstrakta rörelser och undersöker dansens möjlighet att skapa nya imaginärer i en värld i kris. Utifrån dans, ljud och ljus som helande krafter blir verket en suggestiv och poetisk resa mot en samexistens för framtiden mellan människa, omvänd, kroppar och ting.

Residensperiod 2: 19 april-9 maj

Produktion: MELOrum Av och med MELO Collective

Konstnärligt team: MELO Collective (Andrea Fantuzzi, Ola Hjelmberg, Isa-Maria Kvensler, Melina Mastrotanasi och Sara Soumah) Gästkonstnärer: Amanda Emricson, Julia Fischler, Ulf Klarström, Vilma Ogenblad och Maria Ros

MELOrum är en levande installation av dans, interaktiva objekt, sång och livemusik där besökarna, tillsammans med artisterna i ett föränderligt rum och med enkla medel kan sätta igång uttryck av musik, ljus och rörelse. MELOrum laborerar med sensoriska upplevelser och fysisk interaktion, mänskliga och tekniska och konstnärliga samspel samt publikens och artisternas rörelse i rummet.

Residensperiod 3: 24 maj-13 juni

Produktion: Alter X Av och med Adam Seid Tahir

Konstnärligt team: Adam Seid Tahir, Saleen Gomani (VR & Film) och Amina Seid Tahir (multidisciplinär visual-konstnär)

Alter X är ett projekt som fötts ur ett behov av att expandera idéer om och förväntningar på vad svart queer identitet kan vara. Genom att skapa alter egon i andra dimensioner där svarthet och queerhet kan formuleras på nytt så drömmer vi om vad det skulle innebära att existera i en faktisk postkolonial och post-gender värld.

Residensperiod 4: 11 oktober-31 oktober

Produktion: Room 02:53 Av och med: Lauri Lohi, Marvil Iglesias, Ranya Al Asadi, Jeremy Gaudibert och Hanne Os Wold. Residenstagare: Marvil Iglesias

Room 02:53 är en kollektiv surrealistisk incheckning som rör sig i mellanrummet av den queera dansstilen whacking och dansteater. I Room 02:53 dyker dansarna in i en fantasivärld av rörelse, där varje handling drivs av lusten att uttrycka ens djupaste känslor. Ensemblen hämtar inspiration från filmer, komedi, normkritik och undersöker människornas benägenhet att missuppfatta varandra.

Residensperiod 5: 26 oktober-15 november

Produktion: Animalarium Real eller Recorded, vad föredrar du? Produktionen utvecklas, undersöks och utförs av och med: Lena Kimming, Alexandra Wingate och Liv Schellander. Residenstagare: Alexandra Wingate

I Animalarium undersöker tre danskonstnärer kopplingen mellan föreställningar om djur och människor. Vad kan det betyda att vara och prestera som ett mänskligt djur under 2000-talet? Genom kreativ teknik och flera kameraperspektiv strävar Animalarium efter att lyfta fram kraften i showformatet och hur detta påverkar beteenden, tankar och känslor hos de performativa subjekten och deras publik.

¤¤¤

Under 2020 hade följande koreografer produktionsresidens på Riksteatern: Johanna Fröjd, Marcus Baldemar, Mari Vittradotter, Khamlane Halsackda och Marit Shirin Carolasdotter.

För full information om Produktionsresidensen i Hallunda och respektive residens samarbeten och spelplatser, besök www.riksteatern.se/dansresidens

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye