Riksteatern

Undersökning: Risk för minskade anslag till kulturen

Dela
Splittrad bild bland landets kulturpolitiker gällande om besparingar inom kulturen är att vänta eller inte som en följd av coronapandemin. Detta visar en ny nationell undersökning som Riksteatern släpper idag, gjord av Kantar Sifo. Majoriteten är optimistisk, men fyra av tio politiker tror att det blir mindre pengar till kulturen om kommunerna måste spara in som en följd av pandemin.

Syftet med undersökningen är att ge en indikator på hur stor risken är att landets kommuner kommer att spara in på anslagen till kulturområdet som en följd av den pågående coronapandemin. Över 400 kulturpolitiker deltog i undersökningen.

På frågan om kulturen i framtiden kommer att drabbas av mindre anslag om kommunen måste göra besparingar, som en följd av pandemin, svarar 51 procent att det inte är sannolikt. Men samtidigt tror 42 procent av de tillfrågade att besparingar inom kulturen är att vänta. Resultatet är likartat över landet och samma tendenser går att se i samtliga regioner.

- Att en majoritet av kulturpolitikerna anser att det inte blir besparingar är självklart positivt. Men samtidigt tror mer än var tredje att det finns en risk för mindre anslag, vilket sänder oroväckande signaler till alla lokala kulturverksamheter och våra ideellt arbetande teaterföreningar som möjliggör scenkonst i hela landet. Deras finansiering är till stor del är beroende av kommunala anslag, säger Magnus Aspegren, vd på Riksteatern.

Trots oro för nedskärningar är det få kulturpolitiker som anser att anslagen till kulturen i första hand bör sänkas om kommunen måste spara in som en följd av pandemin, totalt bara 13 procent av de tillfrågade. Av dessa anser de flesta att det bör sparas in på finansiering till kulturprojekt, kommunala kulturverksamheter och stöd till kulturevenemang.

82 procent av de tillfrågade kulturpolitikerna anser att kulturen inte är ett område som i första hand ska drabbas besparingar även om kommunen behöver spara pengar. En majoritet anser till och med att anslagen bör öka eller vara kvar på samma nivå som idag.

- Snart ett år av nedstängda kulturverksamheter har fått många att inse hur viktig kulturen är för oss. Det är glädjande att de politiker som ansvarar för kulturfrågor vill se ökade anslag, frågan är om samma vilja finns hos landets kommunfullmäktige? Nu finns möjligheten att inte bara säkerställa att kulturen fortsatt är en vital del av vår demokrati, utan även se till att de som tidigare inte kunde ta del av kulturen nu blir inkluderade. För att lyckas med det behövs fler satsningar på kulturen i hela landet, fortsätter Magnus Aspegren.

Om undersökningen: Genomfördes bland 459 kommunpolitiker i kulturnämnden eller motsvarande. Politiker från 280 av Sveriges 290 kommuner deltog i undersökningen som var en kombination av telefonintervjuer och webbenkät. Undersökningen gjordes av Kantar Sifo på uppdrag av Riksteatern under perioden 24 november till 14 december 2020.

Undersökningen i korthet:

· 42 procent anser att det är ganska sannolikt eller mycket sannolik att kulturen drabbas, om besparingar genomföras med anledning av coronapandemin. · 51 procent menar att det inte är särskilt sannolikt eller inte alls sannolikt att kulturen kommer drabbas av nedskärningar till följd av coronapandemin. · 82 procent anser att kulturen inte är ett område som ska utsättas för besparingar även om kommuner behöver spara pengar. · 13 procent anser dock att besparingar även ska ske inom kulturen. · Det finns ett starkt stöd bland kulturpolitiker för att anslagen till kulturen bör vara kvar på samma nivå eller öka. 53 procent anser att de bör öka. 40 procent anser att de bör vara kvar på̊ samma nivå̊.

Läs undersökningen i sin helhet: riksteatern.se/undersokning

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren4.9.2024 11:55:38 CEST | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 9 september i Uppsala.

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye